Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki System Ogrzewania Do Domu 150M2

seamen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, prosze o doradzenie czy opłaca się i jak powinien wyglądać niżej opisany system Co i CWU:

Chciałby całkowicie wymienić instalacje CO (nowe grzejniki, rury Cu itd) w domu wybudowanym w latach 80tych, dobrze ocieplonego, okna wymienione na "plastiki".

Dom jest wolno stojący posiadający 3 kondygnacje, każda z nich o powierzchni około 50m2: pierwsza na poziome gruntu o wysokości poniżej 2,2m

która bedzie wykorzystywana na cele gospodarcze pralnia kotłownia, druga na której znajduje sie duzy salon, kuchnia i łazienka z wanną i trzecia

na której są trzy pokoje i łazienka z prysznicem. W domu będzie mieszkać rodzina 4 osobowa i chciałbym zrobić następującą instalację:

- Fotowoltaika o mocy około 5,2kW

- Piec jednofunkcyjny gazowy kondensacyjny zasilany gazem ziemnym

- Bufor ciepła z grzałką elektryczną, chciałbym żeby był grzany przez piec gazowy i/lub grzałke elektryczną (fotowoltaika + taryfa G1W),

i zeby bufor ten ogrzewał wodę Co i Cwu.

Prosiłbym o opinie czy tego typu instalacja będzie ekonomiczna w esploatacji i czy jest możliwa do realizacji??

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i opinie

Opublikowano

Wszystko na dotacje ? Na forum jest masę tematów na ten temat proponuje poczytać jest tu sporo ciekawych informacji co instalator to inaczej mówi i robi przyjemnej lektury

Opublikowano

Ja to widzę tak: grzejniki stalowe płytowe max wielkie trzeba przewymiarowane dla parametru niskiego czyli 55 c albo co się zmieści pod okno . Wszędzie termostaty grzejnikowe , komin spalinowy dwuścienny 60/100 max 1500 kocioł victrix 4000 zasobnik podkotłowy Galmet Vulcan 200l wężownicą 1,6m2 1800 sterownik tybox 137 300 grzałka elektryczna 3kw 150 panel pv solar 1000 250w niemiecki inwerter 3f ? Stacja zmiękczającą np Viessmann 2300 plus osprzęt kotłowni max 2000 sporo paneli Pan chce dać jakie jest zapotrzebowanie na energię elektryczną?

Opublikowano

Zapotrzebowanie na moc powinno być na poziomie "normalnego gospodarstwa" domowego, jeszcze do końca nie liczyłem ponieważ jestem na etapie finalizacji zakupu wspomnianego domu i pierwsze co chcę zrobić/wymienić całą instalacje Co. Dziękuje za odpowiedź!

Opublikowano

Wszystko na dotacje ? Na forum jest masę tematów na ten temat proponuje poczytać jest tu sporo ciekawych informacji co instalator to inaczej mówi i robi przyjemnej lektury

Dopiero zaczynam sie dowiadywać jak wyglądają dotacje, ale super bedzie jak uda się jakąś uzyskać...

Opublikowano

Właśnie trzeba korzystać z tego co oferuja

Opublikowano

Bufor i wiszący kocioł gazowy to raczej marne połączenie, tym bardziej że ogrzewanie ma być grzejnikowe A raczej pierwsze pytanie to jakiej wielkości miałby być ten bufor? Tu kłaniają się zasady doboru bufora. Na 1mpowierzchni potrzeba od 5 do 10 litrów objętości bufora co na 150 m2 budynku daje od 750 do 1500 l . Nie ma sensu dobierać do mocy kotła bo kocioł gazowy nie wytwarza nadmiaru ciepła który można w buforze zmagazynować.Sensem pracy kotła kondensacyjnego jest praca na niskich parametach aby wykorzystać efekt kondensacji. Czyli bufor i kocioł gazowy to marne rozwiązanie , ale może ta fotowoltaika? No na lato może i wody zagrzejesz (ale po cholerę grzać 1500 litrów jak można 150 czy 200 w podgrzewaczu cwu),  w zimę nie widzę sensu ze względu na krótkie dni, uzysk będzie minimalny i na pewno nie zagrzeje do wymaganych parametrów 1500 litrów wody w buforze.

Proponuję jednak policzyć ekonomikę przedsięwzięcia i...... dobrze się zastanowić na sensem zamiarów. Występując o dotację też musisz to policzyć.

Dla mnie pomysł jest odlotowy i nie warty dyskusji nad nim. Ale to moje zdanie

Opublikowano

Mądrzy ludzie robią takie rzeczy, ale po pierwsze sterowanie musi być firmowe - czyli żadne salusy czy eurostery , tylko automatyka producenta kotła i założenia pracy oraz układ połączeń muszą być inne.

Szukaj na stronach producentów kotłów - są tam takie schematy

Opublikowano

Właśnie są tylko dedykowana automatyka jest strasznie droga w stosunku do ceny kotła. Tanio nie oznacza źle, a drogo dobrze. Producenci kotłów nie produkują np mieszaczy oraz napędów do nich, napęd mieszacza+ zawór 3d 1" kosztuje np 500zł a to samo tylko z logiem producenta kotła  np 1000zł .Kupując kocioł danego producenta jesteśmy skazani na sterownik dedykowany bo kocioł komunikuje się po magistrali.klientowi padł calormatic 630/3 po 3 latach jak usłyszał cenę nowego ,to kupił najtańszy pokojowy a reszta została zastąpiona przez eurostera 11m oraz 11b  i lepiej to wszystko funkcjonuje niż  za panowania pogodówki. mało tego pracował w wersja kocioł gazowy, kominek z płaszczem, zasobnik kombinowany i jakieś dedykowane zawory vaillanta przełączające  strasznie drogie (jak by co są na sprzedaż bo kazał je wyciąć)  nie mogę znaleść schematu bo znikł ze srtony vaillanta, wiec gdzieś jest kompromis między topieniem kasy w super rozbudowane i drogie instalacje a proste i praktyczne, łatwe w obsłudze. Ciągłe korekty krzywymi grzewczymi (dość jest postów jak oszukać pogodowkę, albo czym zastąpić) Czy warto przepłacać 100% za kocioł za 0,5% sprawności.?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.