Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D Mieszacz

Mata

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Uruchomiłem na dniach piec seko Ignis 22kw sterownik ekomaxx 850

Zainstalowałem zawór 4 d z siłownikiem i chcę go wykorzystać jako mieszacz

na razie robię pierwsze rozpalanie na palenisku na drewno.

Gdzie mam być instalowany czujnik mieszacza na zasilaniu kaloryferów czy na powrocie  z kaloryferów ?

teraz testuje na powrocie ale jakoś dziwnie to działa raz się otwiera a później zamyka

może ktoś mam mieszacz na tym sterowniku i może coś więcej opisać o tych funkcjach

najlepiej tak  „po chłopski” jakieś przykłady.

jak ktoś będzie zainteresowany piecem mogę przekazać swoje wrażenia

pozdr

Opublikowano

Czujnik bezwzglednie za mieszaczem najlepiej za pompą CO.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał , czujnik siłownika zaworu 4D na zasilaniu za pompą CO ...a na powrocie z "kaloryferów" najlepiej jak najbliżej kotła czujnik powrotu .

A to że się co chwilę zamyka lub otwiera to normalne...tzn sterownik kotła steruje czasem reakcji na temp. u mnie w Defro jest np pomiar temperatury co 30 sekund , a skok jednostkowa siłownika zaworu 5%. Wszystko jest zależne od Twoich ustawień sterownika w tym zakresie.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzisiaj przelozylem czujnik na zasilanie za pompa co i zawor 4d najpierw sie zamyka pozniej otwiera ustawiony jest na 45 jakos to slabo miesza myslalem ze bedzie stal po srodku i troche w lewo troche w prawo jak to powinno wygladac na piecu jest 50-60 zawor 45 jak powinien pracowac przepraszam za brak polskiej czcionki pozdr i czekam na jakas podpowiedz jak powinien sie zachowgwac zawor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.