Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Defro Duo 20Kw K1Pv4

Lechuu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Wiem ze pewnie to juz było , szukałęm na forum ale jest tego duzo. 
Pale 1 sezon, brak doswiadczenia z  piecem i nie mam pojecia co zmieniac zeby było ok i mysle ze ktos mi podpowie z ustawieniami i wytłumaczy.

Piec to defro duo 20Kw, dom ocieplony o powierzchni 150m 2. Grzejniki skrecone prawie na minimum i grzeje sie podłogówka i ciepłą woda.
Na razie pale na ustawieniach standardowych i wychodzi mi 25kg/dobe, kupuje lepszy ekogroszek przeważnie 28, 29MJ.

Prosiłbym o podanie ustawien na PIDa i wytłumaczenie co zmieniac zeby dojsc do kompromisu.
Jezdze w delegacje i nie mam czasu siedziec nad ustawieniami, wiec pali żona.

post-76120-0-08630600-1511515385_thumb.jpg

Opublikowano

Czy napewno potrzebujesz aż kotła 20kw do swojego budynku?

Na temat zdjęć instalacji to inni koledzy coś Ci doradzą...

Opublikowano

Taki mi polecili i taki juz mam. Nie zmienie go juz. Wiec musze go teraz mniej wiecej wyregulowac.

Instalacja jest dobrze zrobiona, tylko ja nie wiem co zmieniac zeby go ustawic.

Opublikowano

Jakie jest wyliczone zapotrzebowanie budynku na ciepło i cwu? Byc może w Twoim przypadku przejście na sterowanie dwustanowe o dużej histerezie przyniesie lepsze efekty niż PID. Rozważ to!

Opublikowano

Na 99% masz odrobinę za duży kociołek, Lechuu. Kocioł ten byłby bardzo dobry przy specyficznym prowadzeniu kotła, strefach czasowych, braku konieczności utrzymywania stałej temp. wewnętrznej. Utrzymywanie temp. komfortowej tylko podczas pobytu w domu przy ustawieniu obniżonej dla minimum 8 godzin nieobecności w ciagu dnia oraz w nocy. Z mojego doświadczenia wynika, że w innej sytuacji w pracę ciągłą przy standardowym ociepleniu (15-15-10, ściana-dach-podłoga) przy 20 kW mocy i palniku dobranym do wymiennika opłaca się wchodzić przy temperaturach oscylujących w okolicach 0 stopni i poniżej. Powyżej 0 stopni proponuję kocioł prowadzić w dwustanie, na około 40% mocy podczas pracy (podawanie/przerwa np. 1:10). Da to bezpieczną temperaturę spalin, ale warto sprawdzić dla świętego spokoju. Nie warto też tutaj wchodzić w drogie paliwo, bo wystarczy Ci uczciwe 24 MJ na cały sezon. To oraz systematyczne czyszczenie wymiennika kotła co dwa tygodnie max. powinno wystarczyć, żeby zredukować koszt ogrzewania o przynajmniej 20-30%. W trybie PID prawdopodobnie spalisz więcej niż obecnie.

Opublikowano

Form , czyli zmiejszyc moc kotla na 40 % i sprobowac co będzie sie działo?

Czy co jeszcze zmienic ?

Opublikowano

Jakie jest wyliczone zapotrzebowanie budynku na ciepło i cwu? Byc może w Twoim przypadku przejście na sterowanie dwustanowe o dużej histerezie przyniesie lepsze efekty niż PID. Rozważ to!

Nie wiem jakie jest. Czyli co trzeba by bylo zrobic ??

A co to jest wprowadzenie pieca w dwustan ?? 

u mnie w domu zona jest cały czas.

Opublikowano

Menu -> Menu Ustawien -> Wybor PID -> Wyłączony

Ustaw temperatura kotła -> 65

Histereza CO -> 10

Na początku niech kocioł pracuje na ustawieniach fabrycznych, poobserwuj proces spalania... Zanotuj np. przez tydzień ile pali i jak spala będziesz miał porównanie...

Zona sama w domu z piecem a Ty w delegacjach - jak bym siebie widział :)

Opublikowano

Przedtem mialem pid na zalaczone.

I zobilem tak jak napisałeś. Zasypane 1 workiem mam i zobaczymy jutro.

Teraz co 74s podaje eko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.