KrisW Opublikowano 21 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Witam, Jako nowy użytkownik tego szanownego forum przeczytałem sporo tematów o doborze kotła, jednak postanowiłem zadać swoje pytanie gdyż mam kilka wątpliwości. Potrzebuję piec wg ciepło właściwe ok 10 kw powierzchnia ogrzewana ok 250m2. Chciałem piec z awaryjnym rusztem żeliwnym i tutaj miałem typ HT DasPell 12kW, lub typowy peleciak Biawar Pellux Compakt. Chciałbym mieć możliwość spalania drewna gdyż dość sporo go posiadam (kiedyś się skończy). Czy lepiej kupić typowy peleciak (drzewo sprzedać) czy upierać się przy ruszcie. A może coś innego polecacie?
robinet Opublikowano 21 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Krótko i na temat. Nie pal drewnem w kotle z podajnikiem. Nie warta skórka z wyprawkę. Jak bardzo chcesz spalić drewno to dołóż sobie równolegle do obiegu kociołek tzw. wszystkopalny za około 800-900zł.
papasmurfek Opublikowano 21 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Są w sprzedaży kotły na pellet i drzewo. NP. Taki atmos duo.
KrisW Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 no właśnie nie wiem czy jest sens upierać się na piec z rusztem, czytałem że potem same problemy że trzeba czyścić z sadzy itp.
papasmurfek Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 To nie jest zwykły kocioł z dodatkowym rusztem, tylko kombinowane HG z palnikiem na pellet.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.