Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Konfiguracja Sterownika Pokojowego Tech Spk Lux Z Kotłem Defro Komfort Eko Pz 20Kw

ivano872

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może orientuje się jak odpowiednio skonfigurować pracę Sterownika pokojowego TECh SPK Lux. Mam zainstalowany Kocioł Defro Komfort Eko PZ 20 kW z sterownikiem K1Pv4 oraz "Pogodówką" pracujący w PIDzie. Mam wątpliwości jaki tryb pracy regulatora w ustawieniach sterownika wybrać: "Sterowanie pompą CO" czy "Sterowanie Kotłem" oraz jakie wartości ustawić dla następujących parametrów przy ustawieniach zaworu mieszającego: "obniżenia pokojówki", "różnicy temperatury pokoju" oraz "zmiany temperatury zadnej"? Jaką wartość histerezy przyjąć w ustawieniach czujnika temperatury w ustawieniach sterownika pokojowego?

Z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano

Ja mam tak :

Pogodówka - sterowanie kotłem , po osiągnięciu temperatury zadanej na regulatorze pokojowym , obniża temp. zad na piecu o 3 stopnie. ( można ustawić inaczej jak kto woli )

Regulator pokojowy -różnica temp.pomieszczenia  o,1 (trochę kręci siłownikiem , ale trzyma temp.)

zmiana temp. zadanej 2 stopnie.

Histereza czujnika 0,2  

U mnie działa  :D  

Opublikowano

ivano872 ja od tego sezonu palę na ustawieniach , które Cię interesują .

W ciągu dnia napiszę Tobie jak mam to skonfigurowane. Mam taki sam piec oraz sterownik, więc sam jestem ciekawy jak to będzie Tobie działać. 

Opublikowano

Ja mam co prawda kocioł na pellet ale może ci pomoże , 

sterowniki podobne . 

na pokojowym spklux mam ustawione 22,6 stopnia w pomieszczeniu w godzinach 4.00 - 8.00 i 14.00 - 22.00 i w tym czasie kocioł nagrzewa pomieszczenie do 22.6 stopnia i daje sygnał kociołkowi żeby się wygasił a jak spadnie temp 0,2 stopnia to się na nowo rozpali  , w pozostałych godzinach mam obniżenie o 0,5 stopnia też z histerezą 0,2 stopnia,( praktycznie  kocioł odpala się 6 razy na dobę )  kocioł z pogodówką steruje mi zaworami trój-drogowymi na podłogówkę i grzejniki według zadanej krzywej grzewczej , na kotle mam ustawione 65 stopni , ale rzadko kiedy  ją osiąga bo wcześniej dostaje sygnał z pokojówki o nagrzaniu pomieszczeń . w domu temp wacha sie od 22.2 do 23 , czyli nie ma jakiegoś dyskomfortu , 

przy dużych mrozach pewnie coś pozmieniam 

Opublikowano

Witam posiadam piec defro sigma e 24kw ze sterownikiem K1Pv4. Zakupiłem regulator pokojowy defro spk lux oraz silownik afriso 120s. Regulator pokojowy chodzi aż miło. Lecz po wpięciu silownik do sterownika i próby uruchomienia go w ustawieniach tzn jako zawor wbudowany wybija mi błąd i wyłącza piec. Co może być przyczyną tego?? Okablowanie dobrze założone. Ktoś może coś podpowiedzieć nie mogę dość do ladu z tym?? Czy może potzreba jeszcze coś podłączyć??

Opublikowano

Na pewno wszystkie połączenia elektryczne są ok?...podesli fotki jak jest podłączony siłownik do sterownika kotła i czujniki za zaworem mieszajacym i powrotu.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz ale już udało mi się uporac z problemem. Czujnik od zaworu był błędnie zamontowany tzn odwrotnie kabelki podłączone. była to moja winna z uwagi na pośpiech teraz wszystko działa. Kwestia teraz tylko wyregulować wszystko żeby chodziło jak należy.

Opublikowano

ivano872 nie dałem rady wczesniej odpisać, więc.

SPK LUX:

- sterowanie kotłem, ustawione na: -> pompy równoległe,

- sterowanie tygodniowe: -> właczone, dzień 22C , noc 21,5C , histereza 0,2C,

- typ sterownika głównego: -> sterownik standardowy,

- zegar wbudowany: -> właczony.

K1Pv4:

- sterowanie tygodniowe: kotła oraz CO :-> wyłaczone,

- tryb pomp:-> pompy równoległe,

- menu ustawienia:

- ochrona powrotu:-> załaczona:

- min temp 45C

- max temp 70C

- pogodówka;-> załączona,

- regulator pokojowy:-> regulator Tech

- regulator pokojowy tryb:

- sterowanie pompą CO (załączone),

- cykl pracy pompą CO (załączone), 

- czas pracy 30 sek.,  

- czas przerwy 5 min.

- pompa 1:-> pompa podłogowa,

- pompa 2:-> pompa cyrkulacyjna,

- wybór PID:-> (załączone), 

- obniżenie pokojówki: 20C

- róznica temperatury pokoju: 0,2 C

- zmiana temperatuty zadanej: 1C

Poniżej moje wykresy temperatur :

ivano872 - czy Twój wykres temperatury na kotle jest bardziej stabilny ? nie wiem jak go uspokoić

post-72198-0-42321300-1512805675_thumb.jpg

post-72198-0-85930000-1512805676_thumb.jpg

post-72198-0-12932100-1512805678_thumb.jpg

post-72198-0-45669700-1512805679_thumb.jpg

Opublikowano

Wyłącz cykliczną pracę pompy CO a wykres się poprawi

Opublikowano

Ok,spróbuję.

Włączyłem cykl pracy pompy z uwagi, że piec mi się raz przegrzał. 

Pojawił sie błąd "rozwarty termik" , po kontakcie z Tech-Sterowniki. Doradzili mi żeby obnizyć moc na 80% i załączyć cykl pracy pompy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.