Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Taka Sytuacja Gdzie Wpiąć Zbiornik Wyrównawczy

kloszuard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,potrzebuje pilnej porady,dołożyłem do istniejącej instalacji bojler z wężownicą i zastanawiam się w które miejsce najlepiej wpiąć się z zbiornikiem wyrównawczym ,problem tkwi w tym że zbiornik jedynie może być na wysokości 30cm wyżej od najwyższego punktu w tym przypadku od bojlera ,nie ma innej możliwości podniesienia zbiornika wyrównawczego gdyż wyżej jest mieszkanie sąsiada ,w załączeniu dodaje zdjęcie opisujące moje połączenie dotychczas wyrównawczy był wpięty za pompą obiegową na zasilaniu, naczytałem się wiele jedni radzą na powrocie,drudzy na zasilaniu przed pompą ,nie wiem proszę o poradę wyjście na pewno jest,więc proszę o pomoc.

post-74050-0-19516600-1500931174_thumb.jpg

Opublikowano

Jak masz naczynie tylko 30cm nad bojlerem to podłącz je obowiązkowo przed pompą na zasilaniu z kotła, 

Zawór różnicowy wywal - nie jest potrzebny, woda w razie potrzeby przejdzie równie dobrze przez samą pompę.

Opublikowano

Ok jeśli chodzi o wpiecie zbiornika ,a czy mogę w miejsce zamiast tego kulowego jeśli jest nie potrzebny dać trójnik i tam wpiąć naczynie czy musi być pod Bay pasem

Opublikowano

Możesz tam wpiąć tylko w rurę która idzie w stronę kotła ,tą w stronę instalacji zaślepić korkiem.poz Hermogenes

Opublikowano

Czyli w dolna część wpiąć zbiornik a góra kulowego zaślepic i obieg wody pozostanie tylko i wyłącznie poprzez pompkę co dobrze rozumiem ,bo zazwyczaj w każdej instalacji jest zawór różnicowy ,ale z tego co wiem to działa on jedynie przy grubszy średnicach kiedy jest brak prądu i grawitacyjne się to wtenczas odbywa.

Opublikowano

Pompę wstaw zamiast zaworu różnicowego, a w powstały wolny trójnik wstaw rurę do naczynia, a jak się długościami nie wyrobisz to zrób tak jak pisał kolega @ Hermogenes

Opublikowano

Pompa musi zostać raczej w tym samym miejscu gdyż jest to baypas stalowy kupno gotowy spawany zrobię tak jak kolega pisał zamiast różnicowego górę zaślepic a w dół wepne naczynie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki koledzy podłączyłem tak jak poleciliscie ,uruchomiłem dziś instalacje i działa bez zastrzeżeń wszystko. Dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.