majdan1986 Opublikowano 4 Maja 2017 Autor #26 Opublikowano 4 Maja 2017 Czytałeś kolego cały temat, Bo schematy są i wszystko jest opisane , a dla ścisłości , pompy bedą 4 pierwsza na cwu. _ bojler stojący z wężownica 220 l druga na Co grzejniki ( trzy grzejniki bez rozdzielacza , tylko na trójnikach ) trzecia do podłogówki ( rozdzielacz na 6 pętli ) czwarta jako kotłowa dla zabezpieczenia powrotu kotła ) Co do rury PP ( to takiej nie będzie wcale ) w obrębie kotłowani do pomp jest rura stalowa 25 taka jak wyjście z kotła , a dalej : co z miedzi 18 cwu z miedzi 18 POdłogówka do rozdzielacza 22 miedz a dalej wiadomo Pex Schemat będzie tak jak kolega Sambor pisał , ten bez zaworu cztero-drogowego , i pompą kotłową , czyli na grzejniki będzie szło to co jest na Piecu czyli np 65 stopni , ( wszystkie grzejniki z głowicami termostatycznymi)
sambor Opublikowano 4 Maja 2017 #27 Opublikowano 4 Maja 2017 Post kolegi @maka odnosił się do wypowiedzi kolegi arkadiusza, a nie do twojej inst. Ale moja uwaga - przy 6 pętlach może być nawet przepływ ponad 700l a wtedy rura Cu22 jest na styk, przy dłuższych pętlach rzędu 100m może być kłopot. Przelicz to, aby nie wstawić za małej pompy.
majdan1986 Opublikowano 4 Maja 2017 Autor #28 Opublikowano 4 Maja 2017 Ok przepraszam za uwagi to ja nie dokładnie śledziłem wątek ja modernizuje kotłownie , wiec podłogówka już 3 lata sprawdzona , ale dzięki za sugestie , Ale odrazu spytam czy właściwie zrozumiałem twoją sugestię dotyczącą schematu który mam wybrać ( czyli schemat bez 4 drogowego z 1 trójdrogowym na podłogówkę i pompą kotłową wpięta równolegle za kotłem ) TAK ??
sambor Opublikowano 4 Maja 2017 #29 Opublikowano 4 Maja 2017 Jak nie chcesz 4-D, a ja go też nie polecam to musi być jak piszesz. Ale pompa kotłowa może mieć 2 tryby pracy- albo cały czas , na małym wydatku - regulacja zaworem, albo załączanie przez sterownik , niektóre sterownik mają takie funkcje. Natomiast nie polecam załączania pompy termostatem przylgowym, bimetalowym - tam czasy reakcji są rzędu kilku minut.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.