Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Wyborze Kotła Z Podajnikiem

giecik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Posiadam MPM 24kw którego już mam dość ze względu na ciągłą pracę przy kotle, brud i zadymienie.

Na początku chciałem dołożyć palnik KIPI do MPM ale okazało się, że przy moim górnym załadunku oraz za małym otworem w drzwiczkach rozpalania musiałbym dorabiać otwór w płaszczu wodnym.

Zacząłem się rozglądać za kotłem podajnikowym do spalania i węgla i pelletu.

I tutaj potrzebuję Waszej rady bo od natłoku informacji czy na forum czy w internecie już rozbolała mnie głowa

1. Witkowski z palnikiem APRQ do tego powiększona komora zasypowa, powiększony popielnik z dużą szufladą, sterownik SKZP-02 oraz strażak do palenia pelletem ( opcja ) - Cena 8700 zł  Klasa kotła 3

2. Ogniwo Eko Plus - 7600 zł klasa 4/5

3. Ogniwo Eko Plus M - 9200 zł klasa 5

Tutaj niestety naczytałem się forum i boju bietki z tym kotłem i trochę zwątpiłem

4. Sas Solid klasa 5 - podobno mały zasobnik i mała szuflada popiołu.

Teraz mam już taki mętlik w głowie i nie wiem czy ładować się w kocioł za 9000 zł, gdzie nie ma jednoznacznie dobrego kotła czy może jednak przerobić swojego MPM-a i palić tylko pelletem ?

Mi osobiście najlepiej przypadł do gustu Witkowski ze względu na łatwe czyszczenie, dużą komorę załadowczą ( 300kg) i duży popielnik tyle że posiada tylko klasę 3 a kocioł to inwestycja na najmniej 10 lat.

Czy ktoś mógłby mi poradzić co zrobić ?

Opublikowano

Z tego co cztałem to efektywnie spalać pellet można jedynie w specjalnym palniku właśnie na takie paliwo. Kotły na wszystko czyli w tym przypadku na ekogroszek i pellet nie spalą efektywnie pelletu. Jak Twoj piec jest wysłóżony osobiście nie pchałbym do niego palnika. Z kotłami na pellet podobno jest sporo problemów tzn.ciężko je wyregulować bez pomocy serwisu. Ja męczę sie w przwymiarowanym górniaku tez myśle o wymianie. Z początku myślałem o pelleciaku np. Defro bioslim ale coroczny serwis,grzałki itd.trochę mnie odstraszyły ( zerknij na fora ). Na chwilę obecną myślę o Skam-P Premium. Jak chcesz mają też kotły w 5 klasie.

Opublikowano

Moj kociol ma 2 sezony ale jest problem z wlozeniem palnika ( przynajmniej tak twierdzi MPM) chociaz porownujac suche dane teoretycznie zmiescilby sie.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeżeli chcesz mieć kocioł tylko na pellet to możesz dopytać o szczegóły i klasę u producenta:

http://www.kotly-witkowski.pl/kotly/biovert#dane-techniczne

(w opisie na schemacie jest błąd zamiast rusztu żeliwnego napisali wodny) ma być,czyli żeliwny!

na ekogroszek od tego samego producenta to KOVERT ale na razie tylko w mocy 25kW.

http://www.kotly-witkowski.pl/kotly/kotly-klasy-5

Kovert jest produktem spółdzielni KOTLARZ

Akurat jak badaliśmy Skamp-pv oni ostro walczyli z ta konstrukcja na innym stanowisku

Właścicielem atestu jest KOTLARZ pod danymi atestami po zakupie licencji widnieją nazwy firm uprawnionych do produkcji

Jest to o tyle istotna sprawa, że w przypadku dotacji może istnieć konieczność zakupu od spółdzielni.

Znajomy z okolic Ostrowa pytając o dotacje i mając papier od koverta z uprawnionym zakładem Dragon otrzymał informację,że owszem może byc ten kocioł, ale fakturę musi wystawić Kotlarz i wskazać jako wykonawcę tą firmę. Zatem tutaj dużo od danego urzędu/urzędnika zależec będzie, czy papier przejdzie bezpośrednio, czy będzie konieczność zakupu w Kotlarzu.

