Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podejrzenie Uszkodzenia Pompy Co

ghost320i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pisze bez pl znakow- za co przepraszam.

Viadrus u 26 w ukladzie zamknietym.

Instalacja miedziana zrobiona ze spadkiem. Pracuje na grawitacji lub na pompce. 13 lat. Po zmianie pieca 4 lata lemu z dakona na viadrusa u26. Po wymianie membrany 4 lata temu. Wszystko smigalo az do tego sezonu.

Dodam ze nie mimo grawitacji uklad chodzi na pompie co - grunfos.

Mam problem z kaloryferami ktore sa odpowietrzone a cieple w polowie. jeden ponizej poziomu pieca jest zimny. Jeden ktory byl pare lat temu "dostawiony" jest tez zimny ( jest zdecydowanie powyzej poziomy pieca ale nie jest zrobiony ze spadkiem).

Pomka co - grunfos- dziala- zalacza sie przy nastawionej temperaturze lecz co zauwazylem nie ma takiego charakterystycznego odglosu - jakby stukniecia jak w poprzednich latch co w polaczeniu z zimnym kaloryferem ponizej poziomy pieca do ktorego woda nie ma jak sie dostac bedac na grawitacyjnym obiegu( moze sie myle) wskazuje na to ze jest wlasnie ona jest odpowiedzialna za to cosie teraz dzieje.

Sam piec chodzi bez problemu- trzyma temperature i cisnienie w koncu viadrus!

Prosze o rade.

Opublikowano

to "stukniecie" przy załączeniu pompy to zazwyczaj zawór zwrotny - ten z kulką gumowa w środku , może kulka się zdefasonowała i pompka chodzi w "kółku" i dlatego nie tłoczy dalej lub znikomo

Opublikowano

Zawór ok 50 zł najlepiej kupić identyczny. Nie wiem Jak u Ciebie to wygląda , ale możesz odkręcić jeden śrubunek na pompie i rozkręcić zawór jak z kulki zrobiło się jajko to tylko przekładasz kulkę. Samą kulkę też widziałem w sprzedaży. Możesz wymienić cały tylko raczej obudowa jak niczym nie "zalazła" to jest dobra. Deformacja kulki zazwyczaj jest jak zagotuje się wodę, a czasem z upływem lat. 

Opublikowano

Święta idą :D , stuknij w ten zawór młotkiem przy uruchamianiu pompki - powinno zaskoczyć. Czasem pomaga też obniżenie temperatury uruchamiania pompki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.