Xunil Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Witam panowie doradzcie gdzie umiejscowic wlot pw w piecokuchni czy w dzwiach zasypowych czy wywiercic otwor 25mm w fajerce i zrobic przeslone co będzie lepsze
drewniak Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Nic nie wierć tylko zasłoń część rusztu tak aby z przodu szło PP a minimalnie z tyłu PW.
Xunil Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Drewniak nie za bardzo rozumie mowisz o fajerce?
drewniak Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Jest w tym kotle ruszt ? , fajerki zostaw w spokoju. Najlepiej jak dasz jakiś rysunek przekroju pieca.
Xunil Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 To jest stamdardowa konstrukcja jak np defro asia tylko moja dworka i ma ruszt wodny
drewniak Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Cofam podpowiedzi, myślałem że to inaczej wygląda. Tu raczej KPW w drzwiach zasypowych.
Xunil Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor #7 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 To mowisz ze lepiej bedzie w dzwiczkach niz w fajerce praktycznie spotkalem sie tylko z piecokuchnia ogniwa ktora ma pw w dzwiach zasypowych czy wyciecie uszczelki na dole dzwi zadypowych wystarczy bo ingerencja w inny sposob pozbawi gwarancji
drewniak Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Można tak zrobić tylko nie będzie można sterować tym. A czy te pw jest tam konieczne. Fajerki nie są całkiem szczelne więc coś tam pw pewnie wpada a jak nie to lekko je rozszczelnij. Miślę, że palisz od góry a czym ?.
Xunil Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor #9 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Weglem oczywiscie ze od gory ale wiadomo teraz tylko cuw
zozuś Opublikowano 10 Sierpnia 2017 #10 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Skoro temat o powietrzu wtórnym to zapytam i ja.W domu u mamy padł 25 letni Zębiec.Z kilku powodów zakupiła kocioł od lokalnego producenta.Model to Kamen Classic 17 kW górnego spalania,ot zwykły śmieciuch bez powietrza wtórnego.Zapytałem producenta czy mogę dorobić wlot w drzwiach zasypowych bez utraty gwarancji.A on zaproponował wymianę drzwiczek na fabryczne z rozetką,więc wymieniłem.Teraz kombinuję żeby dorobić kierownicę i zastanawiam się jaka była by lepsza.Czy jakaś z profilu lub rury skierowana w dół (opcja ograniczająca trochę dokładanie opału)lub taką jak ma np.Defro Optima?Fotki drzwiczek mamy i tej KPW z Defro.Ktoś coś poradzi?
Xunil Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Czytałem temat last ricko na muratorze to robia z profila 4 na 4 cm pod katem zeby trafialo w srodek zasypi i końcówka splaszczona
zozuś Opublikowano 10 Sierpnia 2017 #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Też o tym czytałem,tylko że ta forma KPW utrudni życie starszej pani.Blacha jest dla mnie przyjemniejsza dla oka ale czy praktyczna i skuteczna?
Xunil Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Ja bede kombinowal cos w fajerce jakis otwor z przeslona najlepiej zdaje egzamin Tak wyglada piecyk w srodku z uchylona lekko fajerka troche wkurzajace to przesuwanie fajery za duzo za malo
Gość berthold61 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 #14 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Skoro temat o powietrzu wtórnym to zapytam i ja.W domu u mamy padł 25 letni Zębiec.Z kilku powodów zakupiła kocioł od lokalnego producenta.Model to Kamen Classic 17 kW górnego spalania,ot zwykły śmieciuch bez powietrza wtórnego.Zapytałem producenta czy mogę dorobić wlot w drzwiach zasypowych bez utraty gwarancji.A on zaproponował wymianę drzwiczek na fabryczne z rozetką,więc wymieniłem.Teraz kombinuję żeby dorobić kierownicę i zastanawiam się jaka była by lepsza.Czy jakaś z profilu lub rury skierowana w dół (opcja ograniczająca trochę dokładanie opału)lub taką jak ma np.Defro Optima?Fotki drzwiczek mamy i tej KPW z Defro.Ktoś coś poradzi? Ja mam defro i właśnie taką jak na twoim zdjęciu ale jak mi nie wyjdzie przerobienie na dolniaka to będę to przerabiał na taką jak last rico ba widziałem na youtube gościa co tą kierownicę zrobił na zawiasie w ten sposób że jak opał się wypalał to ta rurka powoli opadała do pewnego stopnia
zozuś Opublikowano 10 Sierpnia 2017 #15 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 "Ja mam defro i właśnie taką jak na twoim zdjęciu........" I jak się to sprawuje?Nie oczekuję nie wiadomo jakich efektów ale myślę że którą wersję by nie zrobił to i tak będzie lepiej niż fabryczna rozetka ,gdzie większość powietrza goni górą,tym bardziej że kocioł będzie obsługiwać starsza osoba dla której powietrze wtórne i te sprawy to czarna magia.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 #16 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Działa to dobrze , jak kocioł dostanie już swojej temperatury to miarkownik się zamknie i to powietrze z tej rozetki wystarcza aż do końca wypalania i nawet miarkownik ma zamkniętą klapę cały czas aż prawie do samego końca , kiedyś po 2-3 godzinach zamykałem powietrze wtórne na rozetce ale musiałem pamiętać a teraz to olewam zostawiam otwartą rozetkę i wydaje mi się że ciut dłużej trwa to spalanie
zozuś Opublikowano 13 Sierpnia 2017 #17 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Dziękuję za porady,łatwiej mi będzie zrobić KPW jak w Defro i taka powstanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.