Kovert w laboratorium był sporo "obmurowany", miał sporo zawirowaczy, z tyłu konstrukcji był dodatkowy filtr, w kotle na stanowisku przeszedł na palniku obrotowym pancerpola z wolniejszym motoreduktorem, pierścieniem doszczelniającym oraz na sterowniku marki Tech.

Gabarytowo była to długa konstrukcja nijak nie mieszcząca się z palnikiem na palecie euro. Duży gabarytowo wyrób

Opublikowano

Faktycznie 2 sezony to kociołek praktycznie jak nowy, chyba że jest mocno zasmolony bo pracował na mocy minimalnej a patrząc na te 24 kw pewnie tak było chyba że masz do ogrzania ze 400 m2.

Musisz sobie przekalkulować co bardziej sie opłaca. Koszt dobrego palnika pelletowego to 3000-4000 tysiące,przeróbka Twojego MPM-a z montażem palnika też parę stówek. Później regulacja, serwis(gwarancja wymaga corocznego serwisu a co niektórzy biorę niemało). Jeżeli chodzi o sam pellet to dobrej jakości około 900 zł i musisz pamiętać,że trzeba będzie go trochę więcej spalić jak ekogroszku ( ma mniej MJ ). No i trzeba pamiętać że cena może być jeszcze większa. Kiedyś ekogroszek był taniszy ale gdy popyt na niego wzrósł cena też poszybowała w górę. Tak samo może być z pelletem.

Jeżeli chodzi o kotły 5 klasy to muszą pracować z mocą bliskiej nominalnej żeby tą klasę spełniały. Jak bedą pracować z niską mocną to można zapomnieć o 5 klasie. Zerknij na stronę https://esterownik.pl/

Z tego co obserwuje to kotły w najwieksze mrozy pracuja z mocą do 10-12 kw. Chyba że mają ze 300 m2 do ogrzania.

Ja jak będę wymienić to moj wybór padnie najprawdopodobnie na Skam-Premium i to jak najniższej mocy. Należy pamiętać też o kominie. Jak nie masz komina ceramicznego albo wkładu to przy 5 klasie może być nieciekawie.

Opublikowano

Do grzania okolo 300 metrow. 230 to sciana 50cm z pustka powietrzna okna 2 szybowe i 70metrow dobrze ocieplone. Faktycznie piec czesto w postoju. Popiolu duzo dymu i sadzy rowniez. Zastanawiam sie czy nie kupic palnika kostrzewy 24 kw i zamontowac samemu bo teoretycznie wejdzie. Nie boje sie wiekszego spalania bo moze sie okazac ze do aktualnych 8 ton orzecha i przyczepy rozpalki wyjdzie 10 ton pelletu spalonego z duza sprawnoscia

Od biedy nawet jesli spali 2 tony wiecej to nie bede 2 razy dziennie babral sie z dymem i pylem

Opublikowano

Jeśli nie zależy Ci aż na takiej dużej bezobsługowości i nie chcesz rezygnować ze swojego MPM-A to może pomyśl nad buforem. Kocioł pracuje wtedy z dużą sprawnością (nie kopci itd.) Ładujesz bufor (jakieś 2000 - 3000 tyś.litrów) do temperatury około 90 stopni a później pobierasz zmagazynowaną energię na układ CO. Gdy na zewnątrz jest w granicach zera może to trwać 2-3 dni. W większe mrozy kocioł pracowałby naokrągło. Napewno nie będzie takiej wygody jak przy pelleciaku ale o niebo lepiej jak dotychczas

Opublikowano

Obecnie nawet jak jest odbior ciepla to kopci szaro bialym dymem mimo ze idzie na full. Obstawiam slaby wegiel

Opublikowano

Znalazlem instalatora ktory wstawi mi do niego palnik kostrzewy za dobre pieniadze. Pytanie czy wkladac ceramike z nowego modelu czy zostawic jak jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.