Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Ustawieniu Sterownika Electronics Sp-18

AlexNet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w temacie. Od niedawna wynajmuje dom 120-140m2 ocieplony od zewnątrz. . Jest w nim kocioł z podajnikiem. Proszę mnie nie zrozumieć źle ale ja jestem w tym temacie kompletnie zielony. 

Kocioł ma 20 KW (informacja z etykiety na kotle) jest na nim sterownik Electonics SP-18. 

obecne ustawienia na sterowniku są:

C.O 39 C z 45 C

C.W.U 20 C z 35 C

Podawanie paliwa 10sek

Moc Dmuchawy 35%

Histereza 2C

Priorytet CO/CWU ustawione na CO

Pauza miedzy podawaniem 90sek 

Przy tych ustawieniach zauważyłem że nigdy nie nabiera temperatury żądanej ani na CO ani na CWU, strasznie też syfi się sam kocioł. Pale eko-groszkiem w wartości 26MJ. i zauważyłem że w ciągu miesiąca wypalam 750 KG eko-groszku. czyli 25 kg na dobę. Temperaturę w domu mam od 19-21 stopni.  Czy według was są to dobre ustawienia, dlaczego tak się kocioł syfi? i nie nabiera temperatury żądanej ani na C.O ani na C.W.U

Opublikowano

Jaki metraż co ogrzewasz ,kocioł(Typ)  ,jaki opał,jakie ustawienia sterownika.Baz dokładnych danych nikt nie jest wróżbitą  i nie poda ci gotowych ustawień. Zdjęcia jak wygląda palnik ,kocioł (od środka) i popiół .

Opublikowano

W mieszkaniu znajduje się: Kuchnia, łazienka, Sypialnia, Salon. Korytarz z wejściem do domu i wyjściem na dwór. dokładnego metrażu tego domu nie znam.  Nie wiem co to za Kocioł ani z jakiej firmy bo nic nie piszę. Zrobię foto kotła i paleniska i wrzucę tu. na Forum  

Opublikowano

pale ekogroszkiem o kaloryczności 26 MJ. Dach ocieplony jest watą dachówka Rubin 13V, a dom na zewnątrz ocieplony jest styropianem 10 jak się nie mylę. ustawienia sterownika już podałem. chyba że coś przeoczyłem. to proszę napisać z chęcią dopisze. 

W korytarzu mam 2 małe grzejniki płytowe, w sypialni 1 duży, w salonie także jeden duży, w kuchni mam średni rozmiar grzejnika, tak samo w łazience. nie wiem co jeszcze mam tu wam dopisać, piszcie chętnie sprawdzę i dopiszę więcej informacji 

Opublikowano

Witaj kolego Alex 

Ten kocioł to najprawdopodobniej zwykły "Śmieciuch" z dołożonym podajnikiem typu rynna, jego moc jest za duża do powierzchni jaką ma ogrzewać , wystarczył by 10 kW.
Zrób kolego jeszcze fotkę po otwarciu tych najwyższych, największych drzwiczek tam będzie widać budowę wymiennika.Może da się założyć jakieś zawirowywacze , albo chociaż powiesić jakiś deflektor

Syfi bo pracuje na bardzo niskich temperaturach , a powinien być ustawiony znacznie wyżej .

Jeżeli są głowice termostatyczne na grzejnikach to ustawił bym co najmniej 60 st zadaną , a jeżeli nie ma to chociaż 55.

Doraźnie zmniejsz przerwę z tych 90 sek na 60 i podnieś zadaną na kotle do 55 bo powrót pewnie ma około 30 stopni a powinien być chociaż 45 .

Temperatury CWU raczej sobie nie ustawisz , bo nie widzę pompy CWU i to ma chodzić grawitacyjnie na tych cienkich rurkach więc im wyższa zadana na CO tym cieplejsza będzie woda z bojlerze.

Ogólnie moim zdaniem nie jest za dobrze 

Opublikowano

Zamiast deflektora możesz spróbować powiesić starą tarczę hamulcową.

