bawół Opublikowano 16 Maja 2017 #1 Opublikowano 16 Maja 2017 Witam wszystkich serdecznie. Planuję zbudować instalację co w domu jednorodzinnym ok. 60m2 i mam kilka pytań na które mam nadzieję że odpowiecie . Planuję zakup pieca heintz 8 kw na paliwo stałe ,do tego podłączenie boilera cwu 80l na grawitacji i instalacji grzejnikowej na pompie co (nie ma szans na grawitację ). Po stronie grzejnikowej chcę dać rozdzielacz i alupex (wiem że to nieporozumienie przy tym kotle) i do tego zawór 4 drożny , którym ewentualnie obniżę temperaturę na zasilaniu alupexa i podwyższę temperaturę powrotu do pieca. Czy takie coś według was może zdać egzamin? Jeszcze pytanie w kwestii bezpieczeństwa czy od rury bezpieczeństwa (przelewowej ) mogę wyjść 2 razy , raz zaraz po wyjsciu z pieca na grzejniki , a drugi raz przy boilerze , czy lepiej wyjść raz i rozdzielać to dalej ? Wszelkie uwagi i wskazówki będą dla mnie bardzo cenne . Dołączam oba warianty schematów.Schemat.bmpSchemat v2.bmp
Maciek92 Opublikowano 22 Maja 2017 #2 Opublikowano 22 Maja 2017 Zawor 4d zamien na 3d albo pompe kotlowa; regulacja temperatury na grzejnikach termostatami. Odcinek do rozdzielacza z miedzi a potem juz mozesz bez obaw ciagnac alupeksy. Przelew oczywiscie rura metalowa dn25 prosto z kotla. Daruj sobie montaz zaworu roznicowego. Szkoda pieniedzy a pompa i tak przepusci czynnik nawet w sytuacji zaniku napiecia.
sambor Opublikowano 22 Maja 2017 #3 Opublikowano 22 Maja 2017 Na tak małą instalację nie warto dawać ochrony powrotu kotła, natomiast trzeba dać na grzejniki zawory z termostatami.
bawół Opublikowano 23 Maja 2017 Autor #4 Opublikowano 23 Maja 2017 Dzięki za odzew. Skoro nie potrzeba ochrony kotła to faktycznie wystarczy zawór 3-drożny . Co do zaworu to też mi się tak wydaje , ale na wiekszości schematów które widziałem jakiś zawór jest montowany . Czy przelew nie powinien być prowadzony większą średnicą (na strych bedą 2 lub 3 kolanka ) i czy według was będę potrzebował do tego pieca jakiegoś sterownika , czy po prostu pompę załączać ręcznie i nie wygłupiać się z niepotrzebną elektroniką ?
sambor Opublikowano 23 Maja 2017 #5 Opublikowano 23 Maja 2017 Do naczynie rura 1" wystarczy, byleby nie było na niej syfonów, a pompę to możesz ręką włączać, jak ci się to znudzi to kupisz sterownik za ok 100 i też będzie OK. Do kotła na pewno potrzebujesz miarkownik ciągu.
bawół Opublikowano 24 Maja 2017 Autor #6 Opublikowano 24 Maja 2017 Na rurze przelewowej na pewno nie będę niczego montował , miarkownik ciągu też będzie . Czy według was przy wyjściu na instalację grzejnikową nie powinienem dać jakiegoś zaworu , który nie puści ciepłej wody na grzejniki , tak żeby grzać tylko bojler (lato) ? Gdzie według was dać odpowietrzniki ? Napewno będą na rozdzielaczu który będzie najwyżej po stronie grzejnikowej , ale czy jeszcze gdzieś ? Sory za tak trywialne pytania , ale wolę trochę podpytać dopóki nie zacząłem.
sambor Opublikowano 24 Maja 2017 #7 Opublikowano 24 Maja 2017 Odpowietrznik tylko na zasilaniu , między pompą a rozdzielaczem, jeżeli rozdzielacz jest najwyżej, to wystarczy na belce zasilającej rozdzielacza Można dać zaw odcinający zasilanie CO na lato.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.