melman Opublikowano 11 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Witam pompa lfp pco 25/6 solar w centralnym ogrzewaniu przestała pracować. Jest podłączona do prostego sterownika służącego tylko do załączania pompy. Pompa minimalnie buczy, tak że prawie nie można tego zauważyć. Podłączyłem miernik poboru energii elekrycznej do sterownika, pompa pobiera 12,5W. Sprawdziłem jeszcze do pewności ile pobiera sam sterownik, pobiera od 1 do 2.5W w zależności czy podane napięcie czy nie. Te 12,5 to za mało, wegług instrukcji na najniższym biegu pobiera 35W. Sprawdzałem filtr czy jest czysty, odkręcałem śrubę na pompie by poruszać wirnik, chodzi bez oporu.
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Podłącz pompę wprost pod 230V, pewnie padł sterownik. Inna opcja to uszkodzony kondensator w pompie
melman Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Wiem że mam kupić kondensator 2,5uf ale co oznaczają pozostałe parametry? na górze 4 16.15.85.. to numer modelu, ale czy można z tego odczytać jakieś porametry? W 24/14 ? 425V - 30000h/cl A to czas pracy/zywotności tego kondensatora? -25/85/21 to temperatura nim i max w jakiej może pracować, a 21 to temp optymalna? Czy w tym kondensatorze na znaczenie podłączenie przewodów tzn czy można pomylić lewy z prawym?
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2017 To kondensator bez biegunowy, nie ma znaczenia jak podłączysz końcówki nowego Ważna jest pojemność i napięcie pracy i oczywiście gabaryt - aby wlazł na swoje miejsce.
melman Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 14 Lutego 2018 Wymieniłem kondensator i pompa nadal nie pracuje. Co może być jeszcze powodem? pompa pobiera 12,5W. ale nie kręci.
MikiQ Opublikowano 15 Lutego 2018 #6 Opublikowano 15 Lutego 2018 Wepnij ja bezpośrednio do gniazdka i wtedy zobacz czy działa. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
melman Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor #7 Opublikowano 22 Lutego 2018 Gniazdo z pokrętłem nie miało styku a plastik przy gnieździe był trochę stopiony. Musiało się grzać aż brakło styku. Ciekawy jestem jak się to stało że styku nie było a pobór pompy był 10W?
sambor Opublikowano 22 Lutego 2018 #8 Opublikowano 22 Lutego 2018 W takim silniku masz 2 uzwojenia - jedno do pracy drugie wspomagające, wytwarzające moment obrotowy. Przełącznik przełącza tylko odczepy na uzwojeniu roboczym, i ono nie kontaktowało, a uzwojenie wspomagające ( rozruchowe) było podłączone i to ono brało te 10-12W choć silnik stał.
melman Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 22 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedź.Jak działa uzwojenie wspomagające w silniku dla pompy, czy gdy rozruch nastąpi to napięcie jest odcinane? Na dołączonym schemacie nie ma uzwojenia pomocniczego bo dany układ go nie zawiera?
Gość Digitrax Opublikowano 22 Lutego 2018 #10 Opublikowano 22 Lutego 2018 W tym silniku jedno z uzwojeń roboczych jest jednocześnie rozruchowym. Nie następuje jego odłączenie po rozruchu. Jest stale zasilane przez kondensator.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.