dominikki Opublikowano 10 Października 2017 #1 Opublikowano 10 Października 2017 WitamOd kilku dni mam podłączony kocioł o mocy jak w temacie z podajnikiem oraz sterownikiem ST-480N. Problem polega na tym iż nie chce on osiągnąć zadanej temperatury (60 st.) i przejść ze stanu praca w stan podtrzymania. Dokładniej to wygląda tak, że temperatura oscyluje w okolicach 50 st., wentylator cały czas pracuje, opał jest podawany a temperatura nie rośnie. Jak się zdarzy, że dobije do zadanej temperatury (raz na 12 godzin) to po 15 minutach temperatura zaczyna spadać i wracamy do początku. Ustawienia sterownika są następujące: czas podawania - 12 s.częstotliwość podawania: 80 sek.siła dmuchawy: 60 (w skali od 1 do 100)wentylator w 2/3 otwartytryb podtrzymania:czas pracy w podtrzymaniu: 20 sek.przerwa pracy w podtrzymaniu: 25 minutczas pracy wentylatora: 30 sek.przerwa w pracy wentylatora: 5 minutSpalanie wygląda jak na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=k0X_...ature=youtu.beBardzo proszę o porady co mogę jeszcze zrobić.
CSant Opublikowano 10 Października 2017 #2 Opublikowano 10 Października 2017 A nie masz cały czas otwartego mieszacza i załączonej pompy obiegowej? Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
staryk Opublikowano 10 Października 2017 #3 Opublikowano 10 Października 2017 Co to za kocioł jaki metraż jaki obieg itd. Ogólnie wychodzi na to że za mała moc ma. Powodów kilka słaby b słaby groszek za małe podawanie, za duża przerwa itd Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
dominikki Opublikowano 10 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 10 Października 2017 Obecnie ogrzewam pow. 120 m. ale docelowo za kilka tygodni będzie jeszcze 270 m a więc chyba nie jest za słaby. Pompa załącza się przy temp. 40 st. Nie wiem czy dobrze kombinuję ale po przeczytaniu "całego internetu" zapala mi się lampka na nieszczelność palnika. Ale nie wiem czy dobrze kombinuję.
Dayan Opublikowano 10 Października 2017 #5 Opublikowano 10 Października 2017 Jak nie dogrzewa to zwiększ częstotliwość podawania. Teraz masz ok 1:8 (podawanie do przerwy). Zmniejsz przerwe w podawaniu do 60s. Obserwuj jak wypala opał i wtedy regulacja nawiewu. To na początek.
Maciek92 Opublikowano 11 Października 2017 #6 Opublikowano 11 Października 2017 Napisz jaki kociol to zobaczymy czy w ogole palnik sie tam uszczelnia...
Pieklorz Opublikowano 11 Października 2017 #7 Opublikowano 11 Października 2017 Nie chce mi się dokładnie liczyć, ale 35kW to tak ok. 10sek podawanie i ok. 26-28sek pauza (dla typowego ślimaka i typowego motoreduktora) i do tego dobrany odpowiedni nadmuch
karoka65 Opublikowano 11 Października 2017 #8 Opublikowano 11 Października 2017 35kW nie może dogrzać 120m? chyba ktoś raczy sobie żartować? Patrząć na filmik to fuczy z tego palnika jak z acetylenowego. Podejrzewam że gdybyś miał czujnik spalin szybciej dowiedziałbyś się gdzie jest to ciepło bo wydaje mi się że powiększasz tylko efekt cieplarniany a nie grzejesz domu. Nie znam Twojego sterownika ale przy tak "skąpych" nastawach w paliwie wiejesz na 60% ze 100 możliwych. Wentylatorem nie nagrzejesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.