Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja Co I Cwu Proszę O Porady.

DiRom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Na wstępie chciałbym się przywitać i prosić o wyrozumiałość jako że jestem nowy i trochę zielony.

Jestem szczęśliwym posiadaczem domu o ile można to tak nazwać wpadając na całe 30lat kredytu ale to inna bajka.

A więc, w domu z 1962roku do tej pory nie było ogrzewania tylko elektryczne. Ja kupując go chce kompletną instalację CO zrobić nową jak również wody użytkowej. Dom ma wymiary 13x9m podpiwniczony z partnerem, piętrem i poddaszem nie do końca wykończony pod zamieszkanie ówczesne. Ogólnie ma 262m²powierzchni ogrzewanej. Piwnica jest wyłożona płytkami i mam 3 kominy do dyspozycji. Na parterze mam kuchnie, salon z drzwiami drewnianymi bez okna z wyjściem na zimowy ogródek oszklony, 3 pokoje z oknami starymi o wym. 180x130cm. Łazienka i WC. Pietro taki sam układ tylko z salonu wyjście na balkon. Poddasze całe otwarte ale będzie salon pokój łazienka z WC być moze w przyszłości. To tak trochę o domu, moje pytanie to o ogrzewanie jakie zrobić i poprowadzić.

Piec z podajnikiem na pellet dwa zasobniki wody 300L i 1000L lub do 2000L z dwoma wężownicami oba. Rozdzielacz w piwnicy na 4 piony, piwnica, parter, piętro, poddasze. Również rozdzielacz ciepłej i zimnej wody na 4. Gdyż będę piętro i poddasze wynajmował muszę ciepłomierze i liczniki wody na osobne kondygnacje zrobić. Chcę oszczędzić sporo na pellecie w jesieni i na wiosnę robiąc zimowym ogrodku szklany dach a pod nim czarne grzejniki pojedyncze podłączone z zasobnikiem 300L z dwoma wężownicami. Grzejników nie wyliczalem ale biorę po staremu czyli na szerokość okna, a że okna mam na 180 takiej długości będą i 60cm wysokie. Chciałem puścić piony rura 16pex na każdą kondygnację ale nie znalazłem przepływu rury fi16 ani głowicy termostatycznej. Czy da radę czy lepiej zastosować fi20 pex. Na każdej kondygnacji będzie po 5 grzejników 180x60 i jeden lub dwa 60x150 na poddaszu będzie mniej i mniejsze. Pytanie czy i jaka rurę zastosować? Jaka pompę wody? I w jak najlepszym porządku podłączyć z oba zasobniki ciepła aby zawsze również w lecie była ciepła woda bez odpalania pieca korzystając jedynie słońca? I czy do 300L zbiornika mogę poprowadzić pex? I czy ciśnienie robocze przy 60st. max 2-2,5bara wystarczy? Aha system jaki chce zastosować to dwururowy trojnikowy czy jak on się nazywa. Jestem otwarty na wszelkie propozycje gdyż jeszcze nie zacząłem bo czekam na klucze. Dziękuję za wyrozumiałość i rady.

Opublikowano

Przede wszystkim podstaw dane domu na cieplowlasciwie.pl i podaj link do wyniku. Podejrzewam, że kocioł będzie musiał być potwornie mocny jeśli dom nie jest ocieplony i szybko przejdzie Ci ochota na pellet.

Po drugie rozrysuj schemat pięter i wielkości grzejników.

Piony z rury pex 16? Nie żartuj sobie. Pex 16 jest do podłączenia JEDNEGO grzejnika. Jeśli chcesz instalację w pexie to rób po jednym rozdzielaczu na piętro i piony z miedzi, pewnie 1" albo większe (zależy od ilości - mocy grzejników).

Jeśli chcesz robić w systemie trójnikowym to żaden PEX tylko miedź albo stal. I to nie średnica 16mm...

Póki co pomijam temat "solarów". Policz potrzebną moc kotła i może sam dojdziesz do wniosku, że solary nie uciągną instalacji CO... Chyba, że chodziło Ci tylko o solary do CWU.

Ogólnie musisz pisać jaśniej i dokładniej, Nie wiadomo o co w tym wszystkim chodzi....

