Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za Duze Spalanie Groszku

Adrian1114

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niezłe dajesz w komin , i to spalanie przy tych temp. MASAKRA. Coz kto bogatemu zabroni .

Jest to możliwe. 35kg/dobe to powiedzmy 9KW ciągłej. Po prostu ma duże zużycie ciepła...

@Energotop mnie wyprzedził

Opublikowano

Może za duży nadmuch mam ustawiony fabrycznie, dodam że temperatura spalin jest ustawiona w serwisowym na 260C, a może na początek palić bez pid. Wczoraj wyłączyłem PID i testowałem nastawy:

1- 5/40s - w podtrzymaniu 4-5min. i dochodził 10-13min. nadmuch 32%

2- 5/35s, 5/30s - w podtrzymaniu 5-7min. i dochodził 10-12min. nadmuch 32%

3- 15/75s - w podtrzymaniu 15-22min. i dochodził 5-8min. nadmuch 30%.

Opublikowano

Panowie ponawiam pytanie a moze zalozyc zawor 3d zeby mieszal ta wode i zeby powrot mial wyzsza temperature

Opublikowano

A jaką masz różnicę między CO powrotem?

Opublikowano

Dom nieocieplony 120 m, stary z 1900 roku, cegła 50 cm ściany, poddasze ocieplone od wewnątrz wełna 15 c, okna plastikowe 2 szyby. Termostaty na grzejnikach oraz regulator pokojowy na 22 stopnie w najzimniejszym punkcie.

Temp 55*

Za zaworem 4d - 45*

Histeryza 3 stopnie

Dmuchawa 25-30 %

Podawanie 5-10 /70

Podtrzymanie 3s /25 minut /12 s dmuchawy

spalal mi przy temp ok 5 - 0 stopni 17,5 kg.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jaki masz przerwy nadmuchu.

Opublikowano

No niezłe dajesz w komin , i to spalanie przy tych temp. MASAKRA. Coz kto bogatemu zabroni .

Pale od wczoraj bez PID zobaczymy jaki efekt będzie. Czy ktoś uszczelniał klapkę w drzwiczkach od popielnika, zauważyłem że pomimo zamknęcia widać szczelinę.

Opublikowano

Dom nieocieplony 120 m, stary z 1900 roku, cegła 50 cm ściany, poddasze ocieplone od wewnątrz wełna 15 c, okna plastikowe 2 szyby. Termostaty na grzejnikach oraz regulator pokojowy na 22 stopnie w najzimniejszym punkcie.

Temp 55*

Za zaworem 4d - 45*

Histeryza 3 stopnie

Dmuchawa 25-30 %

Podawanie 5-10 /70

Podtrzymanie 3s /25 minut /12 s dmuchawy

spalal mi przy temp ok 5 - 0 stopni 17,5 kg.

Jaki masz przerwy nadmuchu.

Cześć, u mnie w trybie Podtrzymanie podaje 3 sekundy, na 20 minut i Dmuchawa 12 sekund, ale za często podawał zmieniłem teraz próbuje 5 sekund na 60 minut

Opublikowano

Pale od wczoraj bez PID zobaczymy jaki efekt będzie. Czy ktoś uszczelniał klapkę w drzwiczkach od popielnika, zauważyłem że pomimo zamknęcia widać szczelinę.

Ja uszczelnilem.

Dodatkowo wyciolem w zniej prostokat 5x10cm i wstawilem kawalek szybki spawalniczej z maski. Mam podgląd na ogien bez otwierania drzwiczek.

Opublikowano

Cześć, u mnie w trybie Podtrzymanie podaje 3 sekundy, na 20 minut i Dmuchawa 12 sekund, ale za często podawał zmieniłem teraz próbuje 5 sekund na 60 minut

OK sprawdze takie ustawienia.

Opublikowano

Ja uszczelnilem.

Dodatkowo wyciolem w zniej prostokat 5x10cm i wstawilem kawalek szybki spawalniczej z maski. Mam podgląd na ogien bez otwierania drzwiczek.

A możesz zrobić foto.

Opublikowano

Nie sugeruj sie tym ze pekła. Żona odpaliła kiedyś palnik na ustawieniach pelletu a był zasypany ekogroszek. Metalowa klapka kolor zmieniła. Aż dziwne ze palnik przeżył...post-70489-0-72661100-1511957185_thumb.jpg

Opublikowano

OK Dzięki za foto.

Opublikowano

Jak długo utrzymuje się w podtrzymaniu.

Opublikowano

Różnie można powiedzieć że od 45-do 90 minut. Zależy czy ma wodę do grzania i grzejniki czy tylko na siebie.

Opublikowano

5162. Serwis

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie a powiedzcie jak zrobic zeby piec byl dluzej w podtrzymaniu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.