Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko Pz 20 Kw - Problem Z Temperaturą Podajnika

ivano872

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników forum!

W temacie ogrzewania oraz instalacji jestem totalnie "zielony", proszę więc bardziej doświadczonych o pomoc.  Do tej pory obsługą pieca zajmował się tata, jednakże miał wypadek i od dłuższego czasu przebywa w szpitalu podłączony do respiratora i wszystkie jego sprawy łącznie z tą spadły na mnie.

W domu zainstalowany jest piec Defro Komfort Eko PZ 20 kW z sterownikiem TECH K1Pv4. Rozpaliłem kocioł zgodnie z wszystkimi wytycznymi zawartymi w instrukcji. Kocioł pracuje w trybie PID. Mam jednak problem z temperaturą podajnika. Zgodnie ze wskazaniami ekogroszek na palniku powinien formować się w tzw "kopczyk". W moim przypadku nie było o tym mowy - w najlepszym wypadku udało się uzyskać poziom równy brzegom palnika, a temperatura podajnika dochodziła do 57 stopni. Przestraszyłem się, że ekogroszek może zapalić się w wewnątrz podajnika i dalej w zasobniku. Wygasiłem więc kocioł, opróżniłem zasobnik usunąłem paliwo z podajnika, odczekałem aż temperatura opadnie. Po czym procedurę rozpalania powtórzyłem. Konsultant Defro w rozmowie telefonicznej polecił ustawić parametr - korekta powietrza na wartość "-12" oraz lekko przymknąć przesłonę przy wylocie do komina. Zabieg ten dał nieznaczną poprawę jeśli chodzi o wysokość spalanego ekogroszku w palniku jednak kopczyk dalej nie chciał się utworzyć, a dzisiaj temperatura podajnika znów wzrasta -aktualnie do 50 stopni.

Zwracam się o pomoc, gdyż jestem całkowicie bezradny.

Poniżej parametry:

Temperatura kotła zadana: 60 stopni;

Temperatura zaworu mieszającego: - w zależności od temperatury na zewnątrz;

Temperatura bojlera 60 stopni;

Tryb pracy: PID;

Opublikowano

w menu  serwisowym kod 5162 wyłącz hallotron nadmuchu, to powinno pomóc na kopczyk i trochę obniżyć tem. podajnika. Obserwować kopczyk, prawdopodobnie będzie ci przesypywał trochę eko. to dać wiatru na + no i trochę piec będzie się bardziej brudził, ale spalanie powinno być mniejsze.

Opublikowano

Albo bez wyłączenia hallotronu w serwisowym zwiększyć min.praca podajnika o 1, nie wiem jak masz np. z 2 na3 i zmniejszyć maks. przerwę podawania na 50-55s. i obserwować

Opublikowano

Po zastosowaniu zaproponowanych przez 161os031 ustawień serwisowych kotła z poprawką pio1 sytuacje wróciła do normy. Temperatura podajnika spadła do 30 stopni i się utrzymuje, a kopczyk w palenisku pięknie się formuje. Okazało się także, że winowajcą był zabrudzony czujnik temperatury spalin, który zaniżał ją o blisko 30 stopni i również z tego powodu PID "fisiował". Po wyczyszczeniu wszystko gra :).

Dziękuję Panowie!

Opublikowano

Można prosić o tajemne rady, co to na priva ślesz. Też mam problem ze spalaniem z Defro KOmfor Eko Pz 30kW K1Pv4 PZ.

Opublikowano

Witam, 

Jestem nowy na forum i pierwszy sezon walczę z kotłem Defro komfort eko pz 15kw K1PV4 zPID

Na dzień dzisiejszy pali się ok w PID, ale niestety nie mogę sobie poradzić ze spiekami popiołu. (obecnie palę retopal,ale poprzednie 24-26MJ też sprawiały podobny problem) 

Czy mogę również otrzymać tajemne porady? 

Opublikowano

Witam kolego , może i tobie choć trochę pomogą napisz jeszcze co ogrzewasz , czy masz zawór 3d lub 4d z słownikiem?...itd.

Też mam Defro Komfort Eko PZ 15kW i ogrzewam 130m2, dom z lat 50 tych ocieplony 10 cm styro. A moje ustawienia (na tym groszku udało się opanować spieki praktycznie do zera)

Praca w PID

Moc kotła: 50% lub 60%

Zadana temp. 65 stopni

Min.praca podajnika: 2sek.

Max.praca podajnika: 5sek.

Min.przerwa podawania:45sek.

Max przerwa podawania:55/60sek.

Hallotron załączony.

Korekta powietrza: -2%( i mniej)

Wentylator tak jak w ustawieniach fabrycznych , tu nic nie ruszałem.

Temp.spalin mam od 80 do120.°

Temp.powrotu do 54 do 56 stopni.

Temp spalin max. ustawiona w menu serwis na 160°.

Pogodówka załączona z zaworem 4d z siłownikiem.

Palę Eko groszkiem Bartex Silver.

Daj znać za kilka dni czy coś lepiej , pisze kilka dni bo to wszystko musi się ustabilizować.

Pozdrawiam Rafał

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

8a36f0cfe07440cfdbc50f8be0dbe1b1.jpg

Opublikowano

Dziękuję za poradę już zmieniłem ustawienia i zobaczymy jak będzie.

Ogrzewam dom z lat 90, 2 piętra ok 160m2 ściany ocieplone 12cm styropianu i 20cm wełny na ostatnim stropie. CWU 140L pionowy ustawione 40st. a woda i tak zawsze gorąca. 

Temperatura zadana kotła 68st, Pogodówkę mam włączoną na zaworze 4D od 40st dla +10st  i co 5st rośnie.

