Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Nie Podaje Groszku - Problem Ze Sterownikiem

piotrekjara

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

od kilku dni mam problem z piecem: Malejka Eko-plus 25kW wyposażonym w sterownik Ognik plus pid (instrukcja w załączeniu).

Aktualnie sterownik ustawiony w tryb letni i grzeje jedynie CWU.

Piec wygasza się bez powodu, ponieważ sterownik nie podaje groszku.

Po wygaszeniu próbowałem ponownie rozpalić - proces rozruchu przebiega poprawnie, aż do momentu kiedy powinno nastąpić przełączenie na pracę automatyczną (sterownik w trybie manualnym, paliwo rozpalone, osiągnięta tem. powyżej 50C).

Przy próbie przełączenia na pracę automatyczną na sterowniku zapala się lampka "stop" (powinno być start)

Za poradą sąsiada wymieniłem kondensator przy podajniku, ślimak pracuje ok - przy rozpalaniu podaje paliwo.

nie mam pomysłu co może być przyczyną???

ognik-plus-pid-II.pdf

Opublikowano

Jak to co radzi konopka nie wyjdzie to poczytaj i spróbuj dokładnie postępować jak w instrukcji.  Może to jakiś czujnik blokuje??  A wyłączyłeś tryb zimowy jak w instr. pisze ?? 

Opublikowano

Tak w skrócie, bo może za bardzo się spieszysz

1. Tryb ręczny - na wyświetlaczu rE.St - rozpalasz aż dojdzie do np. 42st.C  (+ załączanie podawania, - załączanie wentylatora)

jak rozpalasz naciskasz środkowy

i myślę, że tu możesz robić błąd, wyjście z ręcznego środkowym może zostawić sterownik w trybie STOP, jak świeci się dioda STOP musisz jeszcze raz króciutko nacisnąc środkowy aby świecił się START/PRACA

Grzanie bojlera latem:

podczas pracy automatu krótko naciskasz + (pierwsze naciśnięcie + edycja temp. C.O. i wówczas strzałką w dół, czyli minusem zjedziesz na 40 i kolejne naciśnięcie w dół da napis oFF co oznacza rezygnację z grzania C.O. jak zobaczysz oFF nie naciskaj nic przez ok.5sekund, wróci do normalnego działania

teraz dla nastawy jakiejś temp. bojlera krótko cisniesz minus/strzałka w dół to edycja temp. bojlera i jedziesz strzałką w góre na wybraną nastawe np. 50st.C

na wyświetlaczu będzie napis bo.50 (bo = bojler), przez chwilke nic nie dusisz i ster wraca do pracy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.