krzysztof73 Opublikowano 11 Września 2017 #1 Opublikowano 11 Września 2017 Na parterze znajduje się rozdzielacz ogrzewania podłogowego,który zasila parter. Są jeszcze w nim trzy obiegi wolne, które "można" wykorzystać na piętrze do ogrzewania podłogowego niewielkiego pomieszczenia. Układ co. jest zamknięty. Czy będzie problem z ciągłym zapowietrzaniem tych dodatkowych obiegów, które prowadzą z parteru na piętro?
kiminero Opublikowano 11 Września 2017 #2 Opublikowano 11 Września 2017 Jeśli zejdziesz od rozdzielacza w dół i dopiero potem na piętro, to będzie działać. Możesz też w miejscu wejścia pętli na piętro zrobić niewielką rewizję podtynkową i każdą z pętli na powrocie wyposażyć w trójnik z odpowietrznikiem. Klika razy robiłem pojedyncze pętle zasilane z rozdzielacza parteru i do dziś grzeją bez zakłóceń. Pex 16 jest na tyle mały, że bardzo łatwo powietrze pompa przez niego przegania, a oddać je muszą odpowietrzniki belek. Gdyby zapowietrzenie pętli było łatwe, to nie mają racji bytu ogrzewania ścienne, a jako sobie radzą bez odpowietrzników w " narożnikach".
krzysztof73 Opublikowano 11 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 11 Września 2017 tak mogę zejść w dół około 30cm. Więc niekoniecznie w takim przypadku muszą być odpowietrzniki nad poziomem podłogi piętra?
kiminero Opublikowano 11 Września 2017 #4 Opublikowano 11 Września 2017 Za taki pogląd mogą mnie tu za chwilę odjechać, ale z doświadczenia piszę.
krzysztof73 Opublikowano 11 Września 2017 Autor #5 Opublikowano 11 Września 2017 doświadczenia są bezcenne. dziekuję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.