sorkaan Opublikowano 1 Września 2017 #1 Opublikowano 1 Września 2017 Witam. Robię drugą kotłownie obok pieca olejowego , moim wyborem jest kocioł MPM ds 8-10 kw. Chciałbym się was poradzić w jaki sposób połączyć te dwa piece , żeby były od siebie niezależne tzn żebym nie musiał niczego przełączać w chwili jakbym chciał nagrzać mieszkanie jednym albo drugim kotłem. Widziałem wątpliwość mojego hydraulika więc wolę się upewnić pytając was o zdanie. Jestem zielony w tym temacie ale myślę że 4 zawory zwrotne załatwią sprawę , po dwa na każdy kocioł ( wyjście i powrót ) Dziękuję z góry za jakąkolwiek odpowiedź
sorkaan Opublikowano 3 Września 2017 Autor #2 Opublikowano 3 Września 2017 Czy jest w ogóle możliwe podłączenie tych dwóch kotłów razem ?
sambor Opublikowano 3 Września 2017 #3 Opublikowano 3 Września 2017 Oczywiście, że jest . Sam mam kocioł Wolfa gazowo - olejowy CNK-25 połączony z kotłem DS na drewno, połączenie nie jest bezpośrednie , tylko przez bufor 800l, Można zamiast bufora zastosować sprzęgło lub tylko zawory zwrotne lub kulowe odcinające. Trzeba natomiast wyjaśnić czy kocioł Ds może pracować w układzie zamkniętym, jak pewnie pracuje kocioł olejowy.
sorkaan Opublikowano 3 Września 2017 Autor #4 Opublikowano 3 Września 2017 Tak kocioł może pracować w instalacji zamknietej z wężownicą schładzającą. Tylko czy na pewno zawory zwrotne zrobią swoje ?Zawory zwrotne na zasilaniu rozumiem , ale na powrocie też..? Przecież powrót i tak przechodzìłby przez dwa kotły hmm..?
sambor Opublikowano 3 Września 2017 #5 Opublikowano 3 Września 2017 To trzeba odpowiednio połączyć i nie będzie przechodzić
sambor Opublikowano 4 Września 2017 #7 Opublikowano 4 Września 2017 Inaczej Ty narysuj jak to widzisz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.