szczepan452 Opublikowano 26 Października 2017 #1 Opublikowano 26 Października 2017 Witam postanowiłem na własną rękę zamontować na poddaszu dwa grzejniki, kupiłem zgrzewarkę i do dzieła, wykonałem taką samą instalację na piętro niżej niestety jeden grzejnik nie chce grzać, co może być przyczyną wszytko odpowietrzone lecz cały czas zimny. użyte rury to dopływ 20mm odpływ 25mm. poniżej zdjęcie jak zostało wykonane, grzejniki panelowe z podłączeniem bocznym. ogrzewanie CO z pompką do wymuszenia obiegu. Pozdrawiam i proszę o poradę.
Maciek92 Opublikowano 26 Października 2017 #2 Opublikowano 26 Października 2017 Woda zapewne idzie tam gdzie ma latwiej. Pewnie cos zaslepiles podczas zgrzewania. Czemu doplyw 20 a odplyw 25? Czemu w ogole PP, ktore nie nadaje sie do montazu w instalacjach grzewczych?
Tedisan Opublikowano 27 Października 2017 #3 Opublikowano 27 Października 2017 A czemu PP nie nadaje się do montażu w instalacjach grzewczych? Co do tematu, może mały test? Odetnij wszystkie grzejniki poza tym problemowym, jeśli nadal się nie nagrzeje to zaślepiłeś zgrzewając PP, jeśli się nagrzeje to pewnie potrzebna jest regulacja hydrauliczna, masz termostaty z nastawą wstępną? Tak czy siak niedobrze, że się nie grzeje, pewnie pozwężane przepływy, jak kolega wyżej pisze. Pozdr!
shogunzlasa Opublikowano 30 Października 2017 #4 Opublikowano 30 Października 2017 PP jest zarąbiste - tylko zbrojone. Robiłem suszarnie na tych rurach i dają rade przy temp. zasilania 80-90 stopni... Schemat jest dziwny - co to za przyłącza?
ayo007 Opublikowano 30 Października 2017 #5 Opublikowano 30 Października 2017 ...na swoim przykładzie mogę potwierdzić, że dokładanie jakiegoś odbiornika grzewczego powoduje problemy...liczyć się należy z tym, że układ należy wyrównoważyć hydraulicznie...Tak jak pisze kolega @Tedisan, można to zrobić za pomocą nastaw wstępnych na zaworach termostatycznych bądź w ostateczności na zaworach grzejnikowych odcinających....czasem wystarczy przykręcić jeden grzejnik i po sprawie, ale z reguły trzeba się nieźle nakombinować, żeby wszystko zaczęło działać jak trzeba...
shogunzlasa Opublikowano 30 Października 2017 #6 Opublikowano 30 Października 2017 Prawda - tylko rzadko jest tak, ze grzejnik w ogóle nie ruszy - zwłaszcza przy pompie. Nie mogę rozgryźć tego schematu - co to za podwójne zawory? Jak w ogóle nie grzeje - to będzie coś totalnie skopane i czemu 2 rodzaje średnic rury?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.