Nerusia Opublikowano 12 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Kocioł Defro Komfort Eko PZ 15kwsterownik K1Pv4 PZ Bardzo proszę może ktoś mi odpowie czy prawidłowy jest taki montaż 1.Uziemnienie sterownika czy jest konieczne bo hydraulik powiedział że niepotrzebne jeżeli to jest błąd to proszę o informację jak to wykonać czy wystarczy przewodem połączyć sterownik z kotłem 2.czujniki są 4 szt- zaworu zamontowany za pompą co- powrotu zamontowany na powrocie do kotła - cwu zamontowany w bojlerze - a czwarty hydraulik zamontował razem z czujnikiem zaworu za pompą CO proszę o informację do czego jest ten czwarty czujnik prawdopodobnie CO i czy może być tak założony czy może powodować zakłócenia w pracy sterownika bo zawór 4Dz siłownikiem trochę szaleje Bardzo proszę o odpowiedź
konopka Opublikowano 12 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Bez uziemienia /zerowania/ będzie pracował normalnie,problem może być w przypadku awarii i zgłoszeniu do naprawy gwarancyjnej.Co do czujnika trudno powiedzieć,powinna być na nim nalepka ,może być do spalin,klapy czy wentylatora
ktaczal Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Chyba sobie żartujesz? Uziemienie oraz RCD jest po to by instalacja i urządzenia były bezpieczne dla nas i dla swojej rodziny a zwłaszcza w kotłowni, podam przykład w kotłowni wystraszy ze będzie przeciek wody woda dostanie się do urządzenia np. pompy, dmuchawy, podajnika, sterownika czy innego urządzenia elektrycznego czy elektronicznego i będzie przebicie albo urządzenie dostanie przebicia a wiadomo piece są połączone rurami stalowymi czy CU co przewodzi prąd niech będzie taka sytuacja ze instalacja domu jest zrobiona rurami stalowymi czy miedzianymi to grzejnik będzie pod prądem i broń boże dziecko albo ktoś dotknie takiego grzejnika to tragedia co nie życzę nikomu.
Manio86 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Sa zabezpieczenia jeśli woda laleje to bezpiecznik spali a prad nieprzewodzi Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
konopka Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Chyba sobie żartujesz? Uziemienie oraz RCD jest po to by instalacja i urządzenia były bezpieczne dla nas i dla swojej rodziny a zwłaszcza w kotłowni, podam przykład w kotłowni wystraszy ze będzie przeciek wody woda dostanie się do urządzenia np. pompy, dmuchawy, podajnika, sterownika czy innego urządzenia elektrycznego czy elektronicznego i będzie przebicie albo urządzenie dostanie przebicia a wiadomo piece są połączone rurami stalowymi czy CU co przewodzi prąd niech będzie taka sytuacja ze instalacja domu jest zrobiona rurami stalowymi czy miedzianymi to grzejnik będzie pod prądem i broń boże dziecko albo ktoś dotknie takiego grzejnika to tragedia co nie życzę nikomu. Czyli co,bez uziemienia nie będzie pracował?W budynkach z lat 60-70 trudno byłoby znaleźć uziemienie czy zerowanie i jakoś ludzie żyją.Choć wcale nie popieram braku zabezpieczeń.
Manio86 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Bedzie pracował. Bez problemu Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
konopka Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 tyle to wiem,zamontowałem sporo sterowników,zerowanie czy uziemienie można na palcach jednej ręki policzyć
Manio86 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #8 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Spokojnie nie bedzi źle Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
ktaczal Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Uziemienie nie jest potrzebne do pracy urządzenia tylko do ochrony przed porażeniem. urządzenia w kotłowni są w 1 klasie ochronności. Zatem. Urządzenia klasy I posiadają izolację podstawową, która zapewnia ochronę przed dotykiem bezpośrednim. Ponadto w celu zapewnienia ochrony przed dotykiem pośrednim (ochrona przy zakłóceniu lub ochrona dodatkowa) stosuje się przyłączenie do zacisku ochronnego urządzenia, przewodu ochronnego (PE) lub przewodu ochronno-neutralnego (PEN)[2]. Dzięki temu osiąga się[3]: ochronę przez samoczynne wyłączenie zasilania przez zastosowanie odpowiednich urządzeń ograniczenie napięć dotykowych do poziomów nieprzekraczających wartości napięcia dotykowego bezpiecznego (UL) ustalonego dla danych warunków środowiskowych.
Manio86 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Badz spokpjmy nie będzie źle Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Nerusia Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 A jak podłączyć to uziemnienie na kotle z boku jest nalepka to miejsce połączyć kabelkiem z uziemnieniem sterownika czy tak ma być ?
konopka Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #12 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Jeżeli instalacja nie jest uziemiona /zerowana/ nie podłączasz,w przypadku gdy jest musisz znaleźć złacze przy sterowniku,nie znam stera więc nie powiem napewno
wwoytek Opublikowano 17 Kwietnia 2017 #13 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Podlacz kabelkiem (powinien byc w zestawie) obudowe/ plaszcz kotla z listawa uziemiajaca w sterowniku, a nastepnie obudowe/ plaszcz kotla z wymiennikiem/ sciana, konstrukcja kotla tak jak na dolaczonej fotce (kabel na fotce zrobilem sam nie jest w zestawie ze sterownikiem)
Nerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor #14 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Dziękuje bardzo , teraz wszystko jasne na pewno to zrobię nigdy zabezpieczeń za dużo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.