Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Skam, Defro Czy Inny

Demonx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę doradźcie jaki kocioł z podajnikiem na ekogroszek kupić najlepiej.
Zależy mi na tym aby kocioł był duo z dodatkowym rusztem, z dobrze działającą "samo regulacją"z pir ,również z ręcznymi ustawieniami i możliwością podpięcia sterownika internetowego oraz czujnika pogodowego,ogólnie wszystko po to aby ograniczyć spalanie węgla do potrzebnego minimum.
Z wyliczeń ze strony wyszło mi zapotrzebowanie14kW (podałem że nie ocieplony ale poddasze mam ocieplone, więc pewnie trochę mniej kW) ale jak ocieplę i rozbuduje dom w przyszłości to wtedy 10kW.
Rozglądam się za kotłem 12kW i zastanawiam się nad skam-p premium 12 ewentualnie  inny ze skam ,defro komfort eko duo, tylko przerażają mnie  jego wymiary bo drzwi mam 80 i musi mi przez nie wejść a wszystkie defro w opisach są jakieś duże, ale są to pewnie wymiary z podajnikiem a nigdzie nie ma bez niego, czyżby nie można było go odłączyć?
Może jest tu jakiś użytkownik takiego skam-a i by się wypowiedział na jego temat, jakie macie o nim opinie.

Ewentualnie z jakimi sterownikami jest najmniej problemów.
Co jeszcze polecacie nie chciał bym wydawać więcej niż 7-8k bo dodatkowe sterowniki i cała instalacja też nie mało kosztują

Opublikowano

Witaj , ja też miałem ten dylemat drzwi do kotłowni ...ale jskoś przeszedł mój Defro Komfort Eko PZ 15 kW . Aż się instalatorzy dziwili jak mi się to udało. Oni przy takim dylemacie odkręcają podajnik i palnik w takich okolicznościach. Co do sterownika w tym kotle to powiem że bajka sterownik , Tech K1 PV 4 PZ , po kilku dniach opanowany a poza tym dużo przydatnych funkcji. To moje wrażenia z użytkowania kotła Defro. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Polecam Skam-P Plus 12 kW z palnikiem Ardeo Iron R, wejdzie przez te drzwi po odkręceniu palnika i nie będzie trzeba potem uszczelniać palnika jak przy Premium.

Nie wiem tylko czy będzie jeszcze do zdobycia ten model, jakby co to odpowiednikiem jest Eko Retort Plus 15 kW

Opublikowano

Witam proszę doradźcie jaki kocioł z podajnikiem na ekogroszek kupić najlepiej.

Zależy mi na tym aby kocioł był duo z dodatkowym rusztem, z dobrze działającą "samo regulacją"z pir ,również z ręcznymi ustawieniami i możliwością podpięcia sterownika internetowego oraz czujnika pogodowego,ogólnie wszystko po to aby ograniczyć spalanie węgla do potrzebnego minimum.

Z wyliczeń ze strony wyszło mi zapotrzebowanie14kW (podałem że nie ocieplony ale poddasze mam ocieplone, więc pewnie trochę mniej kW) ale jak ocieplę i rozbuduje dom w przyszłości to wtedy 10kW.

Rozglądam się za kotłem 12kW i zastanawiam się nad skam-p premium 12 ewentualnie  inny ze skam ,defro komfort eko duo, tylko przerażają mnie  jego wymiary bo drzwi mam 80 i musi mi przez nie wejść a wszystkie defro w opisach są jakieś duże, ale są to pewnie wymiary z podajnikiem a nigdzie nie ma bez niego, czyżby nie można było go odłączyć?

Może jest tu jakiś użytkownik takiego skam-a i by się wypowiedział na jego temat, jakie macie o nim opinie.

Ewentualnie z jakimi sterownikami jest najmniej problemów.

Co jeszcze polecacie nie chciał bym wydawać więcej niż 7-8k bo dodatkowe sterowniki i cała instalacja też nie mało kosztują

Wymiarami drzwi się nie przejmuj, też mam dość wąskie drzwi, a defro komfort eko duo uni r 25kw wszedł i jeszcze luzu zostało :-) W trakcie montażu i tak kocioł jest rozkręcany na kilka osobnych części, więc nie będzie problemu z przeniesieniem go przez drzwi.

Piec taki jak pisałem wyżej mam dopiero od pół sezonu, ale mogę Ci go szczerze polecić - jeśli nie chcesz się bawić w ręczne ustawienia spalania, zawsze możesz włączyć pid-a i pogodówkę, które zrobią wszystko za Ciebie. Czy optymalnie, kwestia dyskusyjna - moim zdaniem i tak zawsze lepsze spalanie osiągnie się ustawiając parametry samemu, ale to kwestia gustu akurat. Sterownik techv4 ogarnia elegancko sterowanie z panelu pokojowego, oraz - to już wiem tylko z teorii, bo nie dokupowałem modułu - internetu. 