Opublikowano

hamis

Dzięki za odpowiedź trudno przedstawić to zwięźle i na temat.

Liczyłem już kilkakrotnie na tej stronie i wcześniej wychodził mi Piec 30kw teraz 25kw. Nie wiem co innego wpisałem ale na bank to będę wiedział jak klucze będę miał i zobaczę z czego te mury są. Piszesz że przejdzie mi ochota na pellet? Cóż innej opcji niż Pellet, gaz, czy drewno i pompy ciepła nie mam. Gdyż mieszkam w Niemczech i tutaj kupiłem dom.wiec dane strefy klimatycznej są też oszukane. Solary chodziły mi do CWU tylko w porach od wiosny do jesieni a nawet w zimie. Jeśli jest jakiś sterownik z zaworem gdzie po przekroczeniu danej temperatury załączy pompę. Jutro jak znajdę więcej czasu opiszę jeszcze. A co do pionów to fortunę za miedź 1" zapłacę. Chyba że mówisz o jednym na wszystkie kondygnacje. Ja mówię o 8 rurach z kotłowni tylko CO. Do tego jeszcze 8 CWU.

Opublikowano

Zdjęcia poddasza nie mam bo nie było zrobione przy budowaniu. Główne ściany nośne są z pustaka o grubości 24cm. Ściana ma 30cm. Ale ze zdjęć co zrobiłem są grubsze.

Opublikowano

Zrobiłem prosty schemat prościej się nie da już. I moje pytanie czy lepiej aby kocioł grzał bufor przez wężownice czy cały. A grzejniki przez wężownice? Drugi bufor myślę wpiąć w 4pion gdzie będzie CWU i piwnica. W piwnicy max 2pomieszczenia będą ogrzewane i tego tam CCWU chce dać. I podpiąć jako całość do grzania a woda bieżąca będzie podgrzewana wężownicą. Pomysłów jest wiele niektóre lepsze od drugiego, coś dodać coś ująć itp. Będę miał duże grzejniki Buderus Więc będę chciał ogrzewać niższa temperaturą. Stąd odgórnie chce aby przez bufor na wężownicy szły grzejniki a kocioł grzał całość. Ale zrobię jeszcze podłączenie pod bufor na drugiej dolnej wężownicy CWU i lub solarów jeśli byłyby cieplejsze dni i 300L byłoby za mało.

Poszukam jakiegoś programu do schematów

post-74282-0-56547600-1503929569_thumb.jpg

Opublikowano

Jak dajesz kocioł i bufor to powinno być połączenie bezpośrednie, podobnie jak odbiorami.

Schemat klasyczny z zaw 3-D ochrony powrotu  i pompą na powrocie z bufora na kocioł, wyjście na odbiory przez zaw 3-D - czy 1 czy 2 to zależy od przepływów i potrzeb instalacji , za pompą dajesz ikła pomiarowy i wychodzisz na grzejniki.

Jak chcesz p[odłączyć solary to w buforze musi być wężownica i pod tą wężownicę podłączasz solary, ale nie obiecuj sobie cudów ani super zysków, nawet profesjonalne solary na grzanie CO nigdy się praktycznie nie zwrócą.

Wg mnie to zmarnowana kasa.

Na CW w lecie to owszem to ma sens, ale nie na CO

Opublikowano

Sambor

Te solary to pisałem że tylko do CWU w okresie od wiosny do jesieni jeśli będzie słonecznie. Tak by nie odpalać pieca choć będzie wiele dni w które będę musiał odpalić. Będę miał dwa bufory jeden 300L i 1000L. Tą 300 na ciepłą wodę przez grzanie solarami. Ale nie mam koncepcji na połączenie tego w taki sposób aby 300L była używana w okresach ciepłych a w zimnych piec podgrzewał bez wchodzenia do kotłowni i zakręcania zaworów bądź innego. Jeśli miałbyś jakiś pomysł to byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Są schematy firmowe producentów kotłów , są schematy w tym dziale - poszukaj, poczytaj.

Jak chcesz grzać solarami CW to zasobnik CW musi mieć 2 wężownice - jedną na grzanie z kotła a drugą na grzanie solarami - z prosto sterowanym pompami np temp wody w zasobniku i instalacji.

Tu trzeba poszukać np kotła a do tego dobrać resztę automatyki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.