kleofas88 Opublikowano 17 Października 2017 #1 Opublikowano 17 Października 2017 Wczoraj wyczułem w kotłowni dziwny zapach, kojarzy mi się z mokrzym węglem, dziś innym domownik mówi, że zapach czuć w całym domu, ja nie czułem, aż wyszedłem z pod prysznica swieższy i ze świeższym nosem. Rzeczywiście w całym domu czuć swąd wg mnie jakby mokrego węgla. Węgiel kupiłem z miesiąc temu, możę faktycznie ciut mokry mógł być, ale nie raz się zdarzało, że np. latem woda mi podeszła do piwnicy, węgiel pływał w wodzie i potem na jesieni nic nie było czuć. Jakim cudem to przechodzi do pomieszczeń na cały dom? Dodam, że w tym roku z trzy razy było palone, pale od góry, komin czyszcze co rok, a ostatnio w kominku pale (to jest inny komin) i ogrzewam w zasadzie tylko dwie izby bo wiecej nie potrzebuje. Sam nie wiem czy to możliwe żeby węgiel tak dawał po nosie i całym domu? takim swędem? Pamiętam jak zwaliłem węgiel to na drugi dzień rano straszna wilgoć byla w kotłowni, ewidentnie był chyba mokrzejszy, bo nigdy tak nie było cholera.
krisgie Opublikowano 17 Października 2017 #2 Opublikowano 17 Października 2017 A nie ma wykwitów na ścianie z kominem? Jeśli nie ma to i tak obwąchaj czy to z komina nie zajeżdża. Co prawda to trochę inny zapach ale sprawdzić trzeba i ew szybko reagować.
kleofas88 Opublikowano 17 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2017 Że niby grzyb? W zasadzie to czuć najbardziej w kotłowni, w łazience i w pokoju nad kotłownią - szyby wentylacyjne są różne ale komin ten sam, może przechodzi z jednego do drugiego, w innych pomieszczeniach raczej nie, sprawdzałem dobrze na "nos" teraz. Co masz na mysli szybko reagowac?
krisgie Opublikowano 17 Października 2017 #4 Opublikowano 17 Października 2017 Miałem na myśli wykwity na kominie pochodzące np od kiszenia mokrego opału na niskich temperaturach oraz swąd w pomieszczeniach z tym związany. Poczytaj, sporo o tym znajdziesz jak również o tym jak reagować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.