Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Sprawdzenie Schematu

majdan1986

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy poniższy schemat będzie ok w przypadku kotła draco bio compact 12kw. Zakładając że na obiegu kotłowym będzie zawór regulujący przepływ którym ustawimy tem powrotu. Wszystkie grzejniki są z termostatami . Nie ma podłogowki. Pompa kotłowa będzie załączać się wraz z pompa co.oczywiscie pomijając zawory zwrotne i filtry które będą prawidłowo zamontowane

post-55919-0-50068500-1504203047_thumb.jpg

Opublikowano

Witam miałem identyczną instalacje ,problem w tym ze cala temperatura z pieca idzie na CO bez możliwosci regulacji ,cieżko było mi utrzymac na piecu temperatury wieksze niz 45 stopni ale to mi wystarczalo zeby ogrzac dom,w przypadku podniesienia temperatury duzo wieksze zuzycie paliwa ,5 lat bylo ok ale ostatniej zimy piec zaczal mocno smolic ,i niebardzo dalo sie nic zrobic wiec go sprzedalem ;-)proponuje jednak dolozyc zawór 3 D to pomoze osiagnac zadaną temperature na grzejniki i w razie czego zwiekszyc temperature na piecu

Opublikowano

dom ma 80 m2 , grzejników jest 5szt . wiec chyba kocioł da sobie rade żeby uzyskać teperaturę , pompa kotłowa będzie przecięż podgrzewać powrót wiec nie wiem czemu temperatura z pieca miała by cała isć na grzejniki , chyba to kwestia regulacji 

Opublikowano

pewnie tak ,ale niech ktoś się wypowie czy przy kotle na pellet to będzie miało sens , początkowo miał być zawór czterodrogowy , ale po przeanalizowaniu dokumetacji kotła , i przeczytaniu że producent wymaga zaworu czterodrogowego z siłownikiem lub pompy kotłowej do ochrony powrotu aby uzyskać gwarancję 5 letnia , i po przanalizowaniu dtr sterownika doszedłem do wniosku że zawór 4-drogowy nie ma sensu bo sterownik nie obsłoguje w standardzie tem powrotu i siłownik będzie sterował tem grzejników ( co mi sie nie przyda ) zaś pompa kotłowa będzie jednak ten powrót pogrzewać 

Opublikowano

ja tez kupilem piec na pellet ,3 lata gwarancji wymagany 4d,5 lat gwarancji wymagana pompa kotłowa,4d i pompa kotłowa niby niema sensu ,wymagana temperatura piec minimum 65stopni,pompa kotłowa plus czujnik termostatyczny minimum 55stopni,wiec jak nie dam zaworu 3d nie bede mógł regulowac temperatury na grzejniki i tam bedzie szlo tyle co na piecu 65 sopni ,w twoim przypadku dom powinien sie szybko zagrzać termostaty na grzejnikach sie zakrecic piec powinien sie odstawic ,w moim przypadku grzac cala instalacje do 65 stopni duze spalanie

Opublikowano

A nie prościej tak? Zawsze to jedna pompa mniej.

post-56641-0-42367300-1504211570.jpg

Opublikowano

ja tu widzę też 3 pompy i dodatkowo zawór termostatyczny na powrocie

Opublikowano

Pardon

post-56641-0-16060400-1504244120.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.