Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł 35Kw Nie Może Osiągnąć Temperatury

dominikki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam
Od kilku dni mam podłączony kocioł o mocy jak w temacie z podajnikiem oraz sterownikiem ST-480N. Problem polega na tym iż nie chce on osiągnąć zadanej temperatury (60 st.) i przejść ze stanu praca w stan podtrzymania. Dokładniej to wygląda tak, że temperatura oscyluje w okolicach 50 st., wentylator cały czas pracuje, opał jest podawany a temperatura nie rośnie. Jak się zdarzy, że dobije do zadanej temperatury (raz na 12 godzin) to po 15 minutach temperatura zaczyna spadać i wracamy do początku. Ustawienia sterownika są następujące: 
czas podawania - 12 s.
częstotliwość podawania: 80 sek.
siła dmuchawy: 60 (w skali od 1 do 100)
wentylator w 2/3 otwarty
tryb podtrzymania:
czas pracy w podtrzymaniu: 20 sek.
przerwa pracy w podtrzymaniu: 25 minut
czas pracy wentylatora: 30 sek.
przerwa w pracy wentylatora: 5 minut

Spalanie wygląda jak na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=k0X_...ature=youtu.be
Bardzo proszę o porady co mogę jeszcze zrobić.

Opublikowano

A nie masz cały czas otwartego mieszacza i załączonej pompy obiegowej?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Co to za kocioł jaki metraż jaki obieg itd. Ogólnie wychodzi na to że za mała moc ma. Powodów kilka słaby b słaby groszek za małe podawanie, za duża przerwa itd

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obecnie ogrzewam pow. 120 m. ale docelowo za kilka tygodni będzie jeszcze 270 m a więc chyba nie jest za słaby.  Pompa załącza się przy temp. 40 st. Nie wiem czy dobrze kombinuję ale po przeczytaniu "całego internetu" zapala mi się lampka na nieszczelność palnika. Ale nie wiem czy dobrze kombinuję.

Opublikowano

Jak nie dogrzewa to zwiększ częstotliwość podawania. Teraz masz ok 1:8 (podawanie do przerwy). Zmniejsz przerwe w podawaniu do 60s.

Obserwuj jak wypala opał i wtedy regulacja nawiewu. To na początek.

Opublikowano

35kW nie może dogrzać 120m? chyba ktoś raczy sobie żartować?

Patrząć na filmik to fuczy z tego palnika jak z acetylenowego.

Podejrzewam że gdybyś miał czujnik spalin szybciej dowiedziałbyś się gdzie jest to ciepło bo wydaje mi się że powiększasz tylko efekt cieplarniany a nie grzejesz domu.

Nie znam Twojego sterownika ale przy tak "skąpych" nastawach w paliwie wiejesz na 60% ze 100 możliwych.

Wentylatorem nie nagrzejesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.