Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Wydaje mi się że mój kocioł pali troche za dużo, jeśli chodzi o aktualne temperatury - 50 kg/dobe. Może nie czepiałbym się bardzo, gdyby rórki wszędzie były maksymalnie gorące, a w pokojach spadała temperatura zadana. Ale przykręcony jest na zaworze 4d na 5-7, a temperatura np. w nocy nigdy nie spada ponize zadanej w konkretnym pokoju - zadana 18, a w pokoju jest zawsze powyżej 19 w nocy. Próbowałem już różnych ustawień, wypróbowałem ustawienia kolegi tu z forum, który również męczył się z ustawieniami poprzednika kotremu, ale dalej jest problem.

Dodam że pale dobrej jakości miałem(moi znajomi też mają tłokowce i mają dużo niższe spalanie), temperatura na kotle to 55, na cwu 50 i mam sterownik multi 751 g. Dodam jeszcze że długo dochodzi do zadanej temperatury i dosć szybko ją traci.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez suri1986
Opublikowano

Co do spalania to jest duża szansa, że jest ono poprawne, odpowiednie do danych warunków. Nie martw się, takie musi być i już.

PS. OMG. Jak się czyta takie posty, to nasuwa się pytanie......, poczytaj forum, zwróć uwagę jak zadają ludzie pytania, jakie są potrzebne istotne informacje nt kotła, nastaw, instalacji i takie tam

Opublikowano (edytowane)

Piec mocy 25 kw. Ogólnie reszta to fabryczne dane, bądź moje próby, ale nie chce tez nikomu nic sugerować...

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

I to są właśnie dane które powinny znaleźć się w pierwszym poście.. Zrób i wrzuć zdjęcia palnika podczas pracy, z wnętrza kotła i popiołu.

Moze za mocno dmuchasz? 

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem różnych ustwień, z krótkim czasem podawania i z długim, z słabym wentylatorem i mocnym. Zaraz pójde jeszcze zrobić zdjęcie popiołu.

post-45893-0-97926300-1512150354_thumb.jpg

post-45893-0-46785400-1512150365_thumb.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 1 miesiąc temu...