Hose1983 Opublikowano 14 Lipca 2017 #1 Opublikowano 14 Lipca 2017 Witam Dostałem oferte dwóch piecy defro nie używanych tylko z 2016 i z 2015 a mianowicei 1 opcja - Defro Sigma Uni 16 kw z zapalarką z sterownikiem K1PRv2 z 2015 r. 2 opcja - Defro Sigma 16 kw bez zapalarki z sterownikiem K1Pv4 z 2016 r. Mam dylemat który piec wybrać :-( Oba piece nigdy nie używane oryginalnie zapakowane gwarancja rozpoczyna sie od momentu kupna. 1 opcja podoba mi sie ponieważ ma zapalarke a z tego co słyszałem jest ona przydatna latem gdy grzejemy samą wode i piec wyłącza sie gdy nagrzeje wode i zalącza gdy temp. spadnie. Natomiast 2 opcja to nowszy piec z maja 2016 z nanowszym sterownikem i nowym designe chociaz wyglad jest tu najmniejszym argumentem. Głownym problemem jest tryb letni a mianowicie . Mam dom 150mkw i boiler 250 l , wszsytko jest w ogrzewaniu podłogowym tylko 2 małe kaloryfery 1 w wiatrołapie a drugi w pralni + dwa kaloryfery wiszce w łazienkach. Boje sie ze piec z 2 opcji jak nagrzeje wode to sie wyłączy ponieważ jest nas (na razie dwoje) i oboje pracujemy i pobór wody jest taki sobie. Chyba ze da sie go tak ustawic aby nie gasł? 2 opcja to wiadomo wyłączy sie gdy i właczy kiedy trzeba Prosze o porade
Hose1983 Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor #2 Opublikowano 14 Lipca 2017 A i oba piece w tej samej cenie
Rober528 Opublikowano 14 Lipca 2017 #4 Opublikowano 14 Lipca 2017 Przy odpowiednich ustawieniach sterownika w podtrzymaniu kocioł nie wygaśnie. Zagłębiałeś się może czym różnią się te sterowniki? Na pewno v2 a v4 to wersja soft ,ale to nie problem bo soft można w każdej chwili wgrać nowy. Natomiast literka R to być może oznaczać zapalarkę.
Hose1983 Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor #5 Opublikowano 14 Lipca 2017 Wersja v4 jest nowsza i z opinią wielu użytkowników lepiej steruje piecem. Pytałem można dać nowy sterownik do tego pieca ale to wiąże się z wymianą wentylatora i okablowania i wydatkiem ponad 1 tys zł. Pytałem w Defro i twierdzili ze przy małym poborze wody piec będzie się wygaszał. Oba piecyki są dobre, chce wybrać dobrze abym później nie żałował
segal21 Opublikowano 14 Lipca 2017 #6 Opublikowano 14 Lipca 2017 Soft Pv4 jest bardziej rozbudowany od Pv2,posiada obcje internetowe,których nie ma 2,z Pv2 moźna tylko wgrać do Pv3,nie ma innej moźliwości,napewno nowszy kocioł wyłoźony jest w śrotku szamotem,jeźeli jest to plus,zapalarka dobra jest do pelletu lub słabego węgla ,zobacz na yutobe jak działa przy rozpalaniu węgla na filmie u kolegi EKOLOG,miałem takie sytuacje jak nie było prądu to kocioł odpalił się po 8godzinach,pozdrawiam.
gilal Opublikowano 14 Lipca 2017 #7 Opublikowano 14 Lipca 2017 Ja bym brał nowszy i z sterownikiem v4. Nowsza wersja pieca powinna mieć już możliwość podłączenia wentylatora spalin (w starszej nie będzie). Nie wiem jak z czyszczeniem kanałów pionowych w tym nowszym. Sterownik v4 bardziej rozbudowany. Zapalarką super sprawa na lato do cwu (sam mam i jestem zadowolony) podstawa to suchy eko. A z wentylatorem spalin całkiem lux :) Przed utratą zasilania czuwa ups :) Jak bez zapalarki to bym brał już tą najnowszą wersję DEFRO SIGMA E :) Pozdrawiam :)
Hose1983 Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor #8 Opublikowano 14 Lipca 2017 Dzwoniłem do defro i można uaktualnić do v3 i zmienić wentylator i będze śmigać koszt 100 zł.
Hose1983 Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor #9 Opublikowano 14 Lipca 2017 Piece różnią się tylko obudowa z zewnątrz no i tym sterownikiem :( będę myślał przez weekend dzięki za porady będę brał pod uwagę każda
hektoras Opublikowano 17 Lipca 2017 #10 Opublikowano 17 Lipca 2017 Coś mi się wydaje że to co wyżej piszecie (że różnią się tylko wersją programu sterownika) - to nie jest tak - bo wg mnie jak oglądnąłem oba kotły na str. DEFRO to sądzę że różnica podstawowa to podajnik. Wersja UNI ma podajnik rynnowy (http://www.defro.pl/p,149,sigma-uni.html) a drugi ma retortę (http://www.defro.pl/p,156,sigma.html) No i to jest PODSTAWOWA RÓŻNICA - zastanów się który dla ciebie lepszy. Jak poczytasz tutaj na forum o zaletach i wadach obu podajników to wybierzesz może odpowiedni i satysfacjonujący Ciebie ale to się okaże jak będziesz już go użytkował czy będziesz zadowolony. Na pewno jednak na to będzie miał wpływ (i to wg mnie decydujący) opał - jak dobry (właściwe parametry) to i w większości przyzwoitych kotłach i znajomości obsługi w tym ustawienia sterownika oraz instalacji - będzie dawał zadowolenie. A więc to co powyżej w postach już napisane to tylko część prawdy i to mniej istotna. No ale jak sprzedawca - powinien wytłumaczyć różnicę pomiędzy oboma proponowanymi. Jest jeszcze wiele pytań do tych kotłów - ale myśl sam gdy nic nie wymyślisz to czytaj na forum lub popytaj w realu instalatorów bo myślę że najpierw rozeznaj temat. Gdy ja tutaj zawitałem już użytkowałem wiele lat kocioł z podajnikiem tłokowym ale czytam z ciekawości i to niejednokroitnie po kilka razy te same tematy dla przypomnienia - to z takiej ciekawości a i ze sklerozy chyba. Dlatego rada byś rozeznał temat a odpowiedzi odpowiednio z wyczuciem przesiał (odrzucił plewy- bo takie tutaj takze są) . Jest tutaj wielu którzy podpowiedzą ale podstawa to musisz sam wiedzieć co chcesz.
Hose1983 Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor #11 Opublikowano 17 Lipca 2017 Oglądałem oba piece na żywo i oba mają ten sam palnik rynnowy
hektoras Opublikowano 18 Lipca 2017 #12 Opublikowano 18 Lipca 2017 A wymiennik też oglądałeś?? Zadzwoń do DEFRO i zapytaj bo na 100% te kotły czymś się różnią bo różne sterowniki to można zawsze wybrać do każdego modelu - oczywiście są firmowo polecane ale można także wnosić własne oczekiwania i najczęściej firmy je uwzględniają. Jak rozeznasz to napisz tutaj do czego doszedłeś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.