Skocz do zawartości

radziuszkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich przedwakacyjnie!

Mam następujący problem.

Zdecydowałem się na wymianę grzejników żeliwnych na inne - i tutaj właśnie nie wiem jakie zamontować.

Powodem dla którego chcę pozbyć się starych grzejników, są cieknące zawory, brak kryzowania, niedogrzewanie i przegrzewanie pomieszczeń oraz brak sterowania temperaturą w pomieszczeniach.

W chwili obecnej mam kocioł z podajnikiem Stalkot 12kw na ekogroszek, ale w przyszłym roku planuję podłączyć się do sieci gazowej.

Chciałbym żebyście wyrazili opinie jakie grzejniki założyć i z czego instalacja pod ogrzewanie gazowe.

Dodam że domek to kostka późny gierek, z wymienionymi oknami, ocieplony, 120mkw (ogrzewany parter plus piętro)

pozdrawiam

r

Opublikowano

1. Założyć maksymalną  temperaturę zasilania grzejników

2. Ustalić minimalną obliczeniową temperaturę zewnętrzną 

3. Obliczyć zapotrzebowanie na ciepło w poszczególnych pomieszczeniach

4. Dobrać grzejniki  które odpowiadają założeniom z pkt 1 i 3

5 Obliczyć średnice rurociągów oraz nastawy wstępne zaworów termostatycznych

Rodzaj grzejników nie ma znaczenia mogą być stalowe, aluminiowe czy miedziano-aluminiowe nie ma znaczenia, z a to na pewno "rozboli cię głowa" gdy zaczniesz wertować katalogi jest z czego wybierać i na każdą kieszeń coś można znaleźć . Materiał z którego wykonana jest instalacja też.

Za to radzę zbyt mocno nie obniżać temperatury zasilania grzejników bo im jest ona niższa tym grzejnik jest większy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.