pjeter Opublikowano 13 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Mam kocioł z podajnikiem HT Q pelletu duo 15kW spięty z buforem. Na kotle osiągam 65-70*C, natomiast na buforze max 48*C. Szukam przyczyny takiego stanu rzeczy, stąd moje pytanie - na jakim biegu ustawić pompę pomiędzy kotłem a buforem (Grundfos Alpha 2L 25-40)?
Gość Digitrax Opublikowano 13 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Pokaż zdjęcia swej kotłowni a w szczególności połączeń.
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Lub przynajmniej rzeczywisty schemat kotłowni
pjeter Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Schemat w załączniku. Bufor się wygrzał, ale domyślam się, że można to jakoś usprawnić ustawiając odpowiedni bieg na pompach. Obecnie instalacja pracuje w następujący sposób - kocioł pracuje na 100% mocy do momentu wygrzania bufora, później przechodzi w tryb "postój", chodzi tylko pompa na C.O. Po wychłodzeniu bufora następuje rozpalanie, praca na 100% i cykl się zamyka. Czy jest to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie?
Gość Digitrax Opublikowano 14 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Układ połączeń pomiędzy kotłem a buforem oraz kotłem a zbiornikiem CWU jest poprawny. Obie pompy wystarczą 40 i mogą pracować na 1 biegu. Jedyne czego mi brakuje to zawór 3D przed pompą CO w celu regulacji temperatury obiegu grzewczego np z zastosowaniem regulatora pogodowego. Układ masz otwarty ? jeżeli tak to gdzie jest podłączone naczynie otwarte. Gdy masz układ zamknięty to gdzie masz naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa i wężownice schładzającą ?
pjeter Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Za buforem regulacja jest na termostatach przy grzejnikach. Układ zamknięty, naczynie wzbiorcze wpięte do powrotu, zawór bezpieczeństwa na powrocie. Zamiast wężownicy jest zawór DBV. Pierwszy bieg, czyli ten oznaczony rzymską jedynką (stała wydajność) czy najniższa charakterystyka ciśnienia proporcjonalnego?
Gość Digitrax Opublikowano 14 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Bieg pompy - tak jak piszesz. Posiadając bufor i rozgrzewając go do 90 stopni nie ma sensu tak gorącej wody na instalację kierować. Jeżeli nie interesuje Ciebie pogodowe sterowanie to zainstaluj zawór 3D bez siłownika i reguluj temperaturę ręcznie np na 50 stopni. Grzejniki będą mieć większy przepływ ze względu na niższą temp zasilania. Zawór termostatyczny będzie bardziej otwarty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.