Inqo Opublikowano 9 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Czy w trybie nadzór powinien działać podajnik paliwa? Kupiłem dom z piecem 20kW Pielesz i regulatorem Tango, podajnik działa nawet w trybie Nadzór, efekt jest taki że w popiele jest czarny węgiel. Parametr określający krotnosc podawania paliwa przy załączeniu dmuchawy jest ustawiony za 0, czyli w trakcie załączenia dmuchawy w trybie praca nie podaje dodatkowych dawek paliwa. Temperatura nastawiona 45°C, na piecu jest 66°C i słyszę jak podajnik dodaje paliwa o zadany czas który wynosi 300s. Jak wynika z instrukcji podawanie w tym odstępie czasu powinno być tylko w trybie nadzór. Termostatu nie Mam, piec regulowany jest temperatura w Tango. Piec ma 7 lat, kupiłem dom z tym piecem, nie wiem jak działał wcześniej.
manx Opublikowano 9 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 9 Grudnia 2017 No jasne że musi działać, po prostu z tego co piszesz przerzuca ci węgiel, masz dwa wyjścia albo zmniejszyć moc kotła tak by nie wchodził w nadzór a o to właściwie chodzi albo zwiększ przerwę podawania w ustawieniach pid-nadzór
szelest Opublikowano 9 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Jeżeli palisz ekogroszkiem wysokokalorycznym np.Jankowice jest to opał ciężki do spalenia. Zmiana opału na mniej kaloryczny ,ewentualnie mieszanie z mniej kalorycznym ,ale raczej zmiana opału.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.