majdan1986 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Witam. Czy poniższy schemat będzie ok w przypadku kotła draco bio compact 12kw. Zakładając że na obiegu kotłowym będzie zawór regulujący przepływ którym ustawimy tem powrotu. Wszystkie grzejniki są z termostatami . Nie ma podłogowki. Pompa kotłowa będzie załączać się wraz z pompa co.oczywiscie pomijając zawory zwrotne i filtry które będą prawidłowo zamontowane
stolarz32 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Witam miałem identyczną instalacje ,problem w tym ze cala temperatura z pieca idzie na CO bez możliwosci regulacji ,cieżko było mi utrzymac na piecu temperatury wieksze niz 45 stopni ale to mi wystarczalo zeby ogrzac dom,w przypadku podniesienia temperatury duzo wieksze zuzycie paliwa ,5 lat bylo ok ale ostatniej zimy piec zaczal mocno smolic ,i niebardzo dalo sie nic zrobic wiec go sprzedalem ;-)proponuje jednak dolozyc zawór 3 D to pomoze osiagnac zadaną temperature na grzejniki i w razie czego zwiekszyc temperature na piecu
majdan1986 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Autor #3 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 dom ma 80 m2 , grzejników jest 5szt . wiec chyba kocioł da sobie rade żeby uzyskać teperaturę , pompa kotłowa będzie przecięż podgrzewać powrót wiec nie wiem czemu temperatura z pieca miała by cała isć na grzejniki , chyba to kwestia regulacji
stolarz32 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 wiadomo każdy ma inna sytuacje ja mam 210 m2 i 20 grzejników :-)
majdan1986 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Autor #5 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 pewnie tak ,ale niech ktoś się wypowie czy przy kotle na pellet to będzie miało sens , początkowo miał być zawór czterodrogowy , ale po przeanalizowaniu dokumetacji kotła , i przeczytaniu że producent wymaga zaworu czterodrogowego z siłownikiem lub pompy kotłowej do ochrony powrotu aby uzyskać gwarancję 5 letnia , i po przanalizowaniu dtr sterownika doszedłem do wniosku że zawór 4-drogowy nie ma sensu bo sterownik nie obsłoguje w standardzie tem powrotu i siłownik będzie sterował tem grzejników ( co mi sie nie przyda ) zaś pompa kotłowa będzie jednak ten powrót pogrzewać
stolarz32 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 ja tez kupilem piec na pellet ,3 lata gwarancji wymagany 4d,5 lat gwarancji wymagana pompa kotłowa,4d i pompa kotłowa niby niema sensu ,wymagana temperatura piec minimum 65stopni,pompa kotłowa plus czujnik termostatyczny minimum 55stopni,wiec jak nie dam zaworu 3d nie bede mógł regulowac temperatury na grzejniki i tam bedzie szlo tyle co na piecu 65 sopni ,w twoim przypadku dom powinien sie szybko zagrzać termostaty na grzejnikach sie zakrecic piec powinien sie odstawic ,w moim przypadku grzac cala instalacje do 65 stopni duze spalanie
papasmurfek Opublikowano 31 Sierpnia 2017 #7 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 A nie prościej tak? Zawsze to jedna pompa mniej.
majdan1986 Opublikowano 1 Września 2017 Autor #8 Opublikowano 1 Września 2017 ja tu widzę też 3 pompy i dodatkowo zawór termostatyczny na powrocie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.