Opublikowano

Zaraz zrobię jeszcze zdjęcia pieca z otwartymi drzwiczkami. Jak już wcześniej wspomniałem ja się tym kompletnie nie znam jeśli chodzi o kotły i ich ustawienia sterownika. Całe życie miałem piece kaflowe w mieszkaniu. na tych kotłach ja się kompletnie nie znam. Zainteresowało mnie tylko dlaczego nie nabiera temperatury zadanej na OC i CWU. i dlaczego tak syfi w kotle. Dodam też że do kotłowni wchodzę przez łazienkę. i tak to właśnie wygląda jak pokazałem na Foto. 

Opublikowano

Dodam jeszcze że ponad miesiąc temu za nim rozpaliłem ten kocioł przeczyściłem go do góry do samego dołu. I po ponad miesiącu palenia w nim wygląda jak wygląda. Póki co niczego w nim nie zmieniałem jeśli chodzi o ustawienia sterownika. Ale według was co mam zmienić na sterowniku? Temperaturę C.O z 45 do 55. i zmienić też pauzę miedzy podawaniem z 90 sek na 60 sek 

post-76272-0-10725900-1512045932_thumb.jpg

post-76272-0-86252700-1512045941_thumb.jpg

post-76272-0-49572700-1512045952_thumb.jpg

Opublikowano

Jednak masz deflektor.Wyczyść kocioł. Z blachy możesz wykonać zawirowywacze np.takie:

post-18548-0-05093900-1512046802_thumb.jpg

Opublikowano

Zacznij kolego od wyczyszczenia tej potężnej warstwy sadzy z całego wymiennika , bo to jest bardzo skuteczny izolator i całe ciepło wylatuje przez komin .

Taki kocioł trzeba czyścić i to chociaż co dwa tygodnie :)

Pytałem czy masz głowice na grzejnikach ( takie pokrętła z cyferkami ) jak nie to ustaw zadaną na CO 55 dmuchawę na 45 % i podawanie 10 sek przerwa 60 sek.

Deflektor jakiś tam widać , można by dać większej średnicy , to ten krążek na takim pręcie . Jeżeli się da to tak jak kolega szelest podpowiada można powiesić dużą tarczę hamulcową ze szrotu , albo złomowiska.

Ale na start to dokładne czyszczenie z tej sadzy i zmiana ustawień jw.

Opublikowano

Już kocioł wyczyściłem z sadzy już. Ok będę już też wiedział że mam wyczyścić co najmniej raz na dwa tygodnie. Co dalej. Od jakich ustawień sterownika zaczynamy :) zmieniamy pauzę miedzy podawaniem z 90 sek na 60 sek. i ustawić temperaturę C.O z żądanej 45 na 55 

Opublikowano

na każdym grzejniku mam regulator od 1 do 5.  Wszędzie mam ustawione na 5 

Opublikowano

5 to maksymalne otwarcie zaworu?

Opublikowano

Tak na maxa są odkręcone. Ja tu niczego nie zmieniałem. tak po prostu było już ustawione jak się wprowadziłem. 

Opublikowano

Dobrze że masz te głowice na grzejnikach :) Ustaw je wszystkie oprócz grzejnika w łazience na max 3 a najlepiej na 2,5 i wtedy możemy trochę zaszaleć z temp zadaną :)

Tzn zadana na 60 , podawanie jak dasz radę zmniejsz na 7 sek a przerwę daj 60 sek i ta dmuchawa musisz tak ustawić żeby płomień na palniku był jasno- żółty pewnie coś około 45% ale nie wiem jaki to wentyl więc trzeba sprawdzić po kolorze płomienia .

Nie wiem na jak długo wynająłeś ten dom , ale jeżeli woda w kranach będzie bardzo ciepła to warto by założyć na wyjściu z bojlera taki zawór  który ją obniży a tobie da więcej ciepłej wody :)  Albo uważać , żeby się nie poparzyć 

PS zawór na wyjście bojlera trzeba np taki http://allegro.pl/esbe-termostatyczny-zawor-mieszajacy-1-2-35-60-404-i7065514543.html

ustawiony na 45 stopni i będzie ok

No i jak się uda to spalanie powinno znacznie się zmniejszyć 

Opublikowano

I jeszcze jedno pytanie przy tych ustawieniach co mi doradziliście. 

