Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Krzaczek Skp3D - Próby Z Pelletem

mhosaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś sugestie, jakie rozwiązanie powinienem wybrać? Jak już wspomniałem, jest ich kilka...

Opublikowano

Jak już chcesz coś z tym kombinować to tylko rck nic innego żadne miarkowniki na łańcuszku to do węgla się nadaje rck to najtańszy i najlepsze rozwiązanie wstawia sie go w czopuch lub wyczystkę pod jednym warunkiem że jest w tym samym pomieszczeniu co kocioł.

Opublikowano

Jak już chcesz coś z tym kombinować

Jeśli to ma coś pomóc i powinno przy pellecie być, to chcę! A jakie są opinie innych. Dawać RCK?

Przed chwilą zwiększyłem nadmuch do 10% bez zmiany pozostałych parametrów, bo wciąż przesypuje się trochę pelletu...

Opublikowano

Zekomo rck ma podnieść temp. spalin i przeplyw taki jak nakazuje producent kotla. Kiedyś w swojej retorcie próbowałem palić pelletem maialem kociol znowu caly bialy z płu palilem na wysokości otworów w retorcie wręcz je widzialem wypalilem raptem 2 podajniki i zaczelo rwac zawleczke.

Opublikowano

Po kolejnej nocy mam w końcu kopczyk płaski, nawet lekko wewnątrz retorty. Pelletu idzie znacznie mniej, ale wsypalem 105kg, więc muszę poczekać, aż się wypali, żeby sprawdzić ile spalał.

Niestety wciąż jest smoła, a z przewodu łączącego czopuch z kominem lecą skropliny. Przy obecnych temperaturach (ok. 5C) piec bardzo szybko dochodzi do zadanej i długo stoi w podtrzymaniu...

Ustawienia: 5/28/8%

Powoli zaczynam się przekonywać, że ten palnik do spalania pelletu po prostu się nie nadaje i trzeba zacząć oswajać się z myślą o powrocie do eko :(

Opublikowano

Rozmawiałem z ludźmi z Ekoenergii i obstają przy tym, że na ich palniku można efektywnie spalać pellet... Palnik ma dwa rzędy otworów i tak, jak przypuszczałem te w górnej części korony mają pełnić funkcję dopalaczy.

Choć mój zapał do palenia pelletem w moim piecu już mocno ostygł, to wciąż mam prawie tonę pelletu w garażu (i zero grochu), więc będę próbował. Podstawowy problem, który chcę wyeliminować, to smoła.

Powiedzcie mi, co jest przyczyną jej powstawania? Tryb podtrzymania? Za mało powietrza? Czy nie ma sposobu, żeby ją wyeliminować?

Opublikowano

Mysle ze zejscie ponizej pierwszych otworów i wyeliminowac podtrzymanie jak juz mowilem ja smoly nie uswiadczylem a teraz szukam palnika bo chce palic wylacznie pelletem bo mam go w bardzo taniej opcji .

Opublikowano

Jak wyeliminować podtrzymanie przy takich małych odbiorach?

Po ostatniej dobie udało mi się wyeliminować problem smolenia i skroplin w kominie. Otóż uchyliłem lekko otwór rewizyjny w drzwiczkach (ok. 1cm) i wpuszczam dodatkowe powietrze do komory spalania, ale nie bezpośrednio w pellet. Nowe nastawy wyglądają następująco:

praca - 2s

przerwa - 18s

nadmuch - 5%

Zmniejszyłem czas podawania i nadmuch do 5% - mam nadzieję, że to wyeliminuje wytwarzanie się spieków w palenisku. Myślę, że w dłuższej mierze może to powodować blokowanie ślimaka i zrywanie zawleczki.

Wykonałem też mały test. Nagrywałem wczoraj film poklatkowy (1kl/min) od 22:00 do 4:00 (padła bateria w telefonie) i już wiem, że piec pracuje od 12-20min i czeka ok. 20min, więc chyba nie jest tragicznie, choć mogłoby być lepiej. Dzięki uchylonej rewizji w podtrzymaniu nic nie smoli i nie dymi. Niestety nie mam pomysłu jak wydłużyć pracę kosztem podtrzymania przy obecnej pogodzie... Dodatkowo na filmie widać, że temperatura ślimaka nie przekracza 39C.

W tym tygodniu planuję też zamontować RCK. O ile nie będzie zrywać co chwilę zawleczki, to do końca sezonu wytrzymam (jest nawet nieźle), a potem wymiana palnika :)

Jeśli to kogoś interesuje, to będę pisał o moich zmaganiach z pelletem na retorcie ;)

Aha, palę pelletem sosnowym smile kupionym na swiatopalu.pl za 830zł/t.

