MistrzMasarski Opublikowano 7 Czerwca 2017 #1 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Był ostatnio u mnie inny komoniarz i stwierdził,że mój komin to komin spalinowy,a nie dumny,ponieważ nie wystaję nad kalenice. Stąd przy innym wietrze złe palenie,cofanie sie z kotła. Poprzedni kominiarz,przez tyle lat mi tego nie powiedział.. Koledzy,jak przedłużyć teraz komin? Dodam,że musiałbym go przedłużyć około 130cm. Przekrój na dole,to 14x28.
Przemyslaw85 Opublikowano 9 Czerwca 2017 #2 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Komin nie musi wystawać ponad kalenice. Wszystko zależy od kąta nachylenia dachu jak i odległości od kalenicy. To powinno wyjaśnić dokładnie co i jak http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/komin-zgodny-z-przepisami,17_601.html O ile mi wiadomo to komin dymny dotyczy pieców na paliwo stałe w tym kominku, a komin spalinowy to olej lub gaz. Osobiście mam komin dymny poniżej kalenicy (ok 50cm) i nie odnotowałem przypadku by się cofało.
MistrzMasarski Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor #3 Opublikowano 9 Czerwca 2017 No ale w projekcje najwidoczniej był spalinowy..
bykmark Opublikowano 12 Czerwca 2017 #4 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Witam. A ja właśnie mam w tym zakresie pytanie - komin dymny - spalanie wegla. Napisane: Wyloty kominów muszą być wyprowadzone na odpowiednią wysokość ponad dach: na dachach o kącie nachylenia większym niż 12°, z pokryciem niepalnym – 30 cm nad powierzchnię dachu i jednocześnie przynajmniej 1 m od tej powierzchni (mierzony w poziomie). Całość jak na załączonym rysunku - jest to komin ( od strony dachu 4 kanały wentylacyjne, dymny , wentylacyjny) Czy zatem jest to zgodnie z przepisami jeśli krawędź kanału dymnego jest 1,6 m w poziomie do dachu ?
bykmark Opublikowano 2 Lipca 2017 #5 Opublikowano 2 Lipca 2017 Proszę o odpowiedź za co z góry dziękuje.
Przemyslaw85 Opublikowano 4 Lipca 2017 #6 Opublikowano 4 Lipca 2017 Moim zdaniem nie ma znaczenia, w którym miejscu jest wylot. Ty liczy się odległość od brzegu do powierzchni dachu jak i kąt pochyłu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.