bawół Opublikowano 16 Maja 2017 #1 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Witam wszystkich serdecznie. Planuję zbudować instalację co w domu jednorodzinnym ok. 60m2 i mam kilka pytań na które mam nadzieję że odpowiecie . Planuję zakup pieca heintz 8 kw na paliwo stałe ,do tego podłączenie boilera cwu 80l na grawitacji i instalacji grzejnikowej na pompie co (nie ma szans na grawitację ). Po stronie grzejnikowej chcę dać rozdzielacz i alupex (wiem że to nieporozumienie przy tym kotle) i do tego zawór 4 drożny , którym ewentualnie obniżę temperaturę na zasilaniu alupexa i podwyższę temperaturę powrotu do pieca. Czy takie coś według was może zdać egzamin? Jeszcze pytanie w kwestii bezpieczeństwa czy od rury bezpieczeństwa (przelewowej ) mogę wyjść 2 razy , raz zaraz po wyjsciu z pieca na grzejniki , a drugi raz przy boilerze , czy lepiej wyjść raz i rozdzielać to dalej ? Wszelkie uwagi i wskazówki będą dla mnie bardzo cenne . Dołączam oba warianty schematów.Schemat.bmpSchemat v2.bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek92 Opublikowano 22 Maja 2017 #2 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Zawor 4d zamien na 3d albo pompe kotlowa; regulacja temperatury na grzejnikach termostatami. Odcinek do rozdzielacza z miedzi a potem juz mozesz bez obaw ciagnac alupeksy. Przelew oczywiscie rura metalowa dn25 prosto z kotla. Daruj sobie montaz zaworu roznicowego. Szkoda pieniedzy a pompa i tak przepusci czynnik nawet w sytuacji zaniku napiecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 22 Maja 2017 #3 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Na tak małą instalację nie warto dawać ochrony powrotu kotła, natomiast trzeba dać na grzejniki zawory z termostatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bawół Opublikowano 23 Maja 2017 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Dzięki za odzew. Skoro nie potrzeba ochrony kotła to faktycznie wystarczy zawór 3-drożny . Co do zaworu to też mi się tak wydaje , ale na wiekszości schematów które widziałem jakiś zawór jest montowany . Czy przelew nie powinien być prowadzony większą średnicą (na strych bedą 2 lub 3 kolanka ) i czy według was będę potrzebował do tego pieca jakiegoś sterownika , czy po prostu pompę załączać ręcznie i nie wygłupiać się z niepotrzebną elektroniką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 23 Maja 2017 #5 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Do naczynie rura 1" wystarczy, byleby nie było na niej syfonów, a pompę to możesz ręką włączać, jak ci się to znudzi to kupisz sterownik za ok 100 i też będzie OK. Do kotła na pewno potrzebujesz miarkownik ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bawół Opublikowano 24 Maja 2017 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Na rurze przelewowej na pewno nie będę niczego montował , miarkownik ciągu też będzie . Czy według was przy wyjściu na instalację grzejnikową nie powinienem dać jakiegoś zaworu , który nie puści ciepłej wody na grzejniki , tak żeby grzać tylko bojler (lato) ? Gdzie według was dać odpowietrzniki ? Napewno będą na rozdzielaczu który będzie najwyżej po stronie grzejnikowej , ale czy jeszcze gdzieś ? Sory za tak trywialne pytania , ale wolę trochę podpytać dopóki nie zacząłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Maja 2017 #7 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Odpowietrznik tylko na zasilaniu , między pompą a rozdzielaczem, jeżeli rozdzielacz jest najwyżej, to wystarczy na belce zasilającej rozdzielacza Można dać zaw odcinający zasilanie CO na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.