Opublikowano

Od wczoraj moja ekoenergia pracuje na palecie 10mm 600zl/t Bukowo olchowo Dębowo swierkowym ale myślę że sprzedawca picuje. Żar na palniku mam nisko tak że widać trochę okrągłe otwory. U mnie dymienie nie wystepuje mimo szczelnie zamknietego kotla. Za pare dni napiszę cos więcej.

Opublikowano

Na jakich nastawach? Zastanawiam się czy dymienie i smoła, to nie jest też kwestia podtrzymania przy pellecie sosnowym. Sosna ma duzo żywicy, i to super klei pellet, bez żadnych dodatków, ale w podtrzymaniu może nieźle kisić...

Będę się starał maksymalnie przymknąć klapkę, ale tak, żeby nie było smoły...

Opublikowano

Mam sterowniki skzp02 i chodzi w automacie więc sam dobiera czasy przerwy. Podawanie 10 s, wentylator 10- 30%.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale otwory przeciw dymne w palniku mam wszystkie zaslepione i zrobione dosuszanie zbiornika.

Wcześniej robiłem test na pelecie sosnowym i też nie dymił.

Opublikowano

Zaslepiles otwory dopalające? Ciekawe... Ja myślałem, żeby zaślepić część tych dolnych, żeby więcej wiało tymi dopalajacymi... Co o tym sądzicie?

A w automacie przechodzi Ci w ogóle w podtrzymanie?

Opublikowano

Nie chodzi mi o otwory w koronie tylko o te które widać po odkreceniu wentylatora.

Sterowniki przechodzi w stan czuwania ale w podtrzymanie dymu jest minimalnie bo za nim przejedzie to prawie wszystko wypali co jest na palniku.

Opublikowano

Ciekawi mnie ta sprawa smoły, bo ja, jak tylko przymknę trochę ten otwór, to znowu zaczyna smolić... Mój znajomy też pali na ekoenergii i twierdzi, że nie ma żadnych problemów. Czego to może być kwestia?

Moje optymistyczne ustawienia wzięły w łeb dzisiaj w nocy :) Temperatura na zewnątrz spadła do ~-5C i rano piec miał 52C i nie chciał dojść... Zwiększyłem nadmuch z powrotem do 15% i myślę, że tak zostawię. Chodzi mi po głowie przejście z powrotem na PID. Niby w Krzaczku twierdzą, że PID na pellecie raczej sobie nie poradzi, ale właściwie dlaczego nie? Gdyby zmienić granulację paliwa na drobną i zmienić trochę zakresy, w których porusza się sterownik (min i max), to może da radę... Ma ktoś takie doświadczenia z TECH St480-PID?

Opublikowano

Tak, uszczelniony, ale poza tym bez żadnych modyfikacji...

Broda, wpowadzałeś jakieś zmiany w swoim sterowniku w stosunku do ekogroszku? Chodzi mi o to, czy zmieniałeś maksymalne/minimalne czasy podawania, maks/min ilość obrotów wentylatora itp.? I czy masz hallotron?

Opublikowano

Jezeli chcesz kolego moge ci podac ustawienia pelletu dla rynny uni ze sterownika techa

Chętnie, zawsze będzie jakiś punkt wyjścia. U mnie PID nie radzi sobie zupełnie z pelletem - wypala krater i samo manewrowanie korekcją podawania i nadmuchu nic nie daje - wciąż wieje, jak szalony...

Da się w ogóle dobrze sterować PIDem bez hallotronu?

Opublikowano

Widzisz kolego tech to taki sterownik ze trzeba by bylo zrobic doktorat na jego temat ja zmienilem ster na timela zapomnialem o kotlowni też przechodze na pelet od nastepnego roku mialo być w tym ale coś nie pyklo ale chce zmienic na jakiś palnik albo sv200 albo rynne od witkowskiego

Opublikowano

Ten SV200, to chyba nie jest typowy peleciak? Nie ma zapalarki i nie wygasza się całkowicie?

Opublikowano

Tak masz rację ale nie dam za palnik 4 tyś więc szukam troszkę alternatywy pelet mam po 550 a nawet po 500 więc się nie boję ze troszkę spali więcej.

Opublikowano

Czyli, do poprawnego spalania pelletu wystarczy poprostu palnik rynnowy z systemem doprowadzania powietrza wtórnego? Czy może ten SV200 jest w czymś jeszcze wyjątkowy?

Opublikowano

Ale będzie dużo lepiej pod względem ekonomii niż na retorcie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.