Hyde90 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Witam,próbowałem przed chwilą przenieść naczynie wzbiorcze na strychu,ponieważ będę powiększał pokój.Odkręciliśmy tam gdzie jest ta śruba w połowie rury,zaczeła lecieć woda,podstawialiśmy coś do ściekania,niestety ciekło cały czas,spuścilismy ok 30 l wody,naczynie wydawało sie puste bo był taki pusty drźwięk podczas pukania.Pompa nie działała,nie paliliśmy jeszcze w piecu.Czy woda sama wybija od dołu? Przedłużyliśmy tylko tą rure do zlewania wody(woda przelewa sie gdy piec ma wysoką temperature). Chce przesunąć śćiane o ok 130 cm,od tej widocznej na zdjeciu,do miejsca gdzie wpada ta rura PEX w podłodze,niestety chyba będe musiał mieć to naczynie wzbiorcze w pokoju.Naczynie chciałem przesunąć poza komin.
Hermogenes Opublikowano 27 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Możesz to naczynie postawić gdzie chcesz tylko podłączenie ma spełniać wymogi rura 1 cal metalowa nie żaden pex .Prowadzona ma być od kotła bez żadnego osprzętu jeśli gdzieś wypada kolanko to lepiej puścić po skosie . Jeśli masz pompę i 1 wyjście z kotła podłączasz ją poprzez trójnik stroną ssawną. Strona tłoczna na instalację . Nie wiem jak masz podłączone teraz jeśli po włączeniu pompy woda będzie lecieć dalej rurą to masz źle .Zresztą narysuj albo daj zdjęcie połączenia pompy. poz .Hermogenes
Hyde90 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Pex jest tylko do przelewania wody do kanalizacji gdy piec ma zbyt wysoka temperature. Narazie jest tak jak na załaczniku,hydraulik zrobił pół cala.Tam gdzie oznaczyłem strzałka,chciałem dołaczyć rure o długości 80 cm,kilka cm nad podłoga w miejscu gdzie teraz jest ta ok 20 cm rurka i pozniej dołaczyc tą rure ze śruba. Tak jak napisałem,chcę przenieść naczynie poza komin,żeby to naczynie nie było zboku komina,tylko 80 cm dalej w strone strzałki. Ale wystapił problem że zaczeła sie lać ta woda po częściowym odkręceniu tej śruby w połowie rury(widac na zdjeciu)i nie było końca,wiec zakręciliśmy ponieważ sądziliśmy ze trzebaby było spuszczać cała wode z instalacji a nie jak wcześniej sadziliśmy tylko z naczynia wzbiorczego.No chyba że nie spuściliśmy do końca z naczynia,ale dżwiek po ostukaniu naczynia był jakby pusty,czy to woda po prostu wypływa z niższego poziomu?
krisgie Opublikowano 27 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 A nie masz tam naczynia z automatycznym uzupełnianiem wody z sieci?
Hyde90 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Nie wiem,pamietam gdy byla zbyt gorąca woda(wogole gdy to sie dzieje,nie wiele razy,kilkanaście razy przez kilka lat,to to nie źle dudni i drży) i sie przelewa,to poźniej załacza sie pompa w piwnicy i pompuje wode do boilera.A pompe i piec mam przeniesioną do ganku.
Hermogenes Opublikowano 27 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Miałeś dać zdjęcie z kotłowni podłączenie kotła do tej rury i do pompy CO .Strych nas nie interesuje naczynie możesz powiesić gdzie dusza zapragnie tylko żeby te odcinki poziome zastąpić skośnymi , wznios w stronę naczynia żeby ewentualne powietrze miało swobodne ujście. poz . Hermogenes
Hyde90 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor #7 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Nie mogłem powiesic bo cały czas lała się woda.
Hermogenes Opublikowano 28 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Prawidłowe podłączenie naczynia u Ciebie nie widać gdzie jest ono podłączone . poz Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.