Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Utrzymaniem Temperatury Na Piecu Ekogroszek Per-Eko

redis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No w instalacji miałeś Zimna wodę a w piecu gorąca poszla w układ to do pieca poszła zimna jak to w obiegu jak chocby w samochodzie. Jeśli tak masz tylko położony ten talerz to powietrze zasuwa wszędzie tylko nie tam gdzie powinno. Idzie tam gdzie ma łatwiej. Dopóki nie uszcznisz to...... Poza tym jeśli dobrze pamiętam to silikon czarny czas podst schnięcia 8h a pełnego do 3 dni

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeżeli pisał, że ma palnik obrotowy to NIC się nie uszczelnia żadnymi paściami.

Opublikowano

A zasłonę tez muszę chyba zasłonić trochę ? Widać ja na którymś zdjęciu które wrzuciłem tu linki. Jutro ja uszczelnię a w środka/ czwartek rozpale ogólnie trzeba tylko w koło przy samej gorze dać silikonu i położyć i to wszystko?

Opublikowano

Palic dziś za jakieś 8-9 h czy poczekać do jutra na spokojnie lub nawet te 3 dni co mnie nie zbawia

Mysle tez o tym ze, jak pali się już tak około 50-60 stopniu to może za dużo węgla podaje może zmniejszyć czy coś może to kwestia regulacji by on działał jak się należy ....

Opublikowano

Zrobiłem jak w instrukcji w czwartek około 17 spróbuje rozpalić i czy coś się lepiej pali zobaczę. Lecz mino wszystko wydaje mi się ze to nie będzie tylko ten problem mysle ze coś robię złe chociaż nie wiem po zdjęciach widać jaki był mniej więcej płomień ile węgla czy to za dużo ? Czy za mało ? Nie wiem ....

Opublikowano

redis  jak tak będziesz palił to TRAGEDIA bo ciągle będziesz na powrocie puszczał zimną wodę a to ZABÓJCZE dla kotła. Poczytaj o tym to zrozumiesz (korozja niskotemperaturowa) 

Ja bym jednak w takim przypadku na takiej powierzchni i z takim ociepleniem poszedłbym w gaz - chyba że nie masz mozliwości podłączenia.  To byłoby najtańsze i najprościejsze a do tego na pewno bardzo ekonomiczne no i najważniejsze BEZPROBLEMOWE ogrzewanie.  A tak jak można to podaj lokalizację bo może byś skorzystal z propozycji mojej tj. mam nowy pojedynczy TORUS to może zechcesz go na próbę. Może ten Twój bym ja wypróbował - gdybyś w to wszedł??   Może się dogadamy.  Ewent.  gdy nie chcesz tego upubliczniać to na wiad. priv. możesz. 

Opublikowano

U nas nie ma tam możliwości podłączenia gazu niestety dlatego chce się dowiedzieć jak palić by było dobrze dla kotła - nie znam się na takim paleniu mieszkałem w bloku a jak miałem okazje palić w piecu No to było prościej zwykły piec palił wszystko co się do niego włożyło

Opublikowano

w takim malym domku to nawet z butli by tanie bylo. Ogolnie palenie w takim piecu powinno polegac na stalopalnosci tzn ze piec caly czas pracuje( niewazne czy stoi w podtrzymaniu czy pracuje) chodzi o zapewnienie temperatury. Inna sprawa ze Ty masz ogrzewanie podlogowe ktore ma b duza bezwladnosc czyli dlugo sie nagrzewa i dlugo stygnie. Z tego co mi wiadomo na podlogowke temp max jaka moze isc to 42 stopnie, a to wymusza juz, żeby był zawór minimu 3 drogowy a najlepiej 4D. Piec do swojego domu masz duzy a nawet bardzo (za)duzy. Jesli chcesz pozostac przy tym piecu to rozwiazaniem byloby to co proponowal MikiQ czyli bufor, ale konieczne jest na to miejsce i przerobka podlaczenia pieca. Temp powrotu powinna byc jak najwyzsza z mozliwych a min to chyba 50 stopni a by nie bylo korozji. W niektorych przypadkach nie da sie tego uzyskac ( ja mam max 40), ale sa rozne sposoby zeby podniesc ten powrot. 

Wiadomo ze na poczatku gdy rozpalasz piec temp nie bedzie taka bo nie ma skad, byc ale wazne by jak najrzadziej takie sytuacje wystepowaly ( zimny powrot). To ze kociol Ci dojdzie do zadanie temp raz to nie znaczy ze juz wszystko cacy szczegolnie ze zalaczenie pompy co masz ustawione b wysoko. Musisz ustabilizowac uklad ( tj pozwolic obrocic obiegowi tyle razy woda, ze kociol bedzie uzupelnial ubytki) i wtedy "zabawa" w ustawianie aby mnie spalic.

Czy po tym jak Twoja pompa otworzy uklad kociol "wstaje" i pracuje dalej? czy juz nie wstaje, a moze nie zdazy dobic do temp zadanej i sie wylacza po jakims czasie?

Opublikowano

Pompa co jak wstaje to kocioł już nie daje rady nie zagrzalem nigdy podłogówki całej. Mysle by zrobić tak ze odpalić np tylko jeden sterownik albo wszystkie ale temperaturę taka jaka jest temp w pomieszczeniu i później co chwile o jeden zwiększać powoli na jednym sterowniki później na drugim i zobaczyć czy wtedy da radę utrzymać temp kocioł.

Wczoraj np nie zdążył dobić do temp zadanej i później było dużo ekogroszku nierozpalonego najgorsze ze spadki są bardzo szybkie temperatury.

