stepien2 Opublikowano 13 Listopada 2017 #1 Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam, W ostatnich dniach zmieniałem piec oraz łączyłem kondygnację która była ogrzewana gazem tak aby również można było ją ogrzewać z CO. Za ogrzewanie odpowiada palnik Sv200, a sterowanie SKZP 02, podłączony jest również zawór 4d. Całość pracuje na pompie CO 25-40-180 Gwoli wyjaśnienia instalacja w całym domu to mały misz-masz. I kondygnacja to miedź i nowe grzejniki II kondygnacja to stare żeliwne grzejniki III kondygnacja to miedź i nowe grzejniki 1. Dają o sobie znać różnice w średnicy rur. I kondygnacja chodzi pięknie po osiągnięciu zadanej temperatury w najchłodniejszym pomieszczeniu(tj. 21,5) pompa CO się wyłącza. Po tym rośnie temperatura zasilania grzejników II kondygnacji z zadanej 43 do 49/50 ładując grawitacyjnie( problem będzie rozwiązany wymianą głowic na termostatyczne) Natomiast na III kondygnacji gorąca jest tylko rura z pionu oraz dwa najbliższe grzejniki, reszta jest bardzo słabo grzeje w porównaniu np do ogrzewania z pieca gazowego. Nawet przy zmianie pompy CO na mocniejszą tj. wznoszenie 55 nic się nie zmieniło Proszę o info czy połączenie zostało skopane i czy ewentualnie zainstalowanie pompy na zasilaniu na III kondygnacji może pomóc w równiejszym dostarczaniu ciepła. Na zdjęciu schemat podłączenia 2. Tu mam problem z zasilaniem CWU. Od razu zaznaczam że CWU nigdy nie było grzane grawitacyjnie. Przy starym piecu w momencie kiedy włączała się pompa CO od razu rosła temperatura CWU i nie pytajcie dlaczego bo sam nie wiem. Obecnie nawet po włączeniu pompy CO w zbiorniku CWU nierośnie temperatura do zadanej na piecu(55) dochodzi max do 40. Czy jest sens/możliwość montażu pompy CWU na wyjściu na z zbiornika? Również załączam zdjęcia przed i po zmianie pieca. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Andrzej
Gość mak Opublikowano 13 Listopada 2017 #2 Opublikowano 13 Listopada 2017 Twój problem to regulacja hydrauliczna. Nie można instalacji budować tak jakby to były trzy oddzielne instalacje! Niestety wyszedł dobór średnic rurociągów, a właściwie brak tego doboru, i pomieszanie systemów jest stal jest miedź jest PP. Masz niby nową instalację na każdym z poziomów na dwóch poziomach tylko że to nie jest jedna instalacja. Woda ma taka właściwość że płynie tam gdzie ma łatwiej i to dzieje się w tej instalacji. Do tego nie widać jak zabezpieczony jest kocioł (naczynie powinno być podłączone bezpośrednio z kotła rurą Dn 25), brak zabezpieczenia podgrzewacza i brak pompy ładowania podgrzewacza
stepien2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 Niestety na dobór średnic nie miałem żadnego wpływu, w przyszłości sukcesywnie będzie wymiana instalacji na identyczne przekroje. Natomiast co do mojego problemu z III kondygnacją, jeszcze raz zaznaczę że przekroje łączące kondygnacje są prawidłowe z racji że rura dochodząca do III piętra jest gorąca(również przy samej grawitacji), problem pojawia się rozprowadzeniem ciepła na resztę kaloryferów. Proszę o informację co lepiej zda egzamin czy zmiana głównej pompy CO przy piecu na mocną typu 70/80 czy montaż drugiej pompy na III kondygnacji i ewentualnie w którym miejscu. Poniżej dodatkowe zdjęcie. Pzd
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Prześledz instalacje gdzie Ci woda spieprza - którędy zawija do powrotu bo ma łatwiej niż do grzejników...
stepien2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 14 Listopada 2017 A mógłbyś mi to wytłumaczyć dokładniej, nie bardzo wiem o co chodzi. Niestety akurat hydraulika to nie do końca mój konik. Pzd
stepien2 Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 24 Listopada 2017 Problem z grzaniem na ostatniej kondygnacji został rozwiązany przez montaż wydajniejszej pompy z 40 na 70. "Stara" pompa trafi jako zasilanie zbiornika CWU. Pytanie czy montaż w zaznaczonym na zdjęciu miejscu będzie prawidłowy, oraz najważniejsze czy pompy CO i CWU nie będą sobie nawzajem zaburzać pracy, ewentualnie jak zamontować pompę żeby wszystko chodziło bezproblemowo. Pzd
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.