Czy możesz mi podać fabryczne ustawienia dla wentylatora? Bo delikatnie korygowałem te ustawienia, ale zgubiłem zapiski jak było fabrycznie ;)

Opublikowano

Tak wyglada palenisko po 11 godzinach na nowych ustawieniach.1c2f97a9863dc9e99a08aad4f103a542.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak wyglada palenisko po 11 godzinach na nowych ustawieniach.1c2f97a9863dc9e99a08aad4f103a542.jpg

Wydaje mi się że to po prostu wina eko-groszku niestety...zobacz ja palę ekogroszkiem Bartex Silver 26-28 MJ i tak to wygląda u mnie po 24 godzinach.51187d0e56c65dfcf23ed6aaa818ffbc.jpg

Opublikowano

Kupiłem dzisiaj bartex silver zobaczymy za 2 dni.

Opublikowano

Tak wylada palenisko po ustabilizowaniu pieca na lekko zmodyfikowanych ustawieniach. Palone groszkiem bartex silver.d7da9f8fe642f65c8abf86e4954b5034.jpg

Opublikowano

Wygląda trochę lepiej niż poprzedni eko-groszek. A jak masz ustawioną korektę powietrza? Może spróbuj jeszcze zmniejszyć.

Opublikowano

Chyba udało się opanować sytuację. Kupiłem bardzo suchy ekogroszek na lokalnym składzie. No name ale podobno ma ok 25Mj. Podajnik pracuje bardzo cicho.

Ustawienia mam bardzo zbliżone do tych które podał 161os037. Przy obecnych temperaturach na zewnątrz piec często przechodzi w nadzór. Trzyma stabilnie temp. ok 70st +-1 przy zadanej 65 :) 50% mocy i dmuchawie na -5. Jedyną wadą tego węgla jest wyższa temp na podajniku. Ok 36-40 st. Wczesniej oscylowała w okolicy 29-31.

Na foto wygląd palnika po 3 dniach bez dotykania.cd5de4886a6caa050b359742c1802c6a.jpg

Opublikowano

Chyba udało się opanować sytuację. Kupiłem bardzo suchy ekogroszek na lokalnym składzie. No name ale podobno ma ok 25Mj. Podajnik pracuje bardzo cicho.

Ustawienia mam bardzo zbliżone do tych które podał 161os037. Przy obecnych temperaturach na zewnątrz piec często przechodzi w nadzór. Trzyma stabilnie temp. ok 70st +-1 przy zadanej 65 :) 50% mocy i dmuchawie na -5. Jedyną wadą tego węgla jest wyższa temp na podajniku. Ok 36-40 st. Wczesniej oscylowała w okolicy 29-31.

Na foto wygląd palnika po 3 dniach bez dotykania.cd5de4886a6caa050b359742c1802c6a.jpg

No super to wygląda a temperatura podajnika jest taka , bo kocioł jak piszesz wchodzi w nadzór i stoi . To normalne. Pozdrawiam Rafał.

Opublikowano

Witam , mam pytanie do doświadczonych "palaczy: otóż mam nowy dom powierzchnia użytkowa ok.180m2 dołu (z czego 30m2 to garaż) + poddasze 198m po posadzce- nie ma jeszcze grzejników (mają być założone jakieś 2 ogromne grzejniki , które ogarną nagrzanie pomieszczenia - będzie cała góra otwarta - bez pokojów). Poddasze ocieplone 25cm wełna, styropian grafit 0,32 20cm. 

Piec DEFRO AGRO UNI 25kw 

Czytałem wiele informacji dotyczących ustawień pieca i wiem , że nie ma 1 idealnych ustawień, gdyż każdy dom jest inny. Niemniej jednak poradziłem sobie z tematem (tak mi się wydaję). Eko-Groszek spala się całkowicie (czasami występują spieki , ale nie są to jakieś ogromne płaty) , ale problem dotyczy temperatury podajnika wzrasta ona do 47st- czy nie jest to zbyt wysoka temperatura? 

Piec w chwili obecnej do zadanej temperatury dochodzi w około 12-15m, a w trybie podtrzymania pracuje około 60min. W momencie , gdy jeszcze bojler potrzebuje dogrzać wodę to piec pracuje około 20-25m a później w potrzymaniu jest około 70min(dane czasowe podaję po wykresach widocznych na sterowniku). 

Moje nastawy:

TEMP ZADANA : 60st

Czas podawania : 7s

Przerwa podawania: 85s

Siła nadmuchu: z 40 zmieniłem na 35(teraz nie zauważyłem praktycznie spieków - obserwacja po nocy)

Praca podtrzymania 15s(zmieniłem dzisiaj na 10s po tym jak ujrzałem temp. podajnika na poziomie 47st.

Przerwa podtrzymania 15min (zmieniłem na 10 min - jw)

p.s. Dodatkowy u mnie problem to kwestia osadzania się sadzy w piecu - czyszczę co dosyp do podajnika, czyli 6 dni.

https://naforum.zapodaj.net/1f708b362e1b.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/06703e25703e.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/6e651445458f.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/f8166b66c0fc.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/f2973f1d11cd.jpg.html

Opublikowano

Witam PagerOwski masz sterownik dwustanowiskowym czy PID ..

JA UWAŻAM ZE trzeba zmniejszyć podawanie a co za tym idzie prostoj żeby piec nie miał czasu się odstawiać tajna razie .

Mój ma podawanie 1 sek a sterownik sam wyznacza czas kiedy ma podać .

Opublikowano

Mój sterownik to K1v2 bez PID. Temperatura podajnika oscyluje w granicy 35-47 stopni. Jak zniwelować taką temperaturę ? Mam wrażenie jakby ogień był za głęboko (tzn. chował się w kierunku podajnika - jak otworze drzwiczki to "wychodzi" na zewnątrz )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.