Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Potrzebna Pomoc W Poprawie Co I Cwu

stepien2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W ostatnich dniach zmieniałem piec oraz łączyłem kondygnację która była ogrzewana gazem tak aby również można było ją ogrzewać z CO.

Za ogrzewanie odpowiada palnik Sv200, a sterowanie SKZP 02, podłączony jest również zawór 4d. Całość pracuje na pompie CO 25-40-180

Gwoli wyjaśnienia instalacja w całym domu to mały misz-masz.

I kondygnacja to miedź i nowe grzejniki

II kondygnacja to stare żeliwne grzejniki

III kondygnacja to miedź  i nowe grzejniki

1. Dają o sobie znać różnice w średnicy rur.

I kondygnacja chodzi pięknie po osiągnięciu zadanej temperatury w najchłodniejszym pomieszczeniu(tj. 21,5) pompa CO się wyłącza. Po tym rośnie temperatura zasilania grzejników II kondygnacji z zadanej 43 do 49/50 ładując grawitacyjnie( problem będzie rozwiązany wymianą głowic na termostatyczne) Natomiast na III kondygnacji gorąca jest tylko rura z pionu oraz dwa najbliższe grzejniki, reszta jest bardzo słabo grzeje w porównaniu np do ogrzewania z pieca gazowego. Nawet przy zmianie pompy CO na mocniejszą tj. wznoszenie 55 nic się nie zmieniło Proszę o info czy połączenie zostało skopane i czy ewentualnie zainstalowanie pompy na zasilaniu na III kondygnacji może pomóc w równiejszym dostarczaniu ciepła.

Na zdjęciu schemat podłączenia

post-73330-0-34673600-1510531713_thumb.jpg post-73330-0-34701500-1510531736_thumb.jpg

2. Tu mam problem z zasilaniem CWU. Od razu zaznaczam że CWU nigdy nie było grzane grawitacyjnie. Przy starym piecu w momencie kiedy włączała się pompa CO od razu rosła temperatura CWU i nie pytajcie dlaczego bo sam nie wiem. Obecnie nawet po włączeniu pompy CO w zbiorniku CWU nierośnie temperatura do zadanej na piecu(55) dochodzi max do 40. Czy jest sens/możliwość montażu pompy CWU na wyjściu na z zbiornika?

Również załączam zdjęcia przed i po zmianie pieca.

post-73330-0-14906100-1510532353_thumb.jpg post-73330-0-83766100-1510532373_thumb.jpg post-73330-0-19832700-1510532401_thumb.jpg

post-73330-0-02075200-1510532568_thumb.jpg  post-73330-0-37539000-1510532600_thumb.jpg

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Twój problem to regulacja hydrauliczna. Nie można instalacji budować tak jakby to były trzy oddzielne instalacje! Niestety wyszedł dobór średnic rurociągów, a właściwie brak tego doboru, i pomieszanie systemów jest stal jest miedź jest PP. Masz niby nową instalację na każdym z poziomów na dwóch poziomach tylko że to nie jest jedna instalacja. Woda ma taka właściwość że płynie tam gdzie ma łatwiej i to dzieje się w tej instalacji. Do tego nie widać jak zabezpieczony jest kocioł (naczynie powinno być podłączone bezpośrednio z kotła rurą Dn 25), brak zabezpieczenia podgrzewacza i brak pompy ładowania podgrzewacza

Opublikowano

Niestety na dobór średnic nie miałem żadnego wpływu, w przyszłości sukcesywnie będzie wymiana instalacji na identyczne przekroje.

Natomiast co do mojego problemu z III kondygnacją, jeszcze raz zaznaczę że przekroje łączące kondygnacje są prawidłowe z racji że rura dochodząca do III piętra jest gorąca(również przy samej grawitacji), problem pojawia się rozprowadzeniem ciepła na resztę kaloryferów.

Proszę o informację co lepiej zda egzamin czy zmiana głównej pompy CO przy piecu na mocną typu 70/80 czy montaż drugiej pompy na III kondygnacji i ewentualnie w którym miejscu. Poniżej dodatkowe zdjęcie.

post-73330-0-03261300-1510678642_thumb.jpg

Pzd

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem z grzaniem na ostatniej kondygnacji został rozwiązany przez montaż wydajniejszej pompy z 40 na 70.

"Stara" pompa trafi jako zasilanie zbiornika CWU.

Pytanie czy montaż w zaznaczonym na zdjęciu miejscu będzie prawidłowy, oraz najważniejsze czy pompy CO i CWU nie będą sobie nawzajem zaburzać pracy, ewentualnie jak zamontować pompę żeby wszystko chodziło bezproblemowo.

Pzd

post-73330-0-88593900-1511552220_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.