Opublikowano

Za dużo podaje w takim razie. Zwiększ przerwę zmniejsz podawanie

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

tylko zrob to powoli ( nie skacz z nastawami o b duze wartosci). jakie teraz masz nastawy? wyglada na to ze piec Ci gasnie bo wyrzuca caly zar z palnika.

Opublikowano

Jeśli chodzi o podania to 1/4 - 10 sec podania 40 sec przerwy. Ekogroszek pieklorz wartość 29 ogólnie tak to jest w miarę spała się to co widać na zdjęciach wcześniej umieszczonych ale dochodzi do momentu np ten co Temp zaczyna spadać i wtedy już nie podpala nowego ekogroszku

Czyli za często podaje ?

Opublikowano

Zrób 14/45

Opublikowano

Sorry pomylilem się 8/40

Opublikowano

Ok ale to pewnie jutro albo czwartek dziś silikonowalem sprawdzałem poziomica równo osiadło. Niech na spokojnie silikon złapie i będziemy myśleć dalej. Ogólnie ciężki temat. Jakbym miał kasę to dawno bym się tego pozbył i zrobił np pompę ciepła;) ale niestety jeszcze nie ten moment

Opublikowano

No i jak widzę że tak mocny opał ("29") to przy tak za dużym kotle oraz obecnych warunkach pogod. na zewnątrz będzie ciężko to poustawiać. A jeszcze pewno ma dużą spiekalność to jeszcze dodatkowy problem.  Radzę na próbę zakupić słabego o niskiej spiekalności i nim obecnie spróbować.  poszukaj np. w marketach

Opublikowano

Musze przyznać ze było coś lepiej paliło się kilkanaście godzin - około 10h wznawiał się z temp jak i tez wchodził w stan wstrzymania ale Dziś w nocy już nie wstał z temperatury ale tez nie podawał bezsensie opału wyszedł alarm temp nie rośnie i wyłączył ślimaka. Ale w retorxie wszystko było spalone nic nie zostało widocznie długo był w stanie przepalania może przerwę miał za długa w staniu przepalania chociaż to była tylko 17 minut wtedy podaje przez 5 sec i dmucha po tym przez 10 sec. Ogólnie piec w stanie „przepalania” to był z 80 procent czasu temp zadana 64 stopnie. Nigdy nie widziałem ze tak długo może być w tym stanie - takie spalanie to ja rozumiem he he boljer nagrzał do 52 stopni zadeklarowanej a podlogowke ciagle chodziła nie dobiła do temp ale jak to podlogowke mysle ze musi się palić z 2-3 dni by naprawdę się zagrzała...

Opublikowano

Masz mozliwosc obserwacji pieca? Jesli w podtrzymaniu spada to masz 2 opcje albo wydluzyc podawanie albo skrocic przedmuch. Ustaw moze z 8sek podawania przy tym przedmuchu. W kazdym razie rozumiem ze wszystko idzie w dobrym kierunku. To ze piec tyle stoi to kwestia tego ze jest tak mocno przewymiarowany. mysle ze doba ciaglego grzania spokojnie wystarczy ( chociaz masz nowy dom to moze byc wiecej)

Opublikowano

idzie wszystko w dobrym kierunku. Uszczelnię dało dużo tez. Co do opcji wydłużenia to niestety nawet w menu serwisowym tego sterownika nie nam opcji zwiększenia podawania. Producent założył ze w podtrzymaniu ma podawać 5 sec a ja ustawiłem opóźnienie podmuchu to mogłem zrobić w menu serwisowym na 10 sec. I tak robi co 17 minut podaje przez 5 sec następnie dmucha 10 sec z prędkością wentylatora taka jak ustawiona normalnie na nadmuch u mnie wynosi to 3 z 6

Czy jest ktoś wstanie mi pokazać jak powinna wyglądać retorta w stanie dłuższego przepalania ? Jak u was wyglada poziom surowca oraz żaru

Opublikowano

nie mozesz bardziej skrocic czasu przedmuchu w takim razie? Cos dziwne jest ze nie mozesz zmienic parametrow od ktorych zalezy poprawna praca kotla.  mozesz przypomniec jaki masz sterownik?

Opublikowano

Mogę skrócić z 10 sec ta opcje mogę mam sas st-37 tech. Znalazłem instrukcje obsługi która mówiła o tym ze ten sterownik posiada te funkcje nawet taka ze w czasie przepalania może podawać Dłużej ale to chyba jakaś słabsza wersja tego sterownika ewentualnie jest to do „przeprogramowania” - wgranie nowego oprogramowania na ogół opisują ze ten sterownik ma nadmuch od 1 do 10 u mnie jest max 6 i znalazłem gdzieś taka instrukcje właśnie gdzie było to opisane. I były właśnie przy tych opcjach o których mówisz gwiazdki ze nie każdy sterownik to posiada. Tam było już ze moc wentylatora od 1 do 6

Opublikowano

Tu na tym zdjęciu widać ten sterownik

Zauważyłem ze w podtrzymaniu nie miałem takiego kopca w retorcie zszedł dość nisko może muszę w potdtrzymaniu jeśli nie mogę ustawić więcej niż 5 sec podawania dać np co 10 min podawanie i mniejszy nadmuch. Chciałem zobaczyć zdjęcie jak u innych wyglada w podtrzymaniu kopiec

A jeszcze jedno pytanie co daje tryb alarm ? Mogę tam tylko czas ustawić ??

Podobno jeśli wyszedł alarm temp nie rośnie to gdzieś to jest ustawione ze jeśli temp nie będzie przez ileś tam rosła to włącza się alarm ? To jest to z opcji alarm w ustawieniach ogólnych gdzie ustawianie tylko czas ?

post-75029-0-78721300-1507890166_thumb.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.