Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Witkowski 12 Kw Kmb-Rp Jaki Podajnik

Grzesiekz182

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, luz. Nie wkładam kij w mrowisko jak i również nie twierdze ze ten twój kocioł jest gorszy bo tańszy ale wliczając do twojego kotła cenę modułu internetowego , większy kosz i popielnik to i cena by kilka stówek poszła w górę bo kolega dostał wycenę kotła za taki właśnie

Opublikowano

Moduł internetowy z innym sterownikiem (spp) masz w standardzie, wielkość pojemnika zależy od wielkości pieca (wysokości) i też nie ma wpływu na cenę u danego dostawcy.
Jakbym miał dać 7500 to za skama - tam jest INNY wymiennik, testy itp. Witkowski to po prostu poskładany KWM SGR - pewnie jak poprosisz firmę o certyfikat ekologiczny to będzie tak tam napisane - co nie zmienia faktu, że w dobrej konfiguracji kociołek fajny - tylko że droższy od innych tego samego typu. Każdy zamawia co chce - grunt to żeby nie zostać z przewymiarowanym i niedopasowanym (np ktoś do kotła 15 kW włoży palnik 15-25 kW) kotłem.

Palnik Ardeo. 

Opublikowano

W takie dni gdzie za oknem będzie na plusie , kocioł w twoim domu będzie naprawdę pracował z małą mocą i ważne aby palnik tez mógł do takich małych mocy zejść

Opublikowano

Piece od Witkowskiego to też produkcja garażowa tyle że w większym garażu i lepiej opakowane. Miałem niestety nieprzyjemność posiadać ich wyrób, ładny z wyglądu ale tam gdzie klient nie zagląda już jest gorzej. Aby wstawić kocioł na miejsce docelowe musiałem odkręcić podajnik z koszem, przykręcone to było nie pamiętam już czy nakrętkami m14 czy m16 ale tak lekko że bez mała można było to odkręcić paluchami. W ferworze walki z ustawieniem pieca jedna szpilka zachaczyła o futrynę i zgięła się jak plastelina więc nie wiem w jakiej klasie była, pewnie chińskie 4.8 i zapewne stąd to lekkie dokręcanie coby nie zerwać gwintu. Ciekawe jak oni wyznaczają moc tego pieca, pewnie po powierzchni wymiennika ale niestety ma się to nijak do tejże wielkości. Zamawiałem go osobiście na miejscu w tej firmie i facet powiedział że 16kw nie ogrzeje 200 metrów, ja mu na to że mam max zapotrzebowanie ok 10-12 a on na to że oni mają swoje obliczenia i na tą powierzchnię potrzeba 28kw. Facet pokazał mi ich kotłownię gdzie chodziły dwa piece które ogrzewały te ich garaże, w sumie nie pytałem ile mają mocy ale z gabarytów wyglądały jakby zasilały średniej wielkości blok. Niestety wziąłem 16 i porażka, nie dawał rady nawet w okresie przejściowym a przy tym czyszczenie co dwa tygodnie bo tak sadził. Potem gadałem z typem który mieszka niedaleko i na nowej chacie 200 metrów miał witkowsiego 28kw i mówił że ten faktycznie daje radę ale wciąga dużo grochu. Tak więc podejżewam ze z powodu niskiej sprawności owych pieców mają tak wielkie moce na papierze a realnie połwę mniej.

Opublikowano

Co do tego czy ardeo czy rondo to trudno jednoznacznie stwierdzić który lepszy . Obrotowy niby zrywa spieki ale na innych forach są tematy gdzie nie do końca dobrze daje sobie z tym radę, wszystko zależy od jakości węgla

Opublikowano

To ja powiem tak:

Ten profil pieca dupy nie urywa. Autor się ukombinuje. Ardeo wydaje się lepsze od Rondo - ma system czyszczenia i obrót - chociaż jedno i drugie to konstrukcje świeże - stare żeliwny.pl miały kwadratowe kosze, ten ma okrągły z innymi nacięciami (nie wiercone) - inni odeszli od tego na rzecz wiercenia. Rondo wg stronki też gorsza modulacja mocy.

Jak nie to weź piec z allegro na osprzęcie technixa za 5500. 

Powtarzam, jak węgiel dupiaty - nie spalisz go w piecu za 15 000 zł. Jak dobry - pójdzie w każdym.

Opublikowano

Piece od Witkowskiego to też produkcja garażowa tyle że w większym garażu i lepiej opakowane...bla bla bla...