Na ruszt awaryjny wchodzą mi akurat szczapki drewna takie standardowe jak do kominka, mogłaby ona by ona być nieco większa tak, aby mieściło się jednorazowo więcej szczapek -  ale nie zapominajmy, że to tylko ruszt dodatkowy ;) 

Dużym plusem jest też wsparcie techniczne, zaraz po podłączeniu kotła miałem jakiś tam problem właśnie ze sterownikiem (nie potrafiłem odpowiednio ustawić jakiejś tam opcji, nie pamiętam teraz), jeden telefon pod nr widoczny na kotle, bez przebijania się przez nie wiadomo ile automatycznych sekretarek, wyboru odpowiednich numerków itd, tylko od razu połączyło mnie z gościem który wszystko cierpliwie i fachowo wytłumaczył - i to pomimo późnej pory. Jak najbardziej polecam Defro :)

Opublikowano

Cały czas nie moge sie zdecydowac na konkretny kocioł. Zastanawiam sie poważnie nad defro komfort eko duo pz 12kW ale trochę blokuje mnie jego cena, na alledrogo w granicy 9k a lokalnie to ponad 10k. Pod uwagę biorę również Skam p premium 12kW, kosztuje w granicy 7k i nie wiem tylko jaki był by lepszy do niego sterownik czy Iryd PID FL, Skorpion plus, czy może sppv2 no i SUSPENSER polecasz Skam P Plus z palnikiem Ardeo Iron R, w czym jest lepszy od. BRUCER-a II generacji? Bo ceny kotłów z tymi palnikami praktycznie takie same. Co do Defro to tańszy jest Komfort eko duo, ale on ma chyba stalowy palnik wiec pewnie nie warto go brać pod uwage. Pomiędzy Skam a Defro jest około 2k różnicy, czy w długiej perspektywie czasu warto dopłacić I kupic Defro? Czy moze jest ekonomiczniejszy i mniej spali wegla lub zużyje prądu? Czy wytrzyma dłużej? Lepsza gwarancja? Czy po prostu cena za markę. Moze faktycznie lepiej wybrac Skam i dokupic inny sterownik i panel pokojowy czy internetowy. Jak uważacie.

Opublikowano

Chcesz defro? Nie bierz duo (ruszt wodny). Oznaczenie PZ - palnik ekoenergii żeliwny. Czy defro czy skam podobnie będą działać, różnica w palniku i sterowniku. Skam nie ma haczyków w gwarancji i chyba lepsza pomoc w razie czego w ustawieniach.

Opublikowano

Cały czas nie moge sie zdecydowac na konkretny kocioł. Zastanawiam sie poważnie nad defro komfort eko duo pz 12kW ale trochę blokuje mnie jego cena, na alledrogo w granicy 9k a lokalnie to ponad 10k. Pod uwagę biorę również Skam p premium 12kW, kosztuje w granicy 7k i nie wiem tylko jaki był by lepszy do niego sterownik czy Iryd PID FL, Skorpion plus, czy może sppv2 no i SUSPENSER polecasz Skam P Plus z palnikiem Ardeo Iron R, w czym jest lepszy od. BRUCER-a II generacji? Bo ceny kotłów z tymi palnikami praktycznie takie same. Co do Defro to tańszy jest Komfort eko duo, ale on ma chyba stalowy palnik wiec pewnie nie warto go brać pod uwage. Pomiędzy Skam a Defro jest około 2k różnicy, czy w długiej perspektywie czasu warto dopłacić I kupic Defro? Czy moze jest ekonomiczniejszy i mniej spali wegla lub zużyje prądu? Czy wytrzyma dłużej? Lepsza gwarancja? Czy po prostu cena za markę. Moze faktycznie lepiej wybrac Skam i dokupic inny sterownik i panel pokojowy czy internetowy. Jak uważacie.

Różnice pomiędzy Ardeo Iron R [wersja Plus] i  Batory [z wersji Premium]:

- Batory wymaga uszczelnienia korony przed pierwszym rozruchem [jest to opisane w instrukcji], Ardeo Iron R nie wymaga

- Batory trzeba co kilka miesięcy odkręcić zaślepkę i odkurzaczem z cienką rurką wyczyścić kanał powietrzny, Ardeo Iron R ma zasuwkę na końcu palnika

- Batory ma stałą koronę, Ardeo Iron R ma wahliwą dzięki czemu spali poprawnie bardziej spiekalne węgle

"Pomiędzy Skam a Defro jest około 2k różnicy, czy w długiej perspektywie czasu warto dopłacić I kupic Defro? Czy moze jest ekonomiczniejszy i mniej spali wegla lub zużyje prądu? Czy wytrzyma dłużej? Lepsza gwarancja? Czy po prostu cena za markę"

Skam ma wyższą sprawność więc spali mniej, warunki gwarancji bez "haczyków", kostrukcję wymiennika dającą dłuższą trwałość.

W D płacisz za ogromne kampanie reklamowe, bilbordy przy autostradzie, reklamy w TV, "szkolenia" instalatorów itd.

