Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Mam do ogrzania lokal usługowy o powierzchni 25m. Mieści się on na parterze kamienicy, a więc sąsiedzi nie dojrzewają. Jedyną możliwością ogrzewania jest ogrzewanie elektryczne że względu na rodzaj planowanej działalności (salon kosmetyczny). Jaki rodzaj pieca/grzejnika będzie najlepszy aby zapewnić przyjemną temperaturę w czasie pracy zakładu i przy tym utrzymać koszty na relatywnie niskim poziomie?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli instalacja el.w lokalu jest 3 fazowa i odpowiedni przekrój kabli,można pomyśleć o piecu akumulacyjnym z dynamicznym rozładowaniem.

Grzejnik ładuje się w tańszej taryfie nocnej,w dzień korzystasz z nagromadzonego ciepełka wg potrzeb.

Opublikowano (edytowane)

niestety instalacja 230V bez 3 fazy. Czy w związku z takim rozwiązaniem jest jakaś alternatywa? Dodatkowo czytałem opinie, że piece akumulacyjne to "stara technologia" i się nie opłaca. Sam jestem laikiem w tej kwestii, więc postanowiłem zapytać na forum, żeby zdobyć informacje od bardziej kompetentnych osób.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Piecyk automatyczny na pellet,potrzebny dopływ pow. zewnątrz i ujście spalin,na szczęście nie są potrzebne duże przekroje.

Automatyczny z termostatem,może pracować na najniższej mocy ok. 2,8kW,worek pelletu(15kg) starczy na dobę.

Innych pomysłów nie mam.

Opublikowano

To wiąże się po pierwsze że źródłem ognia (co w wypadku salonu kosmetycznego odpada), a po drugie z potrzebą wykonania otworu na dopływ powietrza, a to niestety też nie wchodzi w grę :(. Czyli na 230v nie ma nic sensownego, co mogłoby ogrzać pomieszczenie?

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolanin podbijam Twoją wypowiedz to dobre rozwiązanie. Kiedyś widziałem coś takiego w cukierni gdzie kolegi ciotka miała cuś takiego