Skocz do zawartości
IGNOROWANY

De Dietrich Mcr 3 + Isense + Salus

Rooz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem ze swoim wystemem, MCR 3 + isense.

Posiadam w całym domu podłogówkę + grzejniki jedynie w łazienkach, temp taka jak podłogówki. 
Po skrzynce na piętro. 

Zaintalowałem również czujnik temp. zew. 

Ustawienia :

Podst zew 17
Podst t zas 20
Klima zew.-15
Klima temp.zas 50
Nachylenie podłogówka
Wplyw temp pom 5
P28 - 8 
Obecnie z uwagi na temp jesienne ustawilem strategie ogrzewania tylko z termostatu pokojowego

Problem jest taki, ze gore mam nie dogrzana, o ile na dole jest cieplo i temp jest bez problemu osiagana to gora nie grzeje, na dole mam 22 stopnie,
podczas gdy na gorze temp od 18-20 w zaleznosci od pomieszczenia,niektorych pokojow w ogole nie mozna dogrzac.
Jedynie jak wlacze "obce cieplo" to cos potrafi dogrzac, ale wiadomo, ze wtedy caly czas wszystko ' chodzi" ... 
Mam pompe, sprzegla pewnie nie, bo nie sam robilem instalacje tylko deweloper ... 

Ktos ma pomysl, co moze byc nie tak ?
Rozumiem, że przez to, ze glowny termostat jest na dole i jak temperatura zostaje osiagnieta, to gory juz nie grzeje, ale tam w ogole jest problem z temperatura, nawet jak wlacze obce cieplo to maksymalnie w najzimneijszym pokju dogrzewa do 20 stopni ...

Update :

podlaczoylem dzisiaj w sypialni na pietrze termostat HTRS230 listwe kl06 oraz silownik.
Nna termostatcie podaje wyzsza temperature niz ta , ktora jest w pokoju, sygnalizuje sie , ze potrzeba wlaczyc piec, silownik sie otwiera, ale niestety piec nie podgrzewa, czy ktos wie czy to wina ustawien na isense ?

Opublikowano

Znając deweloperów instalacja pewnie bez sprzęgła tylko pompa od podłogówki która wysysa ciepło plus pewnie ręczny mieszacz ,a ty masz pewnie termostat nad podłogówką

1. ustaw kryzy grzejników na górze na maksa na dole jak masz grzejniki zmniejsz kryzy

2 jeśli masz mechaniczny ogranicznik temp na podłogówkę musisz sprawdzić czy w dodatkowej szafce czy za pompą do podłogówki to możesz ustawić

Podst zew 20
Podst t zas 30
Klima zew.-15
Klima temp.zas 50-60
Nachylenie grzejniki
Wplyw temp pom 1

maksymalna temp kotła 50-60

Start optymalizcji 0

Może coś pomoże jeśli nie to czeka cię przeniesienie termostatu na piętro bądź zamiana na zwykłego on-offa np salus bezprzewodowy by dać na piętro.

Opublikowano

dzieki za odp sprawdze ustawienia, jestem pewien, ze nie ma sprzegla, 

termostat zainstalowalem w korytarzu za filarem na wysokosci ok 150cm, zeby bylo "chlodniej "

jezeli chodzi o pkt2 to nie wiem za bardzo czego szukac :/ 

mam tylko dwie skrzynki z zaworami do podlogowki. Ogrzewanie zapewnia tylko podlogowka. Grzejniki tylko pomocnicze w lazienkach i jeden w garazu, ale on jest wylaczony

Opublikowano

Jeśli goła podłogówka wszędzie to zmienia wszystko zatem skorygujmy

Podst zew 20

Podst t zas 20

Klima zew.-15

Klima temp.zas 50

Nachylenie podłoga

Wplyw temp pom 1-2

maksymalna temp kotła 50

Start optymalizcji 0

prędkość nagrzewania najwolniejsza !

Teraz najważniejsze czy w skrzynkach do podłogówek są pompy ? bo jeśli nie ciepło idzie bezpośrednio z pieca i jak masz 2 piętra to słabo to widzę by pompa pieca nawet na prędkości minimalnej 10 parametr p 28 dała radę. Możliwe że masz zapowietrzone podłogówki a to odpowietrzyć bardzo trudno daj zdjęcia obu szafek ,czy są w nich odpowietrzniki automatyczne i pompy ?