Odezwał się sfrustrowany prawdziwy garażowiec,który ma problem ze sprzedażą swoich gniotów z blaszaka 6x6 :D

Pieprzysz gosciu takie kucypały,że tego się czytać nie da.

Dla kol. z forum taki opis i obrazek tzw. firmy "garażowej" Witkowski,wnioski wyciągnijcie sami:

http://www.kotly-witkowski.pl/o-firmie

Opublikowano

Czyli wniosek jest taki jak chcesz kupić samochód to bierz auto za 200 tys.bo ten za 80 będzie z nim coś nie tak.tak samo z kotłami. Jest tyle garażowców jak sławne Zagłębie pleszewskie gdzie co druga stodoła to fabryka kotłów. Gdyby to był chłam, to by nikt tego nie kupował. Sam używam takiego kotła i raczej nie mam zastrzeżeń, cena taka ze zakup kotła i węgla na zimę był mniejszy jak zakup tego za 8 tys. Chocknołem sie na producenta kotłów który posiadał certyfikat na swoje wyroby.Firma w nazwie złotnictwo i jubilerstwo.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zbyszko chyba nie doczytał... Ja mam piec od garażowców z pleszewa i nie narzekam - po prostu u garażowców ten piec kosztuje 5500-6000 u witkowskiego TEN SAM KOCIOŁ kosztuje 7000-7500.
Jak masz 7500 to nie kupuj garażowca bo ma kiepski wymiennik tylko inny piec gdzie wymiennik MA LEPSZĄ KONSTRUKCJĘ.
KWM SGR ma ją troche dupiatą bo dużo ciepła leci w komin. Mi to pasuje bo mam zwykłego ceglaka bez wkładu - komuś kto ma nowy dom i wkład - nie bardzo...

Opublikowano

Odezwał się sfrustrowany prawdziwy garażowiec,który ma problem ze sprzedażą swoich gniotów z blaszaka 6x6 :D

Pieprzysz gosciu takie kucypały,że tego się czytać nie da.

Dla kol. z forum taki opis i obrazek tzw. firmy "garażowej" Witkowski,wnioski wyciągnijcie sami:

http://www.kotly-witkowski.pl/o-firmie

Po pierwsze nie zajmuję się produkcją piecyków tak więc nie trafiłeś z tymi gniotami z blaszaka.

Po drugie tak jak ktoś wcześniej wspomniał ładną stronę zrobić to żaden problem. Rozumiem że byłeś na miejscu i naocznie widziłeś jak wygląda ta wspaniała fabryka. Na mnie akurat wrażenie nie zrobił pomalowany magazyn po jakimś starym ge-esie a wypalarkę czy prasę krawędziową to dzisiaj prawie każdy warsztat ślusarski posiada. Miałem kontakt z ich wyrobem i niestety ale to takie same gówno jak reszta garażowych ulepów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów jestem ze śląska i współpracuję z firmą Witkowski zamawiam kotły u nich jako instalator i montuję ich kotły w dowolnych konfiguracjach i jeśli chodzi o ich produkty to rzeczywiście jest tak jak kolega napisał ich kotły są mocne solidne i ciężkie nie oszczędzają na materiale i nigdy nie miałem problemów i reklamacje na kocioł ,drugim faktem jest to że pod zespoły mają z firm zewnętrznych ale nie od każdego z garażu tylko z firm godnych polecenia więc nie można stwierdzić że ich kocioł można poskładać kupując wszytko osobno na aledrogo wszytko jest dobrze spasowane a co najważniejsze dobrze wykonane i stanowi fajną konstrukcję .

Co do palników to mam różne doświadczenie mianowicie podajniki żeliwne są ok ale są głośniejsze i trafiła mi się reklamacja pęknięcia ślimaka znów w stalowych co 5,6 lat do wymiany ślimak a jak ktoś pali mokrym opałem to po upływie 5 lat do wymiany palnik bo rdza go pożre 

Proszę też zwrócić uwagę że obecnie na rynku jest dużo fajnych sterowników jak i moto reduktorów i też właśnie z moich pomiarów wynika że ślimak stalowy potrafi więcej przetransportować opału niż ślimak żeliwny chodzi o budowę i grubość samego ślimaka jak i odstępów jak i gęstością zwoji na ślimaku .

Ogólnie patrząc nie ma  się czym przejmować ale są sterowniki którym trzeba wklepać taki parametr jak potencjał podajnika na godzinę a nawet na sekundy dokładność w gramach / sekundę .

Warto przemyśleć zakup aby cieszył długie lata nie tylko wizualnie ale też ekonomicznie pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.