Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Sterownika Od Pieca Z Podajnikiem

SunFires

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem w trakcie poszukiwania pieca do mojego domku to już pisałem wcześniej. Budżet dość ograniczony bo do max 6500zł. Kocioł z podajnikiem 25KW. Wybór dość duży głównie allegro ze względy na raty 0% :). Dzwoniłem do większości sprzedawców ale oferowali rabat 100zł (prowizja jaką zapłacą przy zakupie przez allegro to 9%) za zakup poza allegro i raty przez bank gdzie odsetki to 11-13%. Jest to mój pierwszy kociołek z podajnikiem dlatego pytanie jak wygląda dobór sterownika do pieca. Wybór między sterownikami Agros, Tigra i Talos. W układzie mam tylko ogrzewanie na jednej pompie.

Podsumowując wybierać sterownik z pełną elektroniką, czy ten gdzie ręcznie ustawia się parametry?

Opublikowano

Stuknij ich na Argosa PID, jest niewiele droższy od zwykłego dwustanowego Argosa a ma usb i RS485 do rozbudowy o moduły i możesz pid-a wyłączyć uzyskując użytkowy dwustan. Do zwykłego Argosa podłączysz tylko typowy termostat a do Argosa pid masz firmowe panele z opcją zmiany temp. wody na kotle bez chodzenia do kotłowni

a jak każą cosik dorzucać do Talosa, to zależy od poziomu dopłaty

Talos jest na 2pompy a Argos w razie W 3pompy pociągnie...

Talos ma strefy i rysuje wykresy pracy, podaje też spalanie z 5dni

Argos PID jest prostszym, nowszym bratem, ma 1nastawę na C.O., 1nastawę ewentualnie na bojler i może obsłużyć pompę cyrkulacyjną lub podłogową, strefy zyskać możesz jak dokupisz panel domowy T1000 (ten panel pasuje tez do Talosa).

Zarówno Talosa jak też Argosa PID przełączysz na zwykłe sterowanie dwustanowe a w przypadku tigry w druga strone to nie działa, nie da się z taniego dwustana zrobić aftomatu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.