Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Wymianie Instalacji Co

kapral0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym na wstępie prosić o wyrozumiałość bo jestem w tych tematach świeżakiem. Chodzi o instalację CO u moich rodziców. Za każdym razem jak przyjadę w odwiedziny to muszę wysłuchiwać lamentu na temat rachunków za prąd (ok 340 zł/m-c na 4-osobową rodzinę gdzie od rana do popołudnia nikogo nie ma w domu) , więc postanowiłem zadziałać.

Instalacja wygląda następująco: kuchnia kaflowa z wężownicą(w kuchni) + bojler 150l(za ścianą kuchni w niedoszłej kotłowni) + grzejniki stalowe w każdym z 8 pomieszczeń na 2 piętrach. Dom o powierzchni użytkowej ok 150m2, ocieplony watą szklaną 70mm pomiędzy pustakami, Ocieplenia elewacyjnego nie posiada. Rodzice palą w owej kuchni tylko drewnem ponieważ mają dużo swojego lasu i to praktycznie bezpłatne paliwo. No ale to uciążliwe podkładanie i noszenie drewna... Meritum sprawy tkwi w bojlerze, który podejrzewam że pobiera olbrzymie ilości energii, ponieważ:  1.nie był zmieniany od 25 lat  2.chyba jest za duży na te potrzeby 3. woda z której korzystają to woda ze studni gdzie w gruncie są skały wapienne więc jest twarda jak diabli (widzę co się dzieję po miesiącu korzystania z czajnika).

W kotłowni za kuchnią gdzie wisi bojler jest nawet miejsce na kocioł bo kiedyś miał być taki podłączony, no ale odwlekanie w czasie zrobiło co zrobiło...

Proszę o radę jaki kocioł i jaki bojler czy podgrzewacz zamontować do tej instalacji. Chciałbym wyburzyć tą kuchnię kaflową i zrobić wszystko w jednym miejscu. Mogę dopisać tylko że niedaleko mnie jest firma Krzaczek ale dostosuję się do zaleceń fachowców. Pozdrawiam.

Opublikowano

Z czego te rachunki za prąd? Bojler na prąd a wężownicą Kuchnia grzeje kaloryfery tylko ?

Opublikowano

Kuchnia grzeje też wodę w bojlerze. Bojler podgrzewa wodę użytkową w okresie letnim(od kwietnia do września) kiedy się nie pali w kuchni. Rozliczenia w PGE są co 2 miesiące. W tym przypadku np. rachunek w sierpniu - 430, październik - 430, grudzień - 1500(wyrównanie w cyklu półrocznym). W domu są 2 telewizory jeden klasa A+ drugi A, jedna lodówka, jedna pralka (chodzi co 2 dni 2 razy).

Opublikowano

430 zł na dwa miesiące to nie są wysokie rachunki za prąd.

Ja bym nie upatrywał głównej przyczyny w bojlerze (choć na pewno dokłada się trochę do ogólnego rachunku) tylko w przyzwyczajeniach mieszkańców i ich sposobie korzystania z tego prądu. Najwięcej "konsumuje" go oświetlenie. TV jeśli pracują długo, nawet mimo, że energooszczędne również dokładają się do ogólnego rachunku.

Możesz zakupić https://www.google.pl/search?q=watomierz&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=K38NWb_0IKbi8AfP2p-QBg i sprawdzić ile rzeczywiście energii zużywa ten podgrzewacz?

Druga sprawa sprawdził bym, czy przypadkiem bojler nie podgrzewa instalacji CO? Czy jest jakiś zawór zwrotny na wężownicy zasilającej?

Opublikowano

430 zł na dwa miesiące to nie są wysokie rachunki za prąd.

Ja bym nie upatrywał głównej przyczyny w bojlerze (choć na pewno dokłada się trochę do ogólnego rachunku) tylko w przyzwyczajeniach mieszkańców i ich sposobie korzystania z tego prądu. Najwięcej "konsumuje" go oświetlenie. TV jeśli pracują długo, nawet mimo, że energooszczędne również dokładają się do ogólnego rachunku.

Możesz zakupić https://www.google.pl/search?q=watomierz&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=K38NWb_0IKbi8AfP2p-QBg i sprawdzić ile rzeczywiście energii zużywa ten podgrzewacz?

Druga sprawa sprawdził bym, czy przypadkiem bojler nie podgrzewa instalacji CO? Czy jest jakiś zawór zwrotny na wężownicy zasilającej?

430 zł co 2 miesiące plus 1100-1200 wyrównania co pół roku. Czyli ok 750 co drugi miesiąc średnio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.