Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Krzaczek Skp3D - Próby Z Pelletem

mhosaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem tak mieszkam na osiedlu domkow kazdy domek jest taki sam dwuch sasiadow maja identyczne instalacje jeden ma kociol typowo peletowy z palnikiem do pelletu sasa drugi ma rynne defro z zapalatka pala tym samym pelletem to ten od defro spala nieco wiecej

Opublikowano

To rozumiem, bo jasna jest różnica w dzialaniu tych palników. Pytałem o różnicę między retortą a rynną w przypadku spalania pelletu.

Opublikowano

10-ty dzień idzie pelet u mnie i jak dotąd jest ok. Żadnej smoly czy sądy nie ma z kotła odchodzi płatkami pozostałość po "eko" groszku. Wyciaglem ślimak żeby obejrzeć palnik w ośrodku i też nic nie widzę złego. Pali się super zobaczymy co będzie dalej, a jak u kolegi idą zmagania?

Opublikowano

A ile palisz tego pelletu i jaką powierzchnię ogrzewasz?

Jeśli chodzi o samo paliwo, to jestem super zadowolony. Nie ma żadnego dymienia, żadnej sadzy, popiołu jak na lekarstwo, spieki minimalne. Udało mi się nawet wszystko tak wyregulować, że pali się równiutko na całym palniku. Założy RCK (podciśnienie na 10Pa) i jest wszystko ok, zarówno w pracy, jak i podtrzymaniu. Tylko te ilości spalonego pelletu... Nie mogę zejść poniżej 25kg na dobę przy obecnych temperaturach. Ogrzewam 150m2 nowego (trzeci sezon) ocieplonego domu (20cm styro na ścianach + 30cm wełny na stropodachu + okna zwykłe plastiki). Pracuje w dwustanie, bo PID zupełnie sobie z pelletem nie radził (pewnie kwestia ustawienia warunków brzegowych).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

broda1301, jak Ci idzie z tym pelletem? Jakie spalanie, jakie ustawienia? PID czy dwustan?

Opublikowano

Spaliłem 1t i narazie nie mam kiedy jechać po nową dostawa więc teraz idzie groszek.

Ostatecznie palilem w dwustanie pełną mocą 25 podawanie 30 przerwa i tak było najlepiej spalanie było trochę mniejsze niż w pid a spieki same spadały z palnika.

Opublikowano

A jakie spalanie miałeś w przeliczeniu na dobę?

Opublikowano

Spalanie Peletu było 38kg/d a groszku 27kg/d. Pelet przemysłowy gr. 10mm niewiadomo ile daje mj. Różnica jest taka że Peletu wiecej trzeba wrzucić do zasobnika a z groszku więcej trzeba wywalić popiołu. Finansowo wychodzi na to samo.

Opublikowano

Kurcze, to ja mam 30kg niezłego pelletu (smile) przy 17kg groszku... Finansowo spora różnica. Teraz kupiłem sporo tańszy pellet i zobaczymy. Może do takiego pieca nie warto dawać drogiego pelletu...

A na jakich nastawach palisz? Jaki nadmuch? I jaki kocioł (w tapatalku nie widzę)...

Opublikowano

Kocioł to defro komfort Eko 30kW ale palnik to ekoeneria 15 - 25 kW, Dwmuwawa 100w.

Podawanie 25, przerwa w podawaniu 30 s. A nadmuchu ok. 40%.

Chciałem kupić jakiś inny pelet przemysłowy żeby mieć porównanie ale teraz nigdzie nie ma. Ilość popiołu z 250kg peletU to 10l.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.