darekfcb Opublikowano 21 Października 2017 #1 Opublikowano 21 Października 2017 Witam. Proszę o pomoc w dobrze ustawień sterownika Perfekt 1.25.3. Mój problem polega na tym iż, piec nie osiąga temperatury zadanej gdy tylko choć minimalnie puszczę na zaworze trójdrożnym ciepło na dom. Podczas ogrzewania samej wody c.w.u kocioł bez problemu osiąga temperaturę jaką mu zadam. Kłopoty pojawiają się właśnie wtedy kiedy chcę choć trochę puścić ciepła na dom, już nie wspominając o równoczesnym działaniu dwóch obiegów. Piec z podajnikiem "samorób" około 27 kw. Dom ocieplony, 160 m2. Moje aktualne ustawieniaMoc kotła - 100 % Ilość powietrza - 50 % Temp. załączania pompy c.o - 30o C Zakres regulacji - 10o C Czas całkowania- 80s Obroty min dmuchawy- 20%Obroty max dmuchawy -70% Czas ruchu podajnika - 10 s Max. przerwa pracy- 2400s Min. przerwa pracy- 80s Przerwa nadzoru - 60 min Czas nadmuchu nadzoru- 60s Moc nadmuchu nadzoru- 0%Z ustawieniami mecze się już około 2 tyg czytając różne fora, i porównując ustawienia innych użytkowników. Paliwo jakie stosuje to miał.
audilhr Opublikowano 21 Października 2017 #2 Opublikowano 21 Października 2017 A zmniejsz min przerwe w pracy na 40 i dobierz do tego wiatr no i poczekaj niech sie instalacja wygrzeje
radek1112 Opublikowano 21 Października 2017 #3 Opublikowano 21 Października 2017 A jaki masz palnik? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
besix Opublikowano 21 Października 2017 #5 Opublikowano 21 Października 2017 Miałem Perfekta i jak ustawiłeś min przerwa w pracy 80 to za mało tego miału idzie na palnik , a powietrze na 50% skutecznie to wydmuchuje w komin , start pompy CO też bym podniósł bo ten kocioł jest zimny i zimny ma rozbujać zimną instalację ?
Artex1 Opublikowano 22 Października 2017 #6 Opublikowano 22 Października 2017 Przede wszystki to wiatgrem pieca nie nagrzejesz wiec po pierwsze wiecej paliwa ( duzo wiecej, i częściej ) jak juz zacznie pracować to powoli redukuj ale bardzo małymi skokami , po drugie mniej wiatru, po trzecie temperaturee z 30 podnieś do 60 minimum
darekfcb Opublikowano 22 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 22 Października 2017 Problem po części rozwiązany, taki że aż wstyd się przyznać, źle umiejscowiony był retort, gdzie tłok część opału zrzucał w dół, zorientowałem się jak zaczęło się dymić z dołu. Teraz temperaturę osiąga szybko. Powstał teraz inny problem mianowicie gdy osiągnie temperaturę zad. (65oC) utrzymuje ją jakiś czas i później jest duży spadek 10/12oC,(przy grzaniu samej wody) jestem dopiero początkującym palaczem ale wydaje mi się, że to trochę za dużo. Jedyne co na razie zmieniłem to ilość powietrza na 35 %.
Dancych Opublikowano 22 Października 2017 #8 Opublikowano 22 Października 2017 Mysle ze to wina bezwladnosci. czujnik temp kotla reaguje tak drastycznie bo zimna woda powoli plynie przez piec i czujnik reaguje zbyt pozno. Ja zmienilem miejsce czujnika kotla na rure wyjsciowa z kotla i reakcja jest szybka. Inna sprawa ze spadek temperatury na piecu jest spowodowany załączeniem sie pompy cwu i jest to zjawisko chwilowe i calkowicie normalne. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
besix Opublikowano 22 Października 2017 #9 Opublikowano 22 Października 2017 A ja wiem, że to wina ustawionego zakresu regulacji na 10 , tak ustawiony zakres powoduje, że już 10 stopni mniej niż zadana kocioł zaczyna modulować z mocą w dół , ale jak już osiągnie zadaną to dopiero jak temp na kotle spadnie o 10 stopni zaczyna iść na maxa , ustaw zakres regulacji na 4 i znacznie się to poprawi
darekfcb Opublikowano 22 Października 2017 Autor #10 Opublikowano 22 Października 2017 A ja wiem, że to wina ustawionego zakresu regulacji na 10 , tak ustawiony zakres powoduje, że już 10 stopni mniej niż zadana kocioł zaczyna modulować z mocą w dół , ale jak już osiągnie zadaną to dopiero jak temp na kotle spadnie o 10 stopni zaczyna iść na maxa , ustaw zakres regulacji na 4 i znacznie się to poprawi A czy można w drugą stronę przedobrzyć ? tzn zbyt mała nastawa może skutkować przegrzaniem pieca? Mysle ze to wina bezwladnosci. czujnik temp kotla reaguje tak drastycznie bo zimna woda powoli plynie przez piec i czujnik reaguje zbyt pozno. Ja zmienilem miejsce czujnika kotla na rure wyjsciowa z kotla i reakcja jest szybka. Inna sprawa ze spadek temperatury na piecu jest spowodowany załączeniem sie pompy cwu i jest to zjawisko chwilowe i calkowicie normalne. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka No tak ale jednak 10oC to wydaje sie mi, że to dużo.
besix Opublikowano 22 Października 2017 #11 Opublikowano 22 Października 2017 Zbyt mały zakres regulacji (1-2) oczywiście doprowadzi do przekroczenia temperatury zadanej , bo kocioł nie zdąży wyhamować , dlatego zaproponowałem ustawienie na 4 , zawsze możesz sobie to zwiększyć jak przewali za dużo , ale 10 to proszenie się o niestabilną pracę kotła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.