Skocz do zawartości
IGNOROWANY

W Jaki Sposób Optymalnie Zarządzać Co (Podłogówka + Grzejniki)?

tmki87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znam żadnej marki grzejników. Chciałem pojechać do popularnych marketów budowlanych i wybrać coś ze średniej półki cenowej.

Teraz mam 2 płytowe grzejniki.

Takie zapotrzebowanie wyliczył mi program i jeżeli licze w sposób właściwy to mi wychodzi dla pierwszego pokoju (2400/62=~39W).

Opublikowano

Zapotrzebowanie na ciepło liczy się w W/m2  lub w W/m3 nie podałeś w swoim poście co przyjełęś do obliczeń

Ale podałeś ile potrzeba mocy grzewczej dla pomieszczenia - - coś nie tak z tym wyszło - to coś za dużo z tą mocą.

Jak chcesz wg supermarketów lecieć to ciężko będzie - potrzebujesz grzejniki min o 60-80% większe i takich szukaj, tylko sprawdź jak one wejdą na miejsce tych mniejszych.

Opublikowano

Mozesz polecic marke grzejników?

Przelicze ponownie. Grzejniki 60% wieksze wejda mi idealnie.

Czy odnoście 2 i 3 punktu masz jakieś przemyślenia?

Opublikowano

Dobre grzejniki ma Kermi

Ad2 to wg mnie jest zła koncepcja

Ale aż tak dobrze nie znam tego sterownika

Ad3 potrzeba wizji lokalnej

Może rotametr uszkodzony?

Jak jest przepływ to nie powinno być zapowietrzone

Opublikowano

1. Grzejniki kupiłem firmy Perfekt.

2. Przemyślałem temat próby zarządzania moją instalacją. Rozumiem, że DIM jest jedną słuszną koncepcją. Jednak jest ona na chwilę obecną niewykonalna u mnie. Dlatego też proszę o opinię / radę czy poniższa zmiana ma "ręce i nogi". W rozdzielaczu podłogówki zamierzam zainstalować siłowniki na każdy obieg. Do tego listwa sterująca pompą i kotłem. Termostaty w każdym pokoju. Wtedy CAR v2 zostaje tylko po to by sterował temperaturą via pogdówka. Na Piętrze gdzie mam grzejniki nie będę wyposażał ich w głowicę Danfoss ECO tylko w pokojach w których przebywam odkręcam głowicę termostatyczną na 5 i temp steruję Tybox. W pozostałych pokojach odkręcę na 3.

Jeżeli masz inną propozycję to bardzo proszę o sugestię.

3. Miałeś rację rotametr był uszkodzony. Po wymianie podłogówka grzeje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.