kapral0 Opublikowano 5 Maja 2017 #1 Opublikowano 5 Maja 2017 Witam. Chciałbym na wstępie prosić o wyrozumiałość bo jestem w tych tematach świeżakiem. Chodzi o instalację CO u moich rodziców. Za każdym razem jak przyjadę w odwiedziny to muszę wysłuchiwać lamentu na temat rachunków za prąd (ok 340 zł/m-c na 4-osobową rodzinę gdzie od rana do popołudnia nikogo nie ma w domu) , więc postanowiłem zadziałać. Instalacja wygląda następująco: kuchnia kaflowa z wężownicą(w kuchni) + bojler 150l(za ścianą kuchni w niedoszłej kotłowni) + grzejniki stalowe w każdym z 8 pomieszczeń na 2 piętrach. Dom o powierzchni użytkowej ok 150m2, ocieplony watą szklaną 70mm pomiędzy pustakami, Ocieplenia elewacyjnego nie posiada. Rodzice palą w owej kuchni tylko drewnem ponieważ mają dużo swojego lasu i to praktycznie bezpłatne paliwo. No ale to uciążliwe podkładanie i noszenie drewna... Meritum sprawy tkwi w bojlerze, który podejrzewam że pobiera olbrzymie ilości energii, ponieważ: 1.nie był zmieniany od 25 lat 2.chyba jest za duży na te potrzeby 3. woda z której korzystają to woda ze studni gdzie w gruncie są skały wapienne więc jest twarda jak diabli (widzę co się dzieję po miesiącu korzystania z czajnika). W kotłowni za kuchnią gdzie wisi bojler jest nawet miejsce na kocioł bo kiedyś miał być taki podłączony, no ale odwlekanie w czasie zrobiło co zrobiło... Proszę o radę jaki kocioł i jaki bojler czy podgrzewacz zamontować do tej instalacji. Chciałbym wyburzyć tą kuchnię kaflową i zrobić wszystko w jednym miejscu. Mogę dopisać tylko że niedaleko mnie jest firma Krzaczek ale dostosuję się do zaleceń fachowców. Pozdrawiam.
Czitos Opublikowano 5 Maja 2017 #2 Opublikowano 5 Maja 2017 Z czego te rachunki za prąd? Bojler na prąd a wężownicą Kuchnia grzeje kaloryfery tylko ?
kapral0 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor #3 Opublikowano 6 Maja 2017 Kuchnia grzeje też wodę w bojlerze. Bojler podgrzewa wodę użytkową w okresie letnim(od kwietnia do września) kiedy się nie pali w kuchni. Rozliczenia w PGE są co 2 miesiące. W tym przypadku np. rachunek w sierpniu - 430, październik - 430, grudzień - 1500(wyrównanie w cyklu półrocznym). W domu są 2 telewizory jeden klasa A+ drugi A, jedna lodówka, jedna pralka (chodzi co 2 dni 2 razy).
papasmurfek Opublikowano 6 Maja 2017 #4 Opublikowano 6 Maja 2017 430 zł na dwa miesiące to nie są wysokie rachunki za prąd. Ja bym nie upatrywał głównej przyczyny w bojlerze (choć na pewno dokłada się trochę do ogólnego rachunku) tylko w przyzwyczajeniach mieszkańców i ich sposobie korzystania z tego prądu. Najwięcej "konsumuje" go oświetlenie. TV jeśli pracują długo, nawet mimo, że energooszczędne również dokładają się do ogólnego rachunku. Możesz zakupić https://www.google.pl/search?q=watomierz&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=K38NWb_0IKbi8AfP2p-QBg i sprawdzić ile rzeczywiście energii zużywa ten podgrzewacz? Druga sprawa sprawdził bym, czy przypadkiem bojler nie podgrzewa instalacji CO? Czy jest jakiś zawór zwrotny na wężownicy zasilającej?
kapral0 Opublikowano 6 Maja 2017 Autor #5 Opublikowano 6 Maja 2017 Bojler nie podgrzewa instalacji. Jest taka możliwość ale jest tam zawór który jest zamknięty. A co do watomierza to spoko, spróbuje.
kapral0 Opublikowano 7 Maja 2017 Autor #6 Opublikowano 7 Maja 2017 A odnośnie zamontowania odpowiedniego pieca? Dodam że wszystkie okna są plastikowe.
kapral0 Opublikowano 7 Maja 2017 Autor #7 Opublikowano 7 Maja 2017 430 zł na dwa miesiące to nie są wysokie rachunki za prąd. Ja bym nie upatrywał głównej przyczyny w bojlerze (choć na pewno dokłada się trochę do ogólnego rachunku) tylko w przyzwyczajeniach mieszkańców i ich sposobie korzystania z tego prądu. Najwięcej "konsumuje" go oświetlenie. TV jeśli pracują długo, nawet mimo, że energooszczędne również dokładają się do ogólnego rachunku. Możesz zakupić https://www.google.pl/search?q=watomierz&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=K38NWb_0IKbi8AfP2p-QBg i sprawdzić ile rzeczywiście energii zużywa ten podgrzewacz? Druga sprawa sprawdził bym, czy przypadkiem bojler nie podgrzewa instalacji CO? Czy jest jakiś zawór zwrotny na wężownicy zasilającej? 430 zł co 2 miesiące plus 1100-1200 wyrównania co pół roku. Czyli ok 750 co drugi miesiąc średnio.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.