-zwiększyć temperaturę C.O do 55 C

-Dmuchawa 45%

-Pauza między podawaniem z 90 sek na 60 sek. 

Co te ustawienia powinny zmienić? czy te ustawienia czasami nie zmienią tego że więcej ekogroszku spale albo mniej? na czym dokładnie mam się skupić albo za obserwować po prowadzeniu tych zmian na sterowniku? 

Opublikowano

besix już wszystkie ustawienia wprowadziłem tak jak napisałeś... Zobaczymy co się zmieni teraz po prowadzeniu tych zmian na sterowniku 

Opublikowano

Co da zmiana ustawień ? 

1 Kocioł będzie miał prawidłową temp zadaną 

2 Będzie wyższa temp powrotu czyli ciepły wymiennik i mniej osadu na wymienniku oraz mniej szarpana praca samego kotła

3 Powinno spaść spalanie opału

4 Komfort cieplny w domu z możliwością regulacji na każdym grzejniku ( 1-5)

Co Pan by chciał jeszcze ?

Opublikowano

Aha no zobaczymy :) wy się na tym lepiej znacie niż ja. Ja dopiero się uczę :) Myślałem że jak spalam 750 kg ekogroszku w ciągu miesiąca to nie jest tak źle, słyszałem że spalają nawet tone miesięcznie. A tu słyszę że jeszcze bardziej można zaoszczędzić to dla mnie wiadomość jest jak najbardziej na plus :) 

Opublikowano

Panowie przy tych ustawieniach zauważyłem że w domu mam temperaturę 21-21.5 stopni Grzejniki ustawione są na 3. Fakt jest też cieplejsza woda. 

Ale jeśli chodzi o popiół to bez zmian. Co do płomienia także nie zauważyłem zmiany. Za jakieś 30 min wrzucę zdjęcia z popielnika i jaki mam płomień w kotle. 

obecne ustawienia mam:

Temperatura O.C 51 z 55

Dmuchawa 45%

Podawanie 7 sek 

Pauza miedzy podawaniem 60 sek. 

Opublikowano

Tak wygląda właśnie popiół i płomień 

post-76272-0-67067100-1512207833_thumb.jpg

post-76272-0-90250800-1512207846_thumb.jpg

post-76272-0-97590500-1512207858_thumb.jpg

post-76272-0-72175800-1512207873_thumb.jpg

Opublikowano

Powiedz kolego czy :

Temperatura na kotle rośnie powyżej tego 51 ?

Jak nie wiesz to ustaw zadaną na 58 i zobacz po 15- 20 minutach czy się podniosła 

Kolejna rzecz zdjęcia mocno przekłamują więc musisz powiedzieć jaki jest kolor tego płomienia , powinien być jasno żółty jak jest prawie biały to dmuchawa w dół do 40% , jak się dymi z końcówek płomienia i są czerwonawe to dmuchawa trochę w górę, tylko delikatnie dwa- trzy oczka.

Zrób jeszcze fotkę wymiennika czyli te górne drzwiczki tam będzie dużo widać

Opublikowano

Gdzieś za godzinę zrobię zdjęcia dopiero 

Ale i zauważyłem jeszcze jedną chyba ważną rzecz. Czujnik C.W.U zamontowany jest chyba nie w nietypowym miejscu (patrz foto)

post-76272-0-90611300-1512214412_thumb.png

Opublikowano

Kolego czujnik zamontowany na tej grubej rurze mierzy temperaturę podajnika opału i jest tam założony przez kogoś po to, żeby było wiadomo czy żar nie cofa się do podajnika i nie rośnie jego temperatura.

Tobie czujnik CWU nie jest potrzebny, ponieważ nie masz sterowania obwodem tej ciepłej wody i tak jak napisałem już wcześniej woda w kranie zależy od zadanej na CO 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.