Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc Z Ustawieniami Prosze Kamen Multi Plus 20Kw

Mazi8808

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Jestem posiadaczem pieca kamen multi plus 20 kw, zawór 4d, i mam problem z ustawieniem go, ponieważ mam strasznie dużo niedopalony go węgla i piec nie osiąga temperatury zadanej (60st). Osiąga temperatury 56-57st. Dom ocieplony styropianem 15 cm, powierzchnia grzewcza to ok 145m2 z czego ok 100 to podlogowka. Jak narazie na brak przyłącza wody nie grzeje na nią. Aktualnie ustawienia to:

czas podawania 5s

Czas przerwy 37s

Moc dmuchawy 33%

Czas podawania w podtrzymaniu 11s

Przerwa podawania w podtrzymaniu 22 min

Moc dmuchawy w podtrzymaniu 40% przez 20s co 8 min.

Co mogę zminic by nie było tego niedopalonego węgla i dochodziło do podtrzymiania.

Opublikowano

Czy to jest wersja z palnikiem Ekoenergii i sterownikiem bruli?

Opublikowano

Skoro nie dopala a dysze w miarę czyste, to wiatru za mało. Jesli tam jest dmuchawa WPA07, to ustaw ją na co najmniej 38-40. Proporcje podawania/przerwy zostaw na pózniej. W tej chwili podawanie masz ok. 2 kg/h, a zatem ok. 12 -14 kW/h ( w zależności od opału i sprawności)

Opublikowano

Ok ustawiłem 40 nadmuch i zobaczę jutro jak wszystko wygląda. Dziś wziąłem te niedopalki i wsypalem do kotła zasypowego i się nie spalily.

Opublikowano

Z tym wrzucaniem niedopałków do kosza to uważaj. Jak masz tzw. "dosuszanie", to możesz sobie ognisko w koszu rozpalić.

Opublikowano

Ok ustawiłem 40 nadmuch i zobaczę jutro jak wszystko wygląda. Dziś wziąłem te niedopalki i wsypalem do kotła zasypowego i się nie spalily.

Witam. Eko którym palisz jest z naszych okolic czy może z netu?

Opublikowano

Rozumiem że dom jest dopiero wygrzewany? To eko z taurona ciężko spalić. To są różowe worki?

Opublikowano

tak te różowe, no juz od ponad miesiaca bawie sie z ustawieniem tego, ale zostały mi 3 worki, i próbować będę zaczynał bartex- rubin. to czyżbym nie tylko ja miał z tym eko problemy

Opublikowano

Taki jest urok tego grochu wysokie ri. Szkoda kasy.Nie próbowałeś mieszać z bartexem?

Opublikowano

Gdybym wiedział, że to osławiony "rózowy" Tauron, nie kazałbym podnosić nadmuchu do 40. Z tym groszkiem to krótkie dawki i mały nadmuch, a i tak przerzuca niedopał. Jak masz z lewej strony podajnik, to z przodu palnika bedzie wyrzucał niedopalone spieki , a z tyłu robi się dziura. Jak z prawej - na odwrót.

Ciesz się, że tenopał juz się kończy. Ekogroszek z tak dużą domieszką Brzeszczy nie powinien w ogóle byc stosowany w kotłach z podajnikiem retortowym ze względu na typ 33-34.1 i dość wysoką spiekalnosć.

Na dowód załącznik:

Parametry jakościowe węgla TAURON Wydobycie SA.pdf

Opublikowano

W tamtym sezonie miałem ten Tauron, ale spaliłem zaledwie dwa worki. Resztę zwróciłem. Ratowałem się domieszką Czarnej Perły 1 do 1.

Ponizej zdjęcia, jak palił się sam Tauron, a jak "zmiksowany" z Czarna Perłą. Z  Rubinem powinno być podobnie.

Widać wylewającą się z przodu "lawę" i dziurę z tyłu. Popiołu było dużo, ale wypalony dobrze.

post-51897-0-37859400-1513510300_thumb.jpgpost-51897-0-59399600-1513510277_thumb.jpgpost-51897-0-51003400-1513510563_thumb.jpg

Opublikowano

Może jak bym wiedzial ale to moj pierwszy sezon palenia i moje pierwsze palenia wogóle zawsze w bloku mieszkałem wiec się nie palilo

Opublikowano

To wiele tłumaczy. Dwa sezony spędzisz na nauce :)

Opublikowano

Obecnie każden opał to loteria. Rady dopiero kiedy będzie widać, jak się spala. :)

Opublikowano

Rozumiem,po ustawieniach,że kocioł pracuje bez PID .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam ponownie. przez chwile był spokój ze spiekami lecz one powróciły niestety. moje aktualne parametry które mam to:

Pale aktualnie węglem Bartex Rubin.

czas podawania 7s
Czas przerwy 30s-35s
Moc dmuchawy 28%
Czas podawania w podtrzymaniu 10s
Przerwa podawania w podtrzymaniu 25 min
Moc dmuchawy w podtrzymaniu 30% przez 30s co 10 min.

temperatura kotła 65 st a co to 35 st

Co w tych ustawieniach mogę zmienić?

Opublikowano

Mam powierzchnie domu/podłogówki bardzo podobną, piec ten sam tylko 14KW, wg mnie masz trochę za duży piec- 20KW. Co do spieków, ile masz ustawione na zaworze 4D? a spieki jak wyglądają? duże i "wylewają" się z retorty czy są niewielkie jak popkorn.

Moje ustawienia:

czas podawania 6s
Czas przerwy 40s-45s
Moc dmuchawy 18-20%
Czas podawania w podtrzymaniu 10s
Przerwa podawania w podtrzymaniu 10 min
Dmuchawa w podtrzymaniu 60 sek co 4-5 min.

temperatura kotła min. 65 st.

Długo walczyłem ze spiekami, teraz też mam ale już niewielkie, kruszą się w dłoni.

Palę cały czas Retopalem, ale ten zakupiony w 2017r. jest dużo bardziej spiekalny, z 2016r. był o wiele lepszy.

Koronę palnika uszczelniłem silikonem, tzn. zatkałem kilka nacięć po dłuższych stronach, w ten sposób powietrze dochodzi dalej i równomiernie rozchodzi się po całym palniku, wcześniej niedopalało na przeciw podajnika, a topiło i tworzyło ogromne spieki bliżej dmuchawy.

Opublikowano

Na zaworze 35 stopni. Spieki dość duże wylewają się z retorty i do tego są kruche. Głównie są one od strony podajnika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.