Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Ogrzewaniem / Kotły Żywiec 35Kw

Tween

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od 10 lat jestem posiadaczem robionego na schemacie Kotłów Żywiec pieca z podajnikiem ślimakowym o mocy 35kw. Zacznę od tego, że ogrzewam 3 piętra po 100m2 z czego na dwóch instalacja wykonana jest z miedzi i grzejników panelowych (11szt) + ok 20m2 podłogówki, a na jednym ze stalowych rurek i żeliwnych grzejników żeberkowych (8 szt). Niestety nie posiadam termostatów na żadnych grzejnikach, jedyne czym mogę delikatnie regulować temperaturę jest zawór trójdrożny, który w moim wypadku (łączone instalacje) niezbyt dobrze się sprawdza (przy zamkniętej starej instalacji działa ok, przy grzaniu całkowitym staroć grzeje zbyt mocno, miedź prawie w ogóle). Wcześniej kiedy żył tata nie interesowałem się zbytnio kotłownią i ogrzewaniem, niestety tato zmarł i te obowiązki przeszły na mnie. Jestem w ogromnym szoku widząc swoje spalanie sięgające nie raz blisko 50 kg na dobę. Być może on nie zwracał aż tak uwagi na koszty ogrzewania bo dobrze zarabiał i cieszyło go głównie to, że w piecu pali się samo, a spalanie duże bo dom duży. Niestety, delikatnie mówiąc w tej chwili opał daje mi konkretny wpieprz finansowy, dlatego chciałbym przedstawić Wam prosty schemat mojej instalacji, ustawienia kotła oraz procesu samego palenia, bo mam cichą nadzieję, że to przez zły dobór pewnych elementów spalanie jest aż tak duże.

Wymiennik: na schemacie Kotłów Żywiec 35kw 
Podajnik: ślimakowy
Sterownik: TECH ST72 (chyba już przeżytek)

Instalacja:

- 100m2 stare żeliwne grzejniki żeberkowe (8szt)
 - 200m2 miedź, grzejniki panelowe + ok. 20m2 podłogówki
  - bojler z wodą użytkową ok 200l (niestety grzany ciągle, obieg CWU bez dodatkowej pompy)

Ustawienia: 
Temperatura zadana: 70 
Czas podawania: 16 sekund
Czas przerwy podawania: 44 sekundy
Nadmuch: 50% (3 poziom z 6) (niestety brak przysłony na wentylatorze)
Histereza kotła: 2
Przerwa przepalania w podtrzymaniu: 25 minut

b3mnnt.jpg

Niestety obie pompy CO zamontowane są na powrotach, powód? Nie mam pojęcia, nigdy o to nie pytałem.
Pompy działają ciągle, bez przerwy.

Problem: Piec ciągle dobija temperaturę, czasami bardzo ciężko mu ją osiągnąć. Jak już osiągnie to w nadzorze pozostaje max 5 minut po czym znowu zaczyna pracować długi czas, co za tym idzie pożera spore ilości opału, który rzekomo ma 29kj (930 zł tona). Opał często spieka, tworzy się warstwa, przez którą nie przebijają się płomienie, co już w ogóle uniemożliwia osiągnięcie zadanej temperatury.

P.S: Budynek nie został ocieplony po rozbudowie, jedyne co jest ocieplone to sufit na poddaszu i dach wełną mineralną grubości 30 cm. 

Czy z podanych przeze mnie informacji można cokolwiek wywnioskować? Może takie spalanie to norma, tylko ja po prostu nie mogę tego przyjąć do siebie? 

P.S2: Rozważam wymianę starych rur na plastikowe o mniejszej średnicy i przełożenie pomp na zasilanie o ile to ma jakieś znaczenie (wszyscy się dziwią czemu mam na powrocie). 

Opublikowano

P.S: Budynek nie został ocieplony po rozbudowie, jedyne co jest ocieplone to sufit na poddaszu i dach wełną mineralną grubości 30 cm

Nie napisałeś ile m2 miała rozbudowa ani jak i czym ocieplona (jeśli w ogóle) jest część przed rozbudowa.

Przyjmując 50kg na dobę na 300m2 nieocieplonego budynku przy temperaturach ~0 to wg mnie wynik jak najbardziej w normie a wręcz z granicy lepszych l. Wychodzi na to że dostarczasz 11kW to jak na 300m2 nieocieplonego domu to dość niedużo. Wiem że nie jest to zapewne to na co liczyłes ale fizyki nie przeskoczysz.

Jedno pytanie tylko. Czemu zadana masz aż 70 stopni? Myślę że obniżenie jej może zaoszczędzić któryś kg

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wyłącz pompę na obiegu nr 2 (miedzi) i ustawiaj tak 3 drog. by wszędzie grzało zadowalająco. Co do temp. ustawionej na kotle to uważam że 70 można ustawiać lecz gdy jest -20 a gdy temp. oscyluje w  granicach +5 = -5 st.C  powinno wystarczyć 55  max 60.  

Co do ilości spalania oraz z tym związanymi dolegliwościami to na forum jest ogrom  tego - poczytaj 

Ze swej strony mogę powiedzieć że DOBRY OPAŁ to skarb, no i same plusy.  Wiedz że najdroższy nie zawsze jest tym dobrym.

Gdy niska spiekalność to i łatwiej spalać jest. = wiesz ile Twój ma spiekalności??

Zmiesz temp. spalin - może potrzeba by bylo zastosować zawirowywacze by lepiej oddawać ciepło w wymiennikach ??

Kolejna możliwość to za duży nadmuch - zmniejsz moc wentylatora  z 50 na 30  (stopniowo i powoli w dół).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.