Możesz próbować odpowietrzyć górę zamykając zawory na dolnej szafce tak by całość szła górą, a na górze pozamykać wszystkie pętle prócz jednej i po kolei puszczać ciepło przez jedna potem przez kolejna i może się odpowietrzy(i sense temp ręcznie daj na full) ,po odpowietrzeniu jeśli nie masz rotometrów będziesz musiał na dolnej szafce podłogówki przykryzowac przepływ zaworem tzn. przymknąć go lekko i zobaczyć kiedy gór ruszy .Ogóle za mało informacji .

Opublikowano

wydaje mi sie, ze nie ma pomp ... 

u gory cieple sa tylko male petle tj korytarz, lazienka, to grzeje bez problemu, ale wieksze jak sypialnie bardzo slabo, dopiero jak skrece wszystkie i zostawie np jedna duza, to jest tam cieplo ... 

zmienilem parametry jak wyzej + dodalem strategie w oparciu o czujnik pokojowy + temp zewnetrzny ( mam czujnik zewnetrzny )

post-75815-0-69907200-1510656022_thumb.jpg

post-75815-0-40518200-1510656041_thumb.jpg

Opublikowano

To nie może działać. 14 petli podłogówki na każda powinno być ok 2l/min przxepływu 

14x2x60=1680l/h

A kocioł na pełnej mocy ma maksymalnie 1000 l/h a w instalacji jeszcze są grzejniki  o stratach przesyłowych nawet nie ma co pisać......

Nawet jak ustawimy 1 l przepływu na pętlę  to potrzeba 840 l a niestety wydajność pompy jest zależna od mocy  i bez sprzęgła i diviconów ...... nie ma czym sterować ani regulować.

A dewelopera kopnij w pewną część ciała  i niech poprawia. Te kable pewnie miały być do siłowników ale widzę że z oszczędności założono jeden. Inna sprawa czy to w ogóle można poprawić bo tak naprawdę zależy to od tego jak poprowadzono rurociągi.

Opublikowano

dzięki za informację , czy w takim razie mogę zgłosić reklamację do dewelopera ? 

jest w ogóle na to procedura ?

jest jakiś punkt na jaki mogę się powołać , czy potrzebna jest np. opinia rzeczoznawcy ?

ten jeden siłownik sam zamontowałem i kable to moja sprawka, bo chciałem sobie zapewnić sterowanie i na próbę podłączyłem jeden siłownik, żeby sprawdzić czy to będzie działało ... 

dodaje zdjecia calej instalacji 

post-75815-0-86356400-1510669098_thumb.jpg

post-75815-0-87835700-1510669107_thumb.jpg

post-75815-0-54317000-1510669117_thumb.jpg

post-75815-0-11867700-1510669130_thumb.jpg

post-75815-0-68319000-1510669140_thumb.jpg

post-75815-0-50058900-1510669162_thumb.jpg

post-75815-0-13777000-1510669175_thumb.jpg

post-75815-0-36400900-1510669184_thumb.jpg

post-75815-0-58816900-1510669199_thumb.jpg

post-75815-0-03587300-1510669212_thumb.jpg

post-75815-0-69487800-1510669223_thumb.jpg

Opublikowano

Spróbuj zrobić ostatnią rzecz którą możesz zamknij jedną podłogówkę i w 2 szafce porozkręcaj maksymalnie przepływy na rotometrach (tylko nie wykręć :) potem przydław te które mają za dużo , to samo zrób z 2 szafką , pompe kotła daj maks przepływ 8-9 jako minimalny p28. Następnie przydław głównym zaworem dolną szafkę od podłogówki tak by się zrównały choć wątpię czy przy tak rozległej podłogówce coś zdziałasz .Bedzie trzeba dostawić dodatkowe pompy na podłogówkach i najlepiej zrobić sprzęgło, całe szczęście że masz zapasowe przewody w szafkach więc będzie można te dodatkowe pompy wysterować z kotła przez dostępny do tego przekaźnik. Czeka cię ładny babranek hydrauliczny i trochę kosztowny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.