Opublikowano

No to wybór chyba padnie na Skam, tylko czy ten iron skoro jest ruchoma głowica to przez to nie będzie bardziej awaryjny? z doświadczenia wiem, że czym mniej ruchomych części (bynajmniej w innych sprzętach) to mniejsze prawdopodobieństwo awarii. A z tego co piszesz batory wymaga poświęcenia więcej pracy przy czyszczeniu, ale zastanawiam się czy nie będzie przez to bardziej trwały. I który najlepszy będzie do tego Skama sterownik bo w ofercie też mają chyba ze 4 różne

fabrycznie iryd pid ale chyba jest to najsłabszy, skorpion plus, sppv2 i typu bruli v3.5, czy one wszystkie pokazują aktualne spalanie i poziom węgla w zasobniku i czy też mają sondę PID.

Opublikowano

W ardeo jest obrót zewnętrzny, wahliwy, to kłopotliwe nie jest

Skorpion lub inna nazwa Talos obsługują 2pompy, mają kolorowe wyświetlacze, algorytm pid, rysują wykresy pracy, podaja dane spalania z 5dni, nie ma tu wskaźnika zasypu paliwa w koszu. rozbudujesz je o panel domowy T1000, moduł zaworu, moduł GSM

Iryd PID ma kolorowy wyświetlacz, obsługuje 4pompy i awaryjnie 5-tą, siłownik zaworu mieszającego, są statystyki spalania, średnia godzinowa, dobowe itp. jest wskaźnik ilości paliwa w koszu, wykres słupkowy spalania tygodniowego. Rozbudujesz o czujnik pogodowy, spalin, panele domowe w wersji przewodowej lub bezprzewodowej

Animowane, kolorowe menu rozpalania z podpowiedziami dla użytkownika.

SPPv2 jest internetowym sterownikiem, obsługuje 5pomp, siłownik zaworu na pokładzie masz czujnik wew,zew,spalin, rozbudowac idzie o panele domowe, podłączyć możesz fabryczny ciepłomierz

Bruli tez jest internetowy, 4pompy, siłownik zaworu, cz wew, zew, spalin, rozbudujesz go o dodatki, są m.in. radiowe głowice termostatyczne na grzejniki....

Odpowiedzieć sobie musisz ile to ma obsługiwac pomp, im więcej dodatków- tym więcej funkcji w urządzeniu do ustawienia. Odpowiedz sobie, czy internet jest Ci niezbędny, czy uważasz go za gadżet.... wówczas rozjaśni ci sie, które urządzenie będzie Ci bardziej odpowiadać.

Opublikowano

Z tego co doczytałem piec skam p plus mozna wybrac w 2 opcjach.

Cyt. "konstrukcja typu DUO - posiada drugie palenisko, standardowo stale gotowy do użycia (równolegle z paleniskiem automatycznym) wodny ruszt awaryjny lub na życzenie klienta demontowane awaryjne ruszta żeliwne"

Z tego co zrozumialem to lepiej wystrzegac sie rusztu wodnego, czy w tym kotle jest inaczej? Cytuje zapis ze strony producenta. "Na zamówienie kotły typu SKAM-P wyposażone mogą być w opłomki w funkcji stałego, wodnego rusztu awaryjnego.

Rozwiązanie stanowi dodatkowy punkt odbioru ciepła jako element płaszcza wodnego, jest stale gotowe do użytku na wypadek awarii prądu. Nie trzeba go demontować przy pracy z automatu. Wykonany jest wysoko nad palnikiem, aby zachować najwyższe parametry palenia automatycznego. Na ruszcie wodnym montowany jest deflektor ceramiczny"

Wiec czy lepiej w tym kotle ruszt wodny z deflektorem czy ruszta żeliwne? A sterownik prawdopodobnie wezme SPPv2L gdyz kotlownie bede mial w pomieszczeniu gospodarczym 15 m od domu i wygodniej będzie mi zmieniać ustawienia zdalnie ze smartfona :) szkoda ze iryd nie ma internetu.

Opublikowano

ogólnie podstawa jest żeliwny deflektor separujący. On na górnym mocowaniu jest na wysokości wodnego a w kotle jest nieporównywalnie czyściej

Na dolnym w razie wojny od wielkiego dzwonu cos przepalić idzie wygodniej (większy zasyp) choć trzeba zaznaczyć,że kocioł z podajnikiem to nie zasypówka i wygodnie nie będzie w tym wypadku nigdy. Wodnego niżej nie przełożysz.....

Na wodnym były stare badania przed 2010r, jego moda przypada gdzies na lata 2006-2010.

pomyśl już raczej o V-ej klasie np. skamp-pv 13kW (12,9)

zapoznaj się z tym:

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2017/1690/D2017000169001.pdf

Opublikowano

Wiec czy lepiej w tym kotle ruszt wodny z deflektorem czy ruszta żeliwne? A sterownik prawdopodobnie wezme SPPv2L gdyz kotlownie bede mial w pomieszczeniu gospodarczym 15 m od domu i wygodniej będzie mi zmieniać ustawienia zdalnie ze smartfona :) szkoda ze iryd nie ma internetu.

Lepszy rusztodeflektor żeliwny, sterownik polecam SPPv2L - sam takiego używam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.