PioBin Opublikowano 8 Września 2017 #1 Opublikowano 8 Września 2017 Czy ktoś z kolegów mierzył (a dokładnie to ważył) i podzieli się informacja ile ślimak podaje opału w czasie np. jednej minuty? Doskonale rozumiem ze wartosc ta zalezy od samego opalu (wielkosc ziaren), jego wilgotnosci, parametrow przekladni i slimaka, dlatego dobrze jest porownywac chociaz te same piece... Piec DDU 15KW rok produkcji 2015. Ekogroszek Bartex Silver 28MJ U mnie wyszlo ze srednia z 10 prob to 520g. Czyli ok 0,5kg ekogroszku na 60 sekund podawania. Przy ustawieniu pieca 2/40 daje to zuzycie 1,56 kg/h co daje ustawiona teoretyczna moc kotła okolo 10,5KW
Gość Oldek Opublikowano 8 Września 2017 #2 Opublikowano 8 Września 2017 Ja na palniku ekoenergii 25kW mam pomiar 4,77g/sek. Kocioł mam krótko i paliłem tylko miałem, a ile ekogroszku, to zobaczę z pewnością niebawem. "pomiary" robiłem z pomocą licznika podłączonego równolegle do silnika podajnika.
PioBin Opublikowano 8 Września 2017 Autor #3 Opublikowano 8 Września 2017 U mnie wychodzi średnia 8,6g/s Oldek: 4,77g/s - ale Twój kocioł to Konstal (zapewne inna przekładnia, ślimak, inny palnik), opał to miał. Ten licznik jak rozumiem to mierzy tylko czas załaczenia ślimaka? Z ciekawości i dla porównania jaki miałeś rozrzut pomiędzy kilkoma pomiarami? Poczekamy może ktoś jeszcze dorzuci swoje pomiary...
Gość Oldek Opublikowano 9 Września 2017 #4 Opublikowano 9 Września 2017 Myślę że kocioł nie ma znaczenia, a ważna jest sam palnik i napisałem ekoenergia 25kW Tak, rozrzut był na początku jak miał był wilgotny, to było ponad 5 g/sek. Jak miał podsechł było 4,77 i już więcej nie mierzyłem. Interesowało mnie już tylko dobowe spalanie. Licznik mierzy czas załączenia ślimaka i trzeba przyznać że bardzo dokładnie mierzy. Więcej problemu było ze zważeniem miału, ale rozwiązałem to tak. Przed pomiarem kredą krecha w zbiorniku opału. Po dobie wagą wędkarska ważony opał i dosypywałem do